.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.118.184.237
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У Києві відбулася робоча зустріч українських реєстраторів доменних імен.

Київ, 14.11.2001

13 листопада у Києві відбулася робоча зустріч українських реєстраторів доменних імен Інтернет, присвячена підсумкам першого місяця роботи за новими Правилами домену .UA. До порядку денного зустрічі входили також питання щодо роботи за новими Правилам домену COM.UA - найпопулярнішого публічного Інтернет-домену України, про методи усунення наслідків фактів недобросовісного захоплення доменних імен (кіберсквотингу), що відбувалися до листопада 2001 року, про розробку процедури делегування нових публічних доменів другого рівня тощо.

У зустрічі брали участь представники 14 українців реєстраторів, частина з яких є також членами українських Інтернет-асоціацій, а також представники адміністрації доменів .UA та .COM.UA - ТОВ "Хостмайстер" та адміністратори публічних доменів GOV.UA та ORG.UA.

З моменту введення в дію Правил домену .UA власникам товарних знаків делеговано 53 приватні домени другого рівня, та потік заявок впевнено зростає. Першими реєстрантами нових імен стала низка великих та широко відомих українських та міжнародних компаній, що представляють найрізноманітніші галузі бізнесу. На думку учасників зустрічі, ділові кола позитивно оцінюють можливість гідно та безперешкодно представити в українському Інтернеті свої розкручені в реальному світі товарні знаки.

На зустрічі наголошувалося, що нові правила українських доменів не лише практично усунули можливість для кіберсквотингу в домені .UA, але і сформували достатній правовий фундамент для захисту інтересів осіб та компаній, що постраждали від кіберсквотингу раніше.

До введення 4.11.2001 нових Правил домену COM.UA на день надходило в в середньому близько 300 заявок на нові імена у цьому домені, з яких не менше половини були технічно хибними. З заявок, що залишалися, більшу частину становили заявки тих, хто зловживав безплатністю і безкарністю кіберсквотерів. Зокрема, у 2001 році неодноразово робилися спроби зареєструвати в COM.UA по кілька тисяч імен поспіль, за словниками англійської та російської мов, а також за словником нецензурної лексики. Відомі неодноразові випадки порушення кіберсквотерами прав власників товарних знаків шляхом випереджаючого захоплення доменних імен виду TRADEMARK.com.ua з метою здирства. Нові Правила домену COM.UA введені в дію з метою усунення цих невідповідностей та встановлюють механізми їх виправлення.

З 4.11.2001 року, як і передбачалося, кількість заявок знизилася та на 13.11.2001 становило близько 30 заявок на день (з тенденцією до зростання), що надходять виключно від реєстраторів. За оцінками фахівців, це відповідає потребі українського сегменту Інтернету в іменах *.COM.UA, призначених для сумлінного використання.

У зв'язку з публікаціями в пресі ряду чуток та домислів про нові публічні домені другого рівня, на зустрічі було ухвалено рішення продовжити спільно з адміністрацією домену .UA детальну розробку процедури делегування нових публічних доменів, що відповідає розділу 2 Правил домену .UA, та утриматися від ініціатив створення нових публічних доменів до затвердження та публікації такої процедури. З моменту введення в дію Правил домену .UA жодного нового публічного домену делеговано не було.

Обговорювалися також питання цінової еластичності різних сегментів ринку послуг реєстрації доменів, зразки документів, що підтверджують права реєстранта на використання товарного знака та інші робочі питання.

На сьогодні вже 26 українських компаній набули офіційного статусу "реєстратора в домені .UA" на підставі укладених з адміністрацією домену .UA договорів. Офіційний перелік українських реєстраторів доступний в Інтернеті за адресою: http://hostmaster.net.ua/registrators/

З повагою,
Борис Мостовий
директор ТОВ "Хостмайстер"

14.11.2001