.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.222.67.251
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У доменах Луцька та Волинської області впроваджується технологія EPP

Публічні домени lutsk.ua, lt.ua і volyn.ua 15 січня перейдуть на використання технології EPP (Extensible Provisioning Protocol) - сучасного протоколу обміну даними між доменними реєстрами та реєстраторами.

Перехід на новий протокол супроводжується значними змінами у схемі взаємодії реєстраторів доменних імен з адміністраціями публічних доменів. Зокрема, доменні реєстри працюють в пасивному режимі: всі операції з доменними іменами здійснюють реєстратори, а відповідні реєстри лише фіксують зміни. Таким чином, реєстратори отримали більш широкі повноваження, але й відповідальність, покладена на них, тепер більша, ніж раніше. Наприклад, тепер реєстратори дбають про своєчасне видалення доменних імен, що не використовуються, а також про актуальність контактних даних реєстрантів. Все це дозволяє їм більш повно задовольняти потреби своїх клієнтів.

У доменах lutsk.ua, lt.ua і volyn.ua налічується більше трьох тисяч доменних імен. В тому числі 2,5 тис. - в публічному домені lutsk.ua міста Луцьк, обласного центру Волинської області, який працює з 1992 року. Пізніше для міста був створений короткий дволітерний домен lt.ua, а в 2009 році інтернет-громадськість регіону отримала домен volyn.ua, в основу якого лягла назва області.

На даний момент в .UA технологію EPP використовують 27 публічних доменів з 61. В них делеговані 440 тис. доменних імен, або 67% від загальної кількості імен в домені .UA.

13.01.2015