.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.220.137.164
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: стійкість UA; найновіші домени; новини .WATCHES, .CASE, .BOX та .WEB.

Хостмайстер
Домен .UA: стійкість під час війни
У п'ятницю, 26 травня, представники реєстру домену .UA компанії "Хостмайстер" на конференції "Україна: стійкість зв'язку та інтернету під час війни" розповіли про те, яким чином було забезпечено міцність та надійність домену .UA.

Тетяна Форсюк у своїй презентації поінформувала про ті дії, які компанія зробила починаючи з 15 лютого 2022 року, коли було здійснено найбільш масштабну кібератаку на інфраструктуру домену gov.ua. “Ми встигли ідготуватися, тому оперативно посилили наші потужності. Таким чином український інтернет і державний домен gov.ua залишились доступними для користувачів, що було особливо важливо в перші дні повномасштабного вторгнення”, - розповіла она та наголосила, що для компанії найважливішим була “безпека людей: фахівці незамінні, якщо ми їх втрачаємо, ми втрачаємо все”.

Тетяна також розповіла про допомогу, яку надала домену .UA міжнародна інтернет-спільнота та про те, що “Хостмайстер” у свою чергу підтримав реєстраторів, які опинилися на окупованих територіях та реєстрантів, які не мали змоги своєчасно сплатити свої доменні імена. “Ми встояли, і це була наша перемога. Наша ділянка, за яку ми відповідали та витримали”, - сказала она.

DomainIncite
.WATCHES, .CASE та .BOX
Найближчим часом очікується запуск ще трьох нових доменів верхнього рівня у трьох різних реєстрів. Identity Digital готується запустити домен .WATCHES у червні, новачок Digity запустить домен .CASE у липні, а компанія Intercap представить .BOX у серпні.

Домен .WATCHES було придбано у виробника предметів розкоші Richemont, який не використовував цей домен верхнього рівня. Реєстрація в цьому домені розпочнеться 7 червня.

Компанія Digity, яка пов’язана з реєстратором Sav, придбала домен .CASE у CentralNic , який, у свою чергу, купив його у виробника промислового обладнання CNH Industrial.

Intercap планує відкрити реєстрацію в .BOX 9 серпня.

DomainIncite
Найновіші домени у травні 2026
ICANN планує відкрити новий раунд нових доменів у травні 2026 року. Це випливає з опублікованого корпорацією плану дій.

План охоплює 98 рекомендацій, уже схвалених радою директорів ICANN. Його буде оновлено, якщо рада схвалить ще 38 рекомендацій, які зараз очікують на розгляд. Після цього план має отримати схвалення спільноти та пройти через процедуру громадського обговорення.

DomainIncite
Домен .WEB відкладається
Запуск ще одного нового домену верхнього рівня .WEB відкладається через нову апеляцію, яку ініціювала компанія Altanovo Domains.

У 2016 році дочірня компанія Verisign придбала домен .WEB за $135 млн. Відокремлений підрозділ Afilias (тепер ця структура називається Altanovo Domains) посів друге місце, але оскаржив результати аукціону. Розгляд спору розтягнувся на кілька років і в середині травня цього року фінальну крапку в ньому поставила корпорація ICANN, підтвердивши права Verisign. Але того ж дня Altanovo ініціювала новий розгляд і звернулась до ICANN із проханням запустити CEP-процес (Cooperative Engagement Process) - форму посередництва, до якої компанії можуть звернутися, щоб уникнути затрат на повний процес незалежної перевірки (IRP - Independent Review Process).

У Verisign назвали цей крок «зловживанням процесом» і «безпідставним процедурним маневруванням». Процес незалежної перевірки може тривати роками і коштувати багато сотень тисяч доларів гонорарів комісії, не враховуючи гонорарів адвокатів кожної сторони.