.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.15.193.45
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Зарезервовано доменні імена sicheslav.ua, secheslav.ua, yelysavethrad.ua, elisavetgrad.ua, zlatopil.ua, inhulsk.ua, kropyvnytskyi.ua

Київ, 14 вересня 2015, "Хостмайстер"

У зв'язку з можливим перейменуванням обласних центрів Дніпропетровськ і Кіровоград, компанія "Хостмайстер", що виконує функції реєстру домену .UA, зарезервувала доменні імена sicheslav.ua, secheslav.ua, yelysavethrad.ua, elisavetgrad.ua, zlatopil.ua, inhulsk.ua і kropyvnytskyi.ua.

Зазначені імена зарезервовані за заявкою адміністраторів публічних доменів Дніпропетровської та Кіровоградської областей, з урахуванням думки регіональної інтернет-громадськості. Ці імена можуть бути делеговані як публічні домени у тому випадку, якщо обласні центри отримають відповідну назву. Решта зарезервованих доменних імен будуть вивільнені.

Компанія "Хостмайстер" також не виключає можливості внесення в резерв інших доменних імен, якщо в ході обговорення будуть запропоновані інші варіанти назв обласних центрів.

В домені UA значну роль відіграють публічні географічні домени. Вони з'явилися одночасно з доменом .UA відповідно до адміністративно-територіального устрою країни. Так, Дніпропетровській області відповідають домени dnepropetrovsk.ua, dnipropetrovsk.ua та короткий домен dp.ua, Кіровоградській області - kirovograd.ua і kr.ua. Регіональні доменні імена часто використовуються для офіційних і неформальних сайтів міських громад, органів місцевого самоврядування, вони затребувані регіональним бізнесом, громадськими організаціями та освітніми установами.

У відповідності до закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", регіональні органи влади до 21 листопаду поточного року зобов'язані провести громадські слухання і подати на розгляд Верховної Ради пропозиції про перейменування населених пунктів, які носять символіку тоталітарного режиму. Серед обласних центрів України поміняти свою назву можуть два міста: Кіровоград, який отримав назву по імені російського революціонера Сергія Кірова, і Дніпропетровськ, названий на честь голови Всеукраїнського Центрального виконавчого комітету Григорія Петровського.

Місто Дніпропетровськ було засноване в 1786 році і з моменту заснування іменувалося Катеринославом. У 1796-1800 роках воно носило ім'я Новоросійськ. Активно розвиваючись, Катеринослав поглинув відоме з 1650-го року місто Новий Кодак (зараз - історична місцевість Нові Кайдаки в західній частині міста). У 1918 році Центральна Рада Української народної республіки запропонувала нову назву міста - Січеслав. Сучасне найменування Дніпропетровськ отримав в 1926 році. За результатами голосування на сайті міської ради, найбільш популярними назвами є Дніпропетровськ, Січеслав і Дніпро.

Місто Кіровоград засноване в 1754 році як Фортеця святої Єлисавети. У 1775 році фортеця отримала статус міста і назву Єлисаветград. За радянських часів місто неодноразово перейменовувалося, і з 1939 року іменується як Кіровоград. У 2000 році в місті пройшов референдум про повернення історичної назви Єлисаветград, проте більшість городян проголосували проти цього. Останнім часом обговорюється назва Златопіль - по історичній назві місцевості "Златопілля". Під час громадських слухань, які пройшли у Кіровоградській облраді наприкінці серпня 2015 року, найбільш популярними назвами стали Єлисаветград, Інгульськ та Кропивницький.

14.09.2015