.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.237.46.120
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Домен .UA за 25 років: від передачі листів і файлів - до блокчейну і криптовалюти

/ Незважаючи на деяке уповільнення доменного ринку, домени залишаються важливим активом, що гарантує базові права у всесвітній мережі і розвивається незалежно від технологій, які використовуються. Перспективи доменного ринку та виклики, що стоять перед ним, обговорювали 1 грудня на конференції UADOM, яка була присвячена 25-річному ювілею домену .UA.

Розпочалася конференція з поздоровлень і привітань. Відкрив форум керівник департаменту інформтехнологій Держагентства з питань електронного врядування України Валерій Бакал, який привітав учасників від імені голови агентства Олександра Риженко. Перший Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров наголосив на важливості домену .UA для українського бізнесу і підкреслив, що робота на українському ринку неможлива без використання національного домену. Один з піонерів українського інтернету президент компанії "Адамант" Іван Пєтухов в своєму привітанні зазначив, що домен відбувся завдяки спільним зусиллям бізнесу і громадськості, причому найчастіше при протидії з боку держави. "Це один з найбільш вдалих прикладів, коли IT-співтовариство та бізнес можуть самостійно управляти своїм середовищем", - підкреслив він.

Про віхи історії домену розповіли директор компанії "Хостмайстер" Олег Левченко та Тетяна Долинська, яка очолювала компанію в 2006- 2013 роках. Олег Левченко нагадав присутнім, що в момент появи домену .UA всесвітня мережа використовувалася в основному для електронних листів і обміну файлами (ftp). Гіпертекстовий протокол (http), без якого неможливо уявити сучасний інтернет, в 1992 році тільки з'явився. Перший інтернет-браузер з графічним інтерфейсом NCSA Mosaic був створений роком пізніше, а став всесвітньо популярним - в 1995 році.

Керівник міжнародної корпорації ICANN по зв'язках з країнами Східної Європи Олександра Куликова зазначила, що домен .UA - один з найстаріших в регіоні Східної Європи і один з найдинамічніших. Вона відзначила високу активність і високий професіоналізм українських фахівців, які беруть участь в роботі по підтримці безпеки і працездатності доменної системи. Олександра також передала вітання з ювілеєм від президента ICANN Горана Марбі.

З ювілеєм привітав присутніх і представник RIPE NCC Олексій Семеняка. Він закликав усіх активніше брати участь в роботі міжнародних організацій, таких як RIPE. Олексій також повідомив про плани RIPE NCC підвищити якість бази даних IP-адрес.

Адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк в своєму виступі закликав присутніх переосмислити значення доменних імен в сучасному світі. "Віртуальна реальність займає місце реальної і стає основною. Домени виступають зараз маркерами вашої присутності в світі. Це слова, які допомагають нам орієнтуватися в електронному просторі", - сказав він і навів приклад, коли віртуальний об'єкт - доменне ім'я стало назвою офлайнового магазину.

Про досвід роботи латвійського домену розповіла Катріна Сатаке, директор компанії Nic.lv, реєстру латвійського домену. При цьому вона зазначила тенденцію уповільнення приросту доменних імен, яку відчув на собі і домен LV. Її виступ викликав жваву дискусію про причини такої тенденції.

Президент холдингу Internet Invest Group Олександр Ольшанський підтримав дискусію і в своєму виступі також відзначив, що домени стають все менш популярними. "Подивіться на графік Google trands за ключовим словом "домен". Цей графік не залишає нам шансів", - сказав він. У той же час Ольшанський звернув увагу, що домени забезпечують різномаїття в інтернеті. Альтернативою може стати кілька централізованих платформ, таких як Google або Facebook. "Без сумніву, пошук в широкому розумінні буде конкурувати з доменної системою. З іншого боку, доменна система тісно пов'язана з системою брендів – старою, але працездатною. Вона, швидше за все, не помре", - прогнозує президент холдингу. – "Не відомо, у що все це виллється. Не виключено, що через кілька років ми будемо обговорювати розподілений блокчейн-реєстр".

Ідею використовувати блокчейн і криптовалюти для реалізації реєстру доменних імен в своєму виступі проаналізував Юрій Чалий, директор компанії "Юнітрейд Про". Він детально зупинився на особливостях цих технологій, проте зазначив, що на даний момент блокчейн-реєстр не зможе забезпечити обсяги реєстрацій в світовій доменній системі, які існують на даний час. Але, на його думку, не можна виключити, що це стане можливим в майбутньому.

В рамках технічної секції конференції представник "Технічного центру інтернет" Дмитро Белявський розповів про спробу боротьби з фішингом за допомогою SSL-сертифікатів, а Олександра Куликова повідомила про те, чому ICANN відклав ротацію DNSSEC-ключа кореневої зони. Про досвід роботи чеського домену .CZ розповів Сергій Мясоєдов. За його словами, реєстр домену nic.cz розширюючи бізнес, вже зараз почав випускати роутери, які успішно конкурують на чеському ринку.

Представник російської громадської організації Роскомсвобода Олександр Ісавнін в своїй презентації розповів про те, як в Росії вводилася інтернет-цензура. За його словами, спочатку обмеження вводились нібито для боротьби з дитячою порнографією. Про які-небудь успіхи в цій боротьбі нічого не відомо, але ці обмеження швидко набули політичного характеру, - зазначив він і як приклад навів заблокований сайт kasparov.ru. Доповідь викликала жвавий інтерес і стала своєрідним прологом до юридичної секції конференції UADOM.

"Ми бачимо, що з кожним роком юридичні питання на конференції UADOM стають все складнішими і складнішими", - зазначила модератор юридичної секції Катерина Олійник. За її словами, "раніше ми не так гостро обговорювали питання блокувань. Але цей рік виявився знаковим, указом президента були прийняті санкційні заходи, обмеження доступу до інтернет-ресурсів та програм Російської Федерації".

У дискусії взяв участь головний експерт департаменту кіберполіції Андрій Врублевський, представник SmartSolutions Галина Дмитриченко-Кулеба, яка розповіла про юридичні аспекти блокування ресурсів, а також Олена Сказко та глава комітету з питань захисту прав людини та свободи слова Інтернет-асоціації України Максим Тульев. "Інтернет-блокування неприпустимі, вони не застосовуються в розвинених країнах. Ми повинні ловити злочинців, а не забороняти інтернет-ресурси", - зазначив Максим у своєму виступі.

Наприкінці секції своїм досвідом, пов'язаним із законодавством про персональні дані, поділився Антон Яременко, який представляє Axon Partners, а Юрій Каргаполов розповів про роботу консорціуму "УЦПНА".

У конференції UADOM взяли участь більше двохсот інтернет-фахівців. Організатором форуму є компанія "Хостмайстер" за підтримки учасників доменного ринку: платиновим спонсором став реєстратор доменних імен Imena.ua, золотим спонсором - реєстратор "Хостинг Україна" (ukraine.com.ua). Також золотими спонсорами стали реєстри публічних доменів ORG.UA і SUNIC. Генеральним партнером з проведення конференції виступила міжнародна корпорація ICANN. Відеотрансляцію забезпечував інтернет-партнер конференції компанія "Адамант".

Організатори конференції висловлюють вдячність спонсорам та партнерам форуму UADOM, спікерам та учасникам за інформативні презентації, цікаві питання та гостру дискусію; вітають з ювілеєм домену учасників доменного ринку, реєстрантів доменних імен та всіх-всіх інтернет-користувачів.

UA - наш спільний дім! Зробимо його кращим!

05.12.2017