.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.145.115.195
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: фішинг проти українців; популярний .AI; $1.4 млн за 36 імен .

«Інтернет свобода»
Microsoft попереджає про фішингові листи в Україні
За останній рік Microsoft виявила 35 млн спроб компрометації ділової електронної пошти в Україні, що означає 156 тисяч спроб компрометації на день, - йдеться у звіті Cyber Signals корпорація Microsoft.

Звіт будується на основі даних 43 трлн сигналів безпеки від служб Microsoft та інсайтів, отриманих від понад 8 тисяч експертів із кібербезпеки. Основні зміни, які відзначили автори звіту, стосуються активізації фішингу та компрометації ділової електронної пошти (BEC).

Найчастіше фішингові листи містили повідомлення про платіжну інформацію, рахунки-фактури, подарункові картки.

Speka
Підроблені сайти та інші випадки фішингу
Останні кілька тижнів зловмисники активніше використовують підроблені сайти інтернет-магазинів для отримання доступу до персональних даних, - повідомляє моніторингова команда ГО «Соціальні інноватори».

В цих фейкових магазинах продають товар зі значною знижкою, а для оформлення замовлення пропонують надати їм персональні дані (прізвище, ім'я, по батькові, номер телефону, місто та область перебування тощо).

Також експерти попереджають про активне використання тематики грошових виплат та ігрових конкурсів з метою отримання доступу до облікових записів у месенджері Telegram. При натисненні на кнопку «Отримати виплату» ця схема передбачає переадресацію на клон сторінки веб-авторизації Telegram. Після вводу реєстраційних даних зловмисники отримували доступ до облікового запису жертви.

Іще одна активна фішингова кампанія була направлена на адміністраторів українських сторінок у Facebook. Шахраї створюють допис нібито від адміністрації мережі стосовно обмеження доступу до сторінки й просять перейти за посиланням для підтвердження права управляти сторінкою. Як тільки жертва перейде за посиланням, вона потрапить на клон стартової сторінки Facebook й здійснить там вхід у мережу, передавши таким чином шахраям свої логін та пароль.

TheDomain
.AI на піку популярності
На тлі інтересу до штучного інтелекту набирає популярності домен Ангільї .AI, самоврядної острівної британської території з населенням близько 18 тис. осіб.

За даними компанії Escrow.com, що спеціалізується на послугах депонування, у першому кварталі 2023 року сума угод з іменами .AI перевищила $1 млн. Оскільки революція штучного інтелекту продовжується, в компанії очікують, що ця тенденція триватиме й у майбутньому.

Надаючи послуги депонування, Escrow.com гарантує виконання онлайн-угод, зокрема договорів щодо перепродажу доменних імен. Компанія також повідомила, що в минулому кварталі вона обробила доменні транзакції на суму $129,8 млн. Це на 62% більше, ніж у четвертому кварталі 2022 року. У компанії переконані, що успішні показники багато в чому пов’язані із поверненням великих угод на доменному ринку. Серед них - угода на суму більше $10 млн для chat.com.

DomainWire
$1.4 млн за 36 платинових доменних імен
Identity Digital Inc. (до 2022 року компанія називалася Donuts) продала 36 платинових доменних імен за $1.4 млн.

Identity Digital Inc. є реєстром для 264 нових доменів верхнього рівня. Реєстрації в цих доменах доступні всім бажаючим, проте частина імен (так звані платинові імена) реєстр продає за ексклюзивними цінами.

Багато з цих дорогих доменів містять гарні комбінації, наприклад gift.cards було продано за $250 тис, good.news - за $58 тис, sports.cards за $45 тис і easy.money за $25 тис.

Identity Digital готується випустити на ринок іще 50 тисяч раніше зарезервованих або платинових доменних імен у своїх преміальних цінових рівнях у липні. Це означає, що їх можна буде придбати через реєстраторів доменів, але за вищими цінами, ніж при звичайній реєстрації. Основна частина цих імен буде в доменах .PRO, .GLOBAL і .BET.