.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.141.202.54
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Домен com.ua працює за новими правилами

У найбільш популярному в Україні публічному домені com.ua (налічує 281 тис. доменних імен) Сьогодні, 1 квітня, змінилися умови роботи реєстраторів. Вони отримали більше повноважень, але водночас до них пред'являються вищі вимоги, ніж раніше. Це дозволить підвищити якість обслуговування доменних імен, а в перспективі - запропонувати реєстрантам нові послуги.

Новий регламент роботи реєстраторів ґрунтується на технології EPP (Extensible Provisioning Protocol). Цей протокол використовується багатьма великими доменами світу. У .UA відбувається поетапний перехід на EPP і com.ua став дев'ятнадцятим публічним доменом, у яких такий перехід відбувся. Тепер за новим протоколом обслуговується 481 тис. доменних імен, що становить 69% від їх загальної кількості у .UA. Ті, хто залишиться, перейдуть на EPP до кінця поточного року.

Відповідно до нового регламенту, реєстрант отримує такі можливості:

  • зміна своїх реєстраційних даних за допомогою реєстратора;
  • гнучкіша можливість закривати або відкривати свої персональні дані;
  • можливість відновлення доменного імені протягом 30 днів після його видалення;
  • можливість швидкої зміни реєстратора.

Найголовніше - підвищується якість послуг реєстраторів, оскільки до них пред'являються вищі вимоги, ніж раніше. Тепер для повноцінної роботи реєстратору необхідно мати автоматизовану систему реєстрації доменних імен, сумісну з технологією EPP, та сайт, призначений для обслуговування клієнтів. Крім того, реєстраторам необхідно пройти тестування, яке підтверджує його готовність працювати за новим протоколом.

Зі 176 реєстраторів всього 84 відповідають цим вимогам і змогли продовжити роботу. Серед тих, хто не зміг продовжити роботу багато хто вирішив стати дилерами більших підприємств. Тим реєстраторам, які мають намір впровадити EPP найближчим часом, компанія "Хостмайстер" запропонувала тимчасово використати для роботи веб-інтерфейс на своєму сайті.

Підготовка до впровадження EPP та нових регламентів тривала понад півтора роки. Ще влітку 2011 року учасники вітчизняного доменного ринку створили робочу групу, яка розробила основні засади переходу на EPP. Новий регламент роботи пройшов тестування в доменах Полтави (poltava.ua та pl.ua), яке тривало з листопада 2011 року по серпень 2012 року. У вересні минулого року розпочався поетапний переклад публічних доменів на нову технологію.

Для того, щоб спростити перехід на нову технологію, компанія "Хостмайстер" провела серію вебінарів для реєстраторів. Під час таких занять працівники реєстраторів могли познайомитися з новим протоколом, його особливостями та перевагами.

Зараз протокол EPP використовується в наступних публічних доменах: chernigov.ua та cn.ua, chernovtsy.ua та cv.ua, com.ua, ivano-frankivsk.ua та if.ua, kiev.ua, kherson.ua та ks.ua, org.ua, poltava.ua та pl.ua, rovno.ua та rv.ua, uzhgorod.ua та uz.ua, zhitomir.ua та zt.ua. За два тижні, 14 квітня на новий протокол перейдуть публічні домени Хмельницької області, у травні – Черкаській.

01.04.2013