.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.147.80.39
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Доменна статистика .UA за підсумками першого кварталу 2024 року

/ На кінець першого кварталу 2024 в домені .UA було зареєстровано 471.716 доменних імені, з них - 24.563 приватних доменів другого рівня. Протягом першого кварталу загальна кількість доменів знизилась на 8%.

В січні 2024 закінчилось остаточне видалення доменів, які не були продовжені з лютого 2022 (від початку повномасштабної війни) до травня 2023. Такі домени залишались в реєстрі, а з листопада 2023 почалося поступове видалення цих доменів (див. https://www.hostmaster.ua/news/?stat202312). Протягом трьох місяців (з листопада 2023 по лютий 2024) загалом було видалено понад 123 тисячі доменних імен.

В лютому та березні кількість доменів продовжувала знижуватись, але значно меншими темпами.

З першого лютого 2024 відкрилась реєстрація доменних імен у географічних публічних доменах zakarpattia.ua uzhhorod.ua. Ці додаткові два домени для Закарпатської області відображають назву області та назву обласного центру.

В березні 2024 Реєстр домену .UA поповнився публічними доменами Криму, які перейшли на використання технології EPP (Extensible Provisioning Protocol). Це домени crimea.ua, yalta.ua та sebastopol.ua. Таким чином, всі публічні географічні домени можна реєструвати за допомогою сучасного та надійного протоколу EPP. Загалом є 67 географічних доменів для 25 регіонів України. (див. інформацію про Публічні домени другого рівня - https://www.hostmaster.ua/2ld/)

Не зважаючи на загальне зменшення кількості доменів, протягом першого кварталу щодня реєструвалося 255 нових доменів. Це на 30% більше, ніж щоденна реєстрація нових доменів минулого року.

Також в домені .UA збільшилась кількість реєстраторів: ще 9 нових реєстраторів будуть надавати послуги з реєстрації доменних імен.

UA-DRP та доменні спори


Можливість вирішення доменних спорів з використанням позасудової процедури в домені .UA існує з 2019 року. Експерти Центру арбітражу та посередництва Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO) розглядають спори щодо доменних імен в домені .UA відповідно про процедури UA-DRP.

Проте від початку повномасштабного вторгнення у 2022 розгляд спорів було призупинено. У 2023 році Центр арбітражу та посередництва WIPO поновив розгляд доменних спорів з урахуванням обставини, пов'язаних з воєнним станом.

За перший квартал 2024 року було подано чотири заявки на розгляд доменних спорів відповідно до процедури UA-DRP. З 1 лютого 2024 позасудова процедура була розширена ще на низку публічних доменів.

Враховуючи інтерес до позасудового вирішення доменних спорів, Реєстр домену .UA разом із Центром арбітражу і посередництва Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO), за підтримки Американської торговельної палати в Україні провів вебінар щодо альтернативного способу врегулювання доменних спорів в домені .UA в умовах воєнного стану. (детальніше - https://www.hostmaster.ua/news/?pr20240306)

DNSSEC


Реєстр .UA дбає про захищеність доменів і пропонують реєстраторам і реєстрантам убезпечити свої домени за допомогою DNSSEC (протокол, який допомагає запобігти підробці відповідей на DNS-запити).

У лютому 2024 було змінено процес підписання DNSSEC для домену .ua. Нова технологія забезпечує плавний "безшовний" перехід між ключами підпису (ZSK), усуваючи необхідність одночасного використання старих та нових ключів. Це дало можливість підвищити швидкість та ефективність підписання доменних зон та зменшити затримки в оновленні даних DNS.

Ротація ключів підписання ключів домену .UA ZSK відбувалася щомісяця (відповідно до графіку).

Інцидентів не зафіксовано.

Дякуємо за довіру та вибір домену .ua

Джерело: “Хостмайстер”