.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.17.74.227
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Google відсудив домен Google.UA

Компанія Google відстояла в суді своє право на домен google.ua. До недавнього часу цей домен використовувався українською фірмою "ГОУ ОГЛЕ" і перенаправляв відвідувачів на сайт знайомств "Кохаймось". Після судової перемоги Google і виконання усіх формальностей домен (зараз "заморожений") буде делегований всесвітньо відомій компанії, що володіє пошуковою системою і безліччю онлайн-сервісів.

У більшості випадків Google використовує странови домени верхнього рівня - такі як google.ru, google.kz або google.de. Проте при заході на google.ua досі відвідувачі потрапляли не на головну сторінку пошукової системи, а на сайт знайомств. Річ у тому, що google.ua був делегований українській фірмі "ГОУ ОГЛЕ", якiй з 2006 року належать ТМ Google і Go Ogle, зареєстровані в Україні по класах 9 (наукові прилади, комп'ютери, касови і рахункові машини) та 45 (соціальні, охоронні послуги, шлюбні агенцii).

Проте, враховуючи загальну світову популярність компанії і ТМ Google, сформовану задовго до 2006 року, суд врешті-решт вирішив доменну суперечку на користь пошукової системи. Цей факт засвiдчує, що українська судова система здатна працювати і з цією проблематикою. Не виключено, що у суддів буде немало роботи, оскільки киберсквоттерами зареєстровано цілий ряд доменів з "гучними" іменами: приміром - interfax.ua, fortune.ua, naftogaz.ua.

Для швидшого і ефективнішого вирішення подібних ситуацій надалі компанія "Хостмастер" - реєстр .UA - планує впровадити UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy) - єдину політиу вирішення доменних спорів відповідно до практики WIPO (World Intellectual Property Organization Arbitration and Mediation Center). Як досудовий засіб UDRP не відміняє можливості судового розгляду, але дозволяє не доводити справу до суду і відрізняється швидкістю дешевизною і зручністю для сторін.

21.07.2011