.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 54.81.33.119
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




В домені .UA впроваджено технологію EPP при делегуванні доменних імен другого рівня

В домені верхнього рівня .UA з 1 квітня працює новий протокол взаємодії реєстраторів з доменним реєстром при супроводженні доменних імен другого рівня (таких як hostmaster.ua). Заявки на делегування доменних імен по новому протоколу почали надходити в 10 годин, а першим ім'ям, яке було зареєстровано, стало all.ua.

Новий протокол заснований на технології EPP (Extensible Provisioning Protocol) і використовується багатьма доменами світу. Протокол передбачає розширення повноважень реєстраторів. Відтепер лише реєстратори будуть здійснювати активні дії з іменами (створення та видалення, внесення інформації про права на них). Адміністрація домену тепер лише фіксує ці дії у відповідному реєстрі. При цьому до реєстраторів висуваються більш високі вимоги, ніж раніше: для повноцінної роботи реєстратору необхідно буде мати автоматизовану систему реєстрації доменних імен, сумісну з технологією EPP, та сайт, призначений для обслуговування клієнтів. Все це дозволить підвищити якість обслуговування доменних імен.

З переходом на новий протокол знову стануть доступними для реєстрації доменні імена, які були заблоковані через те, що заявки на їх делегування подали одночасно декілька реєстрантів.

Підготовка до впровадження EPP та нових регламентів тривала понад два роки. Ще влітку 2011 року учасники вітчизняного доменного ринку створили робочу групу, яка розробила основні принципи переходу на новий протокол. Новий регламент роботи пройшов випробовування в доменах Полтави (poltava.ua та pl.ua), які тривали з листопада 2011 року по серпень 2012 року. З вересня позаминулого року почалося поетапне переведення доменного простору .UA на нову технологію. Найбільший публічний домен com.ua, в якому налічується понад триста тисяч доменних імен, перейшов на новий протокол в квітні 2013 року. За час, що пройшов з того моменту, робоча група провела аналіз роботи з використанням нового протоколу та рекомендувала декілька удосконалень. В березні поточного року адміністрація .UA провела вебінар для реєстраторів, у ході якого були розглянуті особливості реалізації EPP для обслуговування доменів другого рівня.

На даний час по протоколу EPP працюють 125 українських реєстраторів. В домені .UA нараховується біля 700 тис. доменних імен, в тому числі 17 тис. - другого рівня. Реєстрація такого імені можлива при наявності відповідної торгової марки. Усі інші імена - третього рівня, для реєстрації доступний 61 публічний домен: 54 географічних та 7 загального призначення.

02.04.2014