.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.12.36.147
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Повноліття UA - як усе починалося

У грудні 1992 року Джонатан Постел (Internet Assigned Numbers Authority) делегував домен першого рівня коду країни UA провідним українським Інтернет-фахівцям, висунутим Інтернет-спільнотою - Олегу Волощуку та Ігорю Свиридову - відповідно до міжнародного стандарту ISO 3166.

Незабаром на зустрічі ініціативної групи професіоналів у Славську були делеговано 27 публічних українських географічних доменів, які відповідають кодам телефонної нумерації. А потім – з метою забезпечення функціонування домену. було створено неформальне об'єднання спеціалістів UA NCG (Ukrainian Network Coordination Group – Українська Група Мережевої Координації). До 2001 року ця робота виконувалася учасниками групи на громадських засадах.

У 1994 році Олег Волощук передав свої повноваження Дмитру Кохманюку. UA NCG зробила колосальну роботу і внесла серйозний внесок у Розвиток Інтернету Україною. Крім щоденної непомітної стороннього погляду діяльності з реєстрації та підтримки працездатності українських доменів, у другій половині дев'яностих були делеговані NET.UA, COM.UA, EDU.UA, GOV.UA, ORG.UA та короткі (дволітерні) географічні домени-синоніми.

У лютому 2001 року група UA NCG відповідно до поточних запитів ринку Інтернет в Україні заснувала юридична особа - ТОВ "Хостмайстер" - для впорядкування та розширення діяльності з адміністрування .UA. Підприємство очолив Борис Мостовий, а до складу засновників поряд з іншими адміністраторами публічних доменів *.UA увійшли Дмитро Кохманюк та Ігор Свиридов. Протягом 2001 роки були опубліковані для обговорення та вступили в дію Концепція розвитку та Правила домену .UA.

На 1 грудня 2010 року у "повнолітньому" .UA налічується понад 10 тисяч приватних доменів, делегованих правовласникам торгових марок. Понад 50 публічних доменів використовуються регіональними та іншими спільнотами користувачів Інтернету.

Адміністрація доменів у .UA здійснюється відповідно до передової міжнародної практики. Так, 17 листопада 2010 року завершився перший етап пріоритетної реєстрації кириличних доменів в com.ua та kiev.ua. На сьогодні делеговано вже 193 тисячі доменів у com.ua (з них 1900 – на кирилиці, так званих IDN) та 45 тисяч - у kiev.ua (з них 600 - на кирилиці, IDN).

Фахівці очікують на стійке зростання інтересу до доменів, найменування яких користувачі можуть набирати рідною мовою.

ТОВ "Хостмайстер" вітає українських користувачів та Інтернет-фахівців з "повноліттям" домену UA.

Київ, 1 грудня 2010 року
01.12.2010