.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.141.8.247
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Реєстру домену .UA компанії "Хостмайстер" 20 років

/ З моменту появи домену верхнього рівня .UA в грудні 1992 року його працездатність і роботу усіх публічних піддоменів другого рівня (таких, як lviv.ua або kiev.ua) забезпечували інтернет-фахівці - ентузіасти, об'єднані в неформальну групу Ukrainian Network Coordination Group (UNCG - Українська Група Мережевий Координації). Цю роботу вони виконували на громадських засадах, витрачаючи на це свій час і ті технічні ресурси, які вдавалося знайти.

Бурхливе зростання інтернет-ринку в кінці дев'яностих - початку двохтисячних років вимагав від доменної системи надійності, стабільності, передбачуваності. Для розвитку ринку були необхідні зрозумілі для всіх умови і відносини. Тому 22 лютого 2001 року учасники групи заснували компанію "Хостмайстер" - вузькоспеціалізоване підприємство, єдиним завданням якого є адміністративне та технічне обслуговування домену .UA.

Створення компанії "Хостмайстер" дозволило формалізувати правила домену .UA і привнести порядок та надійність на ринок послуг з реєстрації доменних імен. Влітку 2001 року компанія ініціювала публічне обговорення документів, які регулюють реєстрацію імен та роботу доменного реєстру. В результаті обговорення було прийнято Правила домену .UA, після чого у вересні 2001 року "Хостмайстер" підписав перший договір з компанією-реєстратором доменних імен. Через місяць, в жовтні 2001 року була відкрита реєстрація приватних доменних імен другого рівня (раніше реєструвалися тільки імена третього рівня).

На сьогодні в домені .UA налічується понад 550 тис. доменних імен і використовуються новітні технології, що забезпечують стабільну і безперебійну роботу: Anycast, IPv6, DNSSEC, EPP та інші. Послуги з реєстрації доменних імен надають понад сто реєстраторів, в тому числі і кілька іноземних. Для розв'язання доменних спорів сторони можуть використовувати позасудову процедуру на основі міжнародної Єдиної політики розв'язання доменних спорів (UDRP), арбітрами в якій виступають експерти Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO).

Компанія "Хостмайстер" бере участь в міжнародних проектах з розвитку мережевої інфраструктури. У партнерстві з ICANN та іншими міжнародними організаціями "Хостмайстер" встановив у Києві дзеркала кореневих серверів L-root, D-root і E-root, сервери anycast-кластерів CommunityDNS (CDNS) і Packet Clearing House (PCH), а також дзеркала L-root в Харкові та Одесі. Компанія є членом європейських асоціацій CENTR і RIPE NCC, бере активну участь в конференціях ICANN, RIPE, IETF, ENOG, IGF та інших. Це дозволяє фахівцям компанії обмінюватися досвідом і знаннями з закордонними колегами.

/ Багато уваги компанія приділяє роботі з професійним співтовариством. Щорічно ""Хостмайстер" проводить конференцію доменної індустрії UADOM, фахівці компанії беруть участь в таких заходах, як "Український форум з управління інтернетом" (IGF-UA), iForum. "Хостмайстер" виступав співорганізатором міжнародних конференцій: зустрічей ENOG у 2012 і 2015 роках спільно з RIPE та Східноєвропейського DNS Forum у 2016 році спільно з ICANN. Співробітники компанії беруть участь в програмних комітетах IGF-UA, міжнародних конференцій ENOG, EE DNS Forum та ін.

Компанія "Хостмайстер" вітає з ювілеєм колег і друзів; усіх, хто брав і бере участь у розвитку вітчизняного доменного ринку і інтернет-інфраструктури; всіх інтернет-користувачів, для яких працює компанія, забезпечуючи стабільне та безперебійне функціонування домену .UA.

.UA - наш дім. Зробимо його кращим!

Основні віхи розвитку компанії "Хостмайстер":

2003: Anycast

У 2003 році "Хостмайстер" став одним з перших реєстрів в світі, які почали використовувати хмарну технологію розподілу IP-адреси по декількох серверах (Anycast). Наразі anycast-хмара домену .UA включає десять серверів, частина з яких розташована за кордоном. Крім того, роботу домену .UA забезпечують ще два anycast-кластери CDNS і PCH, в які входять понад сто серверів на всіх континентах.

2010: IDN

Інтернаціоналізовані доменні імена (IDN) передбачають використання символів національних алфавітів. В домені .UA дозволені доменні імена третього рівня на кирилиці, що дає можливість реєструвати інтернет-адреси українською мовою, а також іншими кириличними мовами. На даний момент в домені нараховується 5,7 тис. таких імен.

2010: IGF-UA

"Хостмайстер" виступив співорганізатором Першого Українського Форуму з Управління Інтернетом (IGF-UA), в якому взяли участь представники бізнесу, державних структур, а також зарубіжні експерти. Надалі цей захід буде проходити щорічно, а фахівці компанії "Хостмайстер" беруть активну участь в роботі оргкомітету форуму.

2010: Робота зі студентством

/ У 2010 році компанія вперше підтримала проведення студентського конкурсу Ukrainian BEST Engineering Competitions (UBEC). Пізніше "Хостмайстер" неодноразово підтримував проведення студентських конкурсів. Окрім того, фахівці компанії неодноразово виступали з лекціями для студентів вищих навчальних закладів.

2010: дзеркало L-root

У 2010 році компанія "Хостмайстер" спільно з корпорацією ICANN встановили в Києві L-root - локальне "дзеркало" одного з тринадцяти кореневих серверів системи доменних імен. За першим міжнародним проектом були й інші - дзеркала L-root з'явилися в Харкові і Одесі. Крім того, на цей момент в Києві працюють дзеркала D-root і E-root, встановлені компанією у співпраці з іноземними партнерами. Крім цього, "Хостмайстер" бере участь в міжнародних проектах CDNS і PCH, що дозволяє використовувати ці anycast-кластери для домену .UA.

2011: Майстерні IPv6

В домені .UA використання шостої версії інтернет-протоколу (IPv6) почалося ще в 2010 році, коли IPv6-адреси були впроваджені в Anycast-хмарі. Але в цілому в Україні поширення цього протоколу стримувалося через брак знань і відсутність досвіду у вітчизняних інтернет-провайдерів. Щоб прискорити впровадження IPv6 на українських мережах, "Хостмайстер" в 2011 році почав проводити регулярні "Майстерні IPv6" для інтернет-фахівців. У кожній з таких зустрічей взяли участь від п'ятдесяти до ста інженерів, "Майстерні" підтримали профільні асоціації ІнАУ та Wireless Ukraine, а також Держагентство з інновацій та інформатизації. Всього в 2011 - 2012 роках відбулося вісім таких зустрічей, в тому числі шість у Києві, по одній - в Харкові та Чернівцях.

2011: UADOM

Міжнародна конференція доменної індустрії UADOM, організована компанією "Хостмайстер", вперше відбулася в 2011 році і з тих пір проводиться щорічно. Активну участь у форумі беруть державні органи, міжнародні організації, реєстратори доменних імен, адміністратори публічних доменів, інтернет-провайдери та інші учасники доменного ринку. Конференція дозволяє обмінятися досвідом, обговорити проблеми і перспективи галузі. Захід щороку збирає близько двохсот фахівців з України та інших країн. Окрім проведення конференції UADOM, компанія "Хостмайстер" активно взаємодіє з інтернет-громадськістю на інших заходах, таких як Український форум з управління інтернетом, iForum, ENOG тощо.

2012: "Хостмайстер" підписав домен .UA

Використання технології DNSSEC в світі почалося в 2010 році, коли була підписана коренева зона. DNSSEC дозволяє захиститися від атак, пов'язаних з підміною доменного імені. У 2012 році компанія "Хостмайстер" підписала за цією технологією домен .UA, після чого корпорація ICANN внесла запис про ключі в кореневу зону. Таким чином, для домену .UA був створений ланцюжок довіри, який є основою для використання DNSSEC.

2012: "Україна – НАТО"

У 2012 році компанія "Хостмайстер" взяла участь в міжнародних експертних консультаціях "Україна – НАТО" організованих Службою безпеки України та Північноатлантичним альянсом. На заході, присвяченому питанням мережевих загроз і кібербезпеці, фахівці компанії акцентували увагу на безпеку інтернет-інфраструктури, важливою частиною якої є система доменних імен.

2013: EPP впроваджено в більшості публічних доменів

При переході на сучасний протокол обміну даними між доменними реєстрами та реєстраторами EPP (Extensible Provisioning Protocol) компанія "Хостмайстер" ініціювала серію круглих столів з реєстраторами. Це дозволило обговорити досвід реєстрів з інших країн і впровадити в домені .UA найпередовіші схеми роботи. Був розроблений новий регламент роботи домену. У 2012 році почався поетапний перехід публічних доменів на використання нового регламенту і EPP а в 2013 році на новий протокол перейшло більшість публічних доменів.

2015: меморандум з ICANN

Створена в 1998 році "Інтернет-корпорація з управління доменними іменами і IP-адресами" (ICANN) є адміністратором світової доменної системи. У 2015 році "Хостмайстер" і ICANN підписали меморандум, в якому закріплені взаємні права та обов'язки, що стосуються домену .UA.

2015: перший іноземний реєстратор в домені .UA

Посилення інтересу до імен в домені .UA з боку європейських компаній призвело до того, що іноземні реєстратори почали створювати в Україні свої представництва або ж працювати в домені .UA через посередників. Компанія "Хостмайстер" запропонувала їм прямі договори, на тих же умовах, на яких працюють вітчизняні реєстратори. Перший такий договір був укладений у 2015 році. На даний момент послуги з реєстрації імен в домені .UA пропонують дванадцять іноземних реєстраторів, в тому числі вісім з країн Євросоюзу, три з США і один з Китаю.

2016: Перший Східноєвропейський DNS Forum в Києві

/ У 2014 році корпорація ICANN ініціювала проведення регіональних заходів під загальною назвою DNS Forum. Перший такий захід для регіону Східна Європа пройшов у 2016 році в Києві, спільно з конференцією UADOM, а співорганізатором форуму виступила компанія "Хостмайстер". Проведення цього заходу дозволило українським інтернет-фахівцям поділитися своїм досвідом і досягненнями, подискутувати і поміркувати над глобальними проблемами разом з провідними світовими експертами. Форум став ще одним прикладом успішної співпраці між корпорацією ICANN і компанією "Хостмайстер".

2018: UDRP

З 2018 року в домені .UA впроваджується процедура позасудового врегулювання доменних спорів на основі UDRP (Єдина політика розв'язання доменних спорів). Суперечки розглядаються в Центрі арбітражу та посередництва Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO). До теперішнього моменту арбітри Центру розглянули понад тридцять справ, пов'язаних з іменами в доменах .UA і com.ua.

2019: промислова експлуатація DNSSEC

Інтерес, який протягом останніх років учасники ринку проявляли до технології захисту доменних імен DNSSEC, в 2019 році переріс у потребу. Йдучи на зустріч побажанням реєстрантів, компанія "Хостмайстер" перевела цю послугу в промислову експлуатацію. На даний момент підписання доменних імен можливе в десяти публічних доменах (в тому числі в найбільш масовому домені com.ua та домені державних органів gov.ua), а роботу з ключами підтримують 15 реєстраторів.

2020: дистанційна робота

Піклуючись про здоров'я співробітників і клієнтів під час пандемії коронавірусу, компанія "Хостмайстер" перевела всіх на дистанційний режим роботи. Усі публічні зустрічі були перенесені, в тому числі і щорічна конференція UADOM. У той же час стабільність і надійність домену .UA знаходяться на високому рівні, як і до пандемії, всі технологічні та сервісні роботи проходять за графіком.

22.02.2021