.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.118.193.232
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: курс з кібербезпеки; новий .watches; найпопулярніший .XYZ; 187 обмежень; система блокування.

AIN
Безкоштовний курс з кібербезпеки
У березні Міністерство цифрової трансформації (Мінцифри) починає приймати заявки на безкоштовний курс з кібербезпеки Re/start in cyber. Заявки приймають до 15 березня 2023 року, а навчання стартує з 24 квітня.

В рамках курсу буде розглянуто основи кібербезпеки, зокрема, безпекові особливості роботи з ОС, контейнерами, віртуалізацією, серверами баз даних і поштовими серверами, мережеву безпеку і таке інше.

Проект реалізує Мінцифи разом із міжнародною компанією з кібербезпеки ISSP, канадським Toronto Metropolitan University та рекрутинговою платформою BazaIT.

DomainIncite
Час домену .watches
У червні відкриється загальнодоступна реєстрація в домені верхнього рівня watches (годинник), - інформує реєстр домену компанія Identity Digital.

Відкритій реєстрації передуватиме період пріоритетної реєстрації для власників торгових марок, що розпочнеться 28 березня і триватиме два місяці до 27 травня. Після цього доменні імена продаватимуться з націнкою, розмір якої щодня зменшуватиметься. За звичайною вартістю домени можна буде купити після 7 червня.

TheDomain
.XYZ - лідер новачків
Домен верхнього рівня .XYZ є найпопулярнішим серед нових доменів. У ньому зареєстровано понад 4 млн імен, що становить 14% від їхньої загальної кількості, - інформують компанії InternetX і Sedo у спільному звіті про стан ринку минулого року. На другому місці .ONLINE (2,3 млн), далі .TOP (2 млн), .SHOP, .SITE.
MediaMaker
Інтернет обмежували 187 разів за рік.
У 2022 році інтернет-послуги були обмежені 187 разів у 35 країнах, що стало найбільшою кількістю відключень з 2016 року. Такі дані містяться у звіті групи з захисту інтернет-прав Access Now та коаліції #KeepItOn.

Найбільша кількість країн обмежила доступ до Інтернету через політичні потрясіння, зокрема протести, конфлікти та порушення прав людини. У той же час Індія, Іран та М'янма найчастіше використовували примусові відключення.

У 2022 році в Індії відбулося щонайменше 84 відключення Інтернету, більшість з яких сталися в регіонах Джама і Кашмір. У Ірані інтернет-послуги були відключені 18 разів під час антиурядових протестів, у М'янмі - сім разів.

Найтриваліше відключення відбулося в регіоні Тиграй урядом Ефіопії на протязі понад двох років через звинувачення у вбивствах, зґвалтуваннях та етнічних чистках. Деякі райони досі залишаються відрізаними від телефонного зв'язку та мобільного інтернету, незважаючи на підписання перемир'я в листопаді.

Російські військові використовували ракетні удари та кібератаки для відключення інтернету в Україні 22 рази. Більшість країн, які відключили доступ до інтернету, раніше вже вдавалися до відключення зв'язку під час громадянських протестів.

MediaMaker
В Україні впроваджують систему блокування інтернет-ресурсів
В Україні створюють систему автоматичного блокування небезпечних інтернет-ресурсів. Система буде працювати на рівні провайдерів і базуватися на списку заборонених сайтів, який формується спеціальною комісією. Ця система кожні 15 хвилин автоматично завантажує стоп-лист на сервер провайдера для блокування.

Проте ці кроки стали об’єктом критики з боку активістів, які вважають їх порушенням свободи слова та інтернет-свободи. Інтернет-асоціація України висловила думку, що цей механізм може бути використаний для блокування будь-якої кількості інтернет-ресурсів. Тому асоціація просить скасувати розпорядження центру або призупинити його виконання до професійної оцінки можливих загроз.