.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.12.161.77
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: пошта проти фішингу; GA видалить 7 млн імен; боти генерують половину трафіку; $550 тис за 131 ім'я.

SPEKA
Зловмисники використовують бренд «Укрпошти»
Шахраї розсилають листи від імені "Укрпошти", в яких пропонують сплатити послугу переадресації, - попереджає український оператор поштового зв'язку. Повідомлення супроводжується посиланням на оплату 18 грн. Коли користувач введе платіжну інформацію для того, щоб провести цей платіж, номер його банківської картки потрапить у руки зловмисників.

В “Укрпошті” наголошують, що послуга переадресації завжди ініціюється одержувачем або відправником і ніколи безпосередньо самою Укрпоштою. Саме тому такі повідомлення є шахрайською схемою і на них не варто реагувати.

DomainIncite
Мільйони імен щезнуть у домені Габона .GA
Реєстр Freenom втратив угоду з урядом Габону після багатьох років зловживань. Уряд відновив управління своїм доменом верхнього рівня .GA і готується видалити щонайменше сім мільйонів імен.

Бізнес-модель Freenom полягає в тому, щоб дозволити людям безкоштовно реєструвати імена, а потім пропонувати платне продовження: коли термін їх дії закінчується або їх призупинено через зловживання, як-от спам або фішинг.

Французький адміністратор ANINF вважає, що наразі в .GA налічується понад сім мільйонів доменів, і більшість із них буде видалено. Ця статистика робить .GA сьомим за величиною доменом у світі. Але населення Габону становить лише 2,3 мільйона осіб із відносно низьким рівнем проникнення Інтернету – 62%.

Не виключено, що .GA буде не останнім доменом, який втратить Freenom. Технічний контакт у записі IANA для домену .ML держави Малі перейшов від дочірньої компанії Freenom у Нідерландах до урядового агентства Малі ще в березні, що свідчить про неминучу зміну адміністрації й у цьому домені вехнього рівня.

MediaMaker
Майже половину інтернет-трафіку генерується ботами
Майже половину інтернет-трафіку (47,4 %) у 2022 році становив автоматизований трафік. Згідно зі звітом Imperva Bad Bot Report, цей показник у 2021 році складав 42,3%. Відповідно, щороку зменшувалась доля трафіку, який генерують люди – якщо 2021 року він становив 57,7%, то 2022 року — 52,6%.

Це відбувається на фоні того, що загальний обсяг трафіку в інтернеті збільшується. Автори звіту підкреслюють, що поруч із зростанням загального трафіку росте й кількість зареєстрованих ботів.

Автори звіту зафіксували 6 трлн заблокованих запитів від шкідливих ботів – учасників ботмереж. Загалом з усього автоматизованого трафіку шкідливі боти становили 30,2%, що на 2,5% більше у порівнянні з показником 27,7% від 2021 року.

Найчастіше боти атакують сайти таких країн як США, Австралія, Велика Британія, Франція, Німеччина.

DomainWire
$550 тисяч від продажу імен на вторинному ринку
Компанія Newfold Digital продала на вторинному ринку 131 доменне ім'я за $2 тис й більше, заробивши від цих продажів близько $550 тисяч.

Найбільшою угодою був продаж імені Agon.com за $22,1 тис. Це грецький термін, що означає конфлікт, боротьбу чи змагання. Новий власник уже виставив його на продаж за $375 тис.

Доменне ім'я Popups.com було продано за $17 тис. Цей домен має багато застосувань, включаючи сайт для проектів спливаючих вікон. До трійки найдорожчих також входить ім'я VintageClothing.com ($11 тис) - гарна назва для магазину вінтажного одягу.