.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.144.36.141
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: стипендії RIPE; екстрений мільйон; стеля цін; кібератаки та обстріли; інтернет-цензура.

RIPE NCC
Стипендії RIPE 86
RIPE NCC відкрив програми стипендій Fellowship та RACI для участі у зустрічі RIPE 86.

Стипендії RIPE Fellowship Program створені для того, щоб збільшити різноманітність у спільноті RIPE. Вони надають можливість взяти участь у зустрічі RIPE 86 особам з недостатньо представлених регіонів або представникам меншин.

Ініціатива RIPE Academic Cooperation Initiative (RACI) об’єднує академічні кола зі спільнотою RIPE . Це дозволяє науковцям ділитися та розвивати свої дослідження, співпрацюючи з провідними технічними фігурами у світі Інтернету.

Кінцевий термін подачі заявок для обох – четвер, 9 березня 2023 року.

ICANN
Термінова допомога від ICANN
ICANN розробила нову програму екстреної допомоги, призначену для підтримки доступу до інфраструктури Інтернету під час надзвичайних ситуацій, таких як природні або техногенні катастрофи.

Про це у своєму блозі повідомила тимчасовий президент та генеральний директор ICANN Саллі Костертон.

Вона нагадала, що у квітні 2022 року ICANN внесла 1 мільйон доларів США на екстрену фінансову підтримку Кластеру телекомунікацій у надзвичайних ситуаціях (ETC) для подальшого доступу до Інтернету в Україні. Станом на грудень 2022 року кошти ICANN, серед інших проектів, були використані для підтримки створення та роботи чотирьох технологічних хабів в Україні.

“Ми використали те, що ми дізналися з нашого досвіду надзвичайної ситуації в Україні, щоб рекомендувати структуру програми екстреної допомоги, яка дозволить нам реагувати на нові або затяжні кваліфікаційні події, включаючи масштабні природні або техногенні катастрофи, які спричинили у порушенні доступу до Інтернету”, - пише Саллі.

За її словами, “наступним кроком для організації ICANN буде проведення процесу вираження зацікавленості на початку 2023 року для вибору організацій із глобальним охопленням, які зосереджені на підтримці доступу до Інтернету та відновлення для місцевого населення під час надзвичайних ситуацій і катастроф. У разі виникнення надзвичайних ситуацій, у яких ICANN може надати підтримку, і за наявності коштів організація ICANN координуватиме дії з вибраними організаціями, щоб визначити, чи доречним буде грошовий внесок у конкретному випадку. Загальний грошовий внесок не перевищуватиме 1 мільйон доларів США і може включати комбінацію малих і великих внесків”.

DomainIncite
ICANN знову розглядає ціни на .ORG
Корпорація ICANN повернеться до розгляду обмежень на подорожчання вартості доменних імен .ORG та .INFO.

Раніше у зазначених доменах зростання цін не мало перевищувати 10% щорічно. Такі обмеження були частиною контракту ICANN з доменними реєстрами. У 2019 році корпорація ухвалила рішення виключити відповідні положення із контракту, проте реєстратор NameCheap оскаржив це рішення. Наприкінці минулого року комісія IRP ухвалила, що ICANN порушила свій статут, коли схвалила скасування граничних цін.

Кілька днів тому Рада директорів ICANN проголосувала за те, щоб попросити Комітет з механізмів підзвітності (BAMC) “розглянути та оцінити” рішення IRP і рекомендувати наступні кроки в цьому напрямку.

SPEKA
Кібератаки пов'язані з обстрілами
Ракетні обстріли корелюють із пропагандою та комп'ютерними атаками на інформаційні сервіси держави та приватного бізнесу, - вважають експерти Держспецзв'язку та Ради економічної безпеки України.

Такі висновки наводяться у дослідженні «Кібератаки, артилерія, пропаганда. Загальний аналіз вимірів російської військової агресії». Приклад такої кореляції — серія кібератак на енергетику, а згодом ракетні напади на енергетичну інфраструктуру.

Основними мішенями кібератак стали медіа, центри зв'язку та інституції, які допомагають Україні.

Інший висновок дослідження - Росія атакує у кіберпросторі не лише Україну, а й весь світ. Наводяться приклади атак на мережу Viasat, через яку постраждали німецькі вітряні турбіни.

Натомість сучасна кібервійна не продемонструвала нових «видів озброєння» у кіберпросторі, а всі способи нападів були відомі раніше.

«Інтернет свобода»
19 країн запровадили інтернет-цензуру
Минулого року 19 країн світу ввели обмеження на використання інтернету їх громадянами, а загалом такі обмеження застосовуються в 32 країнах світу. Такі дані представлені у звіті компанії Surfshark.

Найактивніше запроваджували інтернет-цензуру у 2022 році Росія, Іран на Індія. Серед інтернет-ресурсів найчастіше блокувалася соціальна мережа Facebook, друге й третє місця займають Instagram та TikTok.