.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.145.191.169
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




«Хостмайстер» підписав угоду з ICANN

Під час представницької міжнародної конференції ICANN-52, яка проходить у ці дні в Сінгапурі, реєстр домену .UA компанія "Хостмайстер" і корпорація ICANN підписали угоду. Договір Accountability framework (що буквально перекладається, як "рамки підзвітності") визначає взаємне визнання та зобов'язання корпорації, як адміністрації адресного простору, і компанії "Хостмайстер", як адміністрації домену .UA, щодо забезпечення стабільності, безпеки і надійності доменної системи.

Домен .UA був делегований в 1992 році, на основі усної угоди між засновниками доменної системи та українськими ентузіастами, об'єднаними в неформальну групу координації мережі (UA-NCG). Пізніше, в 1998 році в США була сформована корпорація ICANN, складовою частиною якої стала Адміністрація адресного простору інтернет (IANA). Ще пізніше в Україні члени UA-NCG створили компанію "Хостмайстер" з метою формалізувати адміністрування домену .UA.

Після створення компанії "Хостмайстер" у 2001 році усні домовленості щодо адміністрування домену .UA були закріплені в письмовому вигляді шляхом обміну листами. У міжнародній практиці такий спосіб є аналогом підписання договору, проте в законодавстві України він не передбачений. Тим не менш, це дозволило ICANN і "Хостмайстру" реалізовувати спільні проекти з розвитку інтернет-інфраструктури в Україні. Так, в рамках таких проектів у Києві, Харкові та Одесі були встановлені вузли L-root, одного з кореневих серверів всесвітньої мережі. Всі три вузла, за результатами міжнародних досліджень, увійшли в п'ятірку найбільш швидких у Європі, причому київський і одеський стали за цим показником лідерами.

Таким чином, підписання договору Accountability framework корпорацією ICANN і компанією "Хостмайстер" стало не тільки формалізацією прав і обов'язків сторін, але і визнанням професіоналізму української компанії, і її авторитету на світовому рівні.

11.02.2015