.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 34.203.221.104
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: реагування на кіберінциденти; кібератаки на Європу; нові домени від Google; .ORG шукає оператора реєстру; передплата від Markmonitor.

ДССЗЗІУ
Уряд затвердив порядок реагування на кіберінциденти
В Україні створюють єдиний механізм реагування на кіберінциденти. Відповідний порядок реагування схвалив уряд України, інформує Держслужба спецзв’язку та захисту інформації України.

Порядок визначає чіткі й зрозумілі рівні критичності кіберінцидентів та етапи реагування на них. Затвердження Порядку дасть можливість формувати процеси реагування на кіберінциденти та кібератаки відповідно до завчасно спланованих заходів із кіберзахисту, йдеться у повідомленні ДССЗЗІУ.

«Детектор медіа»
Європейські партнери України страждають від кібератак
У 2022 році проросійські хакерські групи здійснили понад 60% кібератак у світі, - інформує компанія Thales, що спеціалізується на безпеці.

Серед країн, на які були спрямовані атаки, найбільше постраждали Україна (162 кібератаки), Польща (114), країни Балтії (157), Північна Європа (95) та Німеччина (57). За даними компанії, частка кібератак на країни Євросоюзу зросла з близько 10% у першому кварталі до 46,5% у третьому.

Росія використовує кіберзброю для завдання ударів по Польщі, скандинавських та балтійських країнах з метою поширення антивоєнних ідей та формування розбіжностей всередині країни. Компанія Thales попереджає, що Європа повинна бути обережною щодо атак на критично важливу інфраструктуру, таку як авіація, енергетика, охорона здоров'я, банківська справа та державне управління.

Google registry
Вісім нових доменів від Google
Реєстр Google відкрив реєстрацію у восьми нових доменах верхнього рівня: .FOO, .ZIP, .MOV, .NEXUS, .DAD, .PHD, .PROF та .ESQ. Другого квітня у доменах розпочався період пріоритетної реєстрації для власників торгових марок.

Третього травня розпочнеться період раннього доступу, коли будь-хто може зареєструвати доступні імена за додаткову плату. Реєстрація без додаткових комісій розпочнеться 10 травня.

Google вказує, що домен .Dad - “це місце для вмісту, пов’язаного з батьківством”. Домен .Phd призначений для тих, хто має докторський ступінь, .Prof - для професорів, а .Esq - для юристов.

Еще четыре домена Google описывает так: .Foo — домен для розробників; розміщення вмісту в домені .Zip означає швидкість; .Mov — це безпечний домен для рухомих зображень; .Nexus — це безпечний домен, який об’єднує все це.

DomainIncite
.ORG шукає нового оператора реєстру
Адміністратор домену .ORG компанія Public Interest Registry розпочав перевірку потенційних постачальників послуг реєстру, що замінить нинішнього оператора компанію Identity Digital.

Кандидати повинні мати семирічний досвід роботи з кількома доменами верхнього рівня, з понад 500 тис доменних імен. Ці вимоги звужують поле до, ймовірно, менш ніж десятка компаній. Це GoDaddy, CentralNic, Verisign, ZDNS, Tucows і Nominet, а також Identity Digital.

У домені .ORG налічується 11 млн імен. Зміна оператора реєстру може стати найбільшим перенесенням домена верхнього рівня в історії зі значним відривом. Найбільшим на сьогоднішній день було 3,1 млн імен, які перейшли з Neustar (тепер GoDaddy) до Afilias (тепер Identity Digital) у 2018 році.

DomainWire
Передплата на вторинному ринку
Реєстратор Markmonitor запропонував своїм клієнтам, власникам торгових марок, доступ до доменних імен, термін дії яких закінчився.

Компанія називає це «розширеною програмою моніторингу вторинного ринку, яка пропонує власникам брендів прямий доступ до бажаних доменних імен».

Компанія Newfold Digital придбала Markmonitor наприкінці минулого року, і нова послуга є прикладом того, як це придбання може допомогти клієнтам Markmonitor. Newfold володіє багатьма великими реєстраторами, які разом роблять його другим за величиною реєстратором доменних імен у світі.