.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.144.212.145
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




700 тис. доменних імен в .UA

Домен .UA подолав позначку в 700 тис. реєстрацій. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість імен в домені .UA збільшилась на 14%, а з початку поточного року - на 12%.

Із загальної кількості доменних імен 2% - другого рівня, решта - третього рівня, зареєстровані в 61 публічному домені, в тому числі в 54 географічних та в 7 доменах загального призначення. Найбільш популярним є публічний домен загального призначення COM.UA, в якому знаходяться 38% всіх імен в .UA. Сумарна частка географічних публічних доменів становить 35%. Щомісяця кількість доменних імен у всіх публічних доменах .UA збільшується на 7 тис.

Домен .UA було делеговано у 1992 році. У грудні поточного року йому виповнюється 20 років і цій події буде присвячено конференцію учасників доменної індустрії UAdom, яка відбудеться 7 грудня.

На доменному ринку країни працює близько трьох сотень компаній, які надають послуги з реєстрації доменних імен. Адміністратори публічних доменів та реєстратори доменних імен беруть активну участь в засіданнях робочої групи, яка розглядає різні питання розвитку домену. У поточному році в центрі уваги групи перебуває процес поетапного впровадження EPP - сучасного протоколу взаємодії реєстраторів з реєстрами.

Система доменних імен .UA використовує хмарні технології. Хмара, сервери якого розміщені в найбільших містах країни і за кордоном, обслуговує також домени Азербайджану (.AZ) і Грузії (.GE). Адміністрація домену бере активну участь і в інших міжнародних проектах, спрямованих на вдосконалення інфраструктури Інтернет. Так, в рамках спільного проекту з ICANN в Україні були встановлені три дзеркала кореневих серверів L-root.

Адміністрація домену .UA приділяє багато уваги впровадженню нових технологій. Наприклад, у березні 2012 року в ньому була впроваджена захищена система доменних імен (DNSSEC). Крім того, технічна інфраструктура домену однією з перших в Україні почала використовувати шосту версію інтернет-протоколу (IPv6).

15.11.2012