.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.221.165.246
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У домені .UA розпочато реєстрацію доменів другого рівня

Шановне панство,
В українському національному домені .UA розпочато реєстрацію нових приватних та публічних доменних імен другого рівня. Це стало можливим завдяки тому, що ТОВ "Хостмайстер", діючи від імені та по дорученням адміністратора домену .UA Дмитра Кохманюка, у призначений термін виконало свої зобов'язання, розробивши нові Правила домену .UA, та забезпечило введення нових Правил у дію з 15 вересня 2001 року.

Правила домену .UA реалізують ідею громадянського управління доменом країни як суспільним ресурсом. Вони формують систему господарських взаємин навколо системи доменних імен України. Юридичну силу Правила набули 24 вересня 2001 року, ставши невід'ємною частиною договорів, укладених між ТОВ "Хостмайстер", що представляє адміністрацію .UA, та підприємствами - реєстраторами доменних імен.

Парадигма нових Правил домену .UA базується на концепції балансу громадських та приватних інтересів українських користувачів Інтернету. Як наслідок, Правила передбачають розвиток системи тематичних публічних доменів другого рівня в інтересах певних груп та спільнот користувачів (наприклад, fm.ua - для вебсайтів українців FM-радіостанцій, pivo.ua - для пивоварів та любителів пива, fish.ua - для рибалок, тощо) Рішення про делегування нового публічного домену адміністратор .UA приймає на запит реєстраторів.

Делегування приватних доменів другого рівня в .UA обмежено колом власників торгових марок, зареєстрованих в Україні та захищених законами держави. Таке рішення ухвалено з метою запобігання безконтрольного захоплення доменних імен, що порушує права та законні інтереси третіх осіб (так званого "кіберсквотинга").

З метою захисту національного ринку, Правила обмежують коло реєстраторів імен у домені .UA тільки українськими підприємствами та суб'єктами підприємницької діяльності, зареєстрованими в Україні. Те, що вся система взаємовідносин перебуває у правовому полі України, є гарантією захисту інтересів українських користувачів Інтернет.

Станом на 2 жовтня 2001 року реєстраторами імен у домені .UA вже є підприємства:

 *      АТ "Валор" (Харків)                            http://www.vl.net.ua/
 *	Інформаційне агентство "ЮАТОП"                 http://www.uatop.com/
 *      Проект "iName" (ТОВ "Элайд Стандарт Лімітеди") http://iName.com.ua/
 *      Проект "IMENA" ("Компанія Алекса Інтернет")    http://www.IMENA.com.ua/

Ще близько десяти українських компаній повідомили про свій намір укласти договори та вийти на ринок реєстраторів

Наразі розробляються умови конкурсу на розробку офіційного вебсайту домену .UA - www.ua, який буде оголошено серед українських розробників та студій веб-дизайну у листопаді 2001 року.

Крім того, у рамках проекту розвитку системи публічних доменів України, завтра, 3 жовтня 2001 року, на робочому вебсайті адміністратора .UA за адресою http://forum.hostmaster.net.ua буде опубліковано для відкритого публічного обговорення проект нових Правил домену COM.UA - найпопулярнішого з існуючих публічних доменів України.

Запрошуємо всіх зацікавлених користувачів Інтернет та учасників Інтернет-ринку взяти участь в обговоренні проекту та роботі над подальшим розвитком системи доменних імен України

Дмитро Кохманюк
адміністратор .UA ccTLD

Борис Мостовий
директор
ТОВ "Хостмайстер" (Київ)
02.10.2001