.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 44.212.50.220
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: пошукові запити; плата за Whois; популярність .SOCIAL; пропаганда та обстріли; розвідники та мінцифри.

Google Україна
Найпопулярніший запит
Найчастіше українці в 2022 році шукали «Карту повітряних тривог», - інформує компанія Google в офіційному блозі. На другому місці опинився запит «Новини України», третім став запит «єДопомога». Серед популярних запитів також Гостомель, байрактар, Арестович та Путін. Арестович також став лідером в категорії «персона», яку найчастіше користувачі з України.

Серед географічних назв українці цікавилися такими назвами як Гостомель, Буча, Маріуполь, Чорнобаївка, Кременчук, Балаклія, Херсон, Острів Зміїний, Миколаїв, Славутич.

Що стосується запитів, пов’язаних із покупками, то тут топ-5 виглядає наступним чином: генератор, сіль, бронежилет, марка “русский корабль”, свічки, повербанк, інвертор, Starlink.

DomainIncite
Гроші за запит до Whois
Корпорація ICANN не в змозі заборонити реєстраторам стягувати плату за доступ до закритих даних Whois, - йдеться у статті Domain Incite.

Нещодавно ICANN висловила «стурбованість» тим, що реєстратори, до прикладу, Tucows, стягували плату за доступ до закритих даних з системи Whois. Проте виявилось, що в Угоді про акредитацію реєстратора (Registrar Accreditation Agreement), зокрема в Тимчасовій специфікації (Temporary Specification), яка регулює Whois у світі після прийняття GDPR, нічого не сказано про заборону таких послуг.

Особливості реєстрації міжнародних доменів (RAA Verification) вимагають, щоб доступ до загальнодоступних служб каталогу реєстраційних даних (Whois) надавався безкоштовно. Але специфікація ніяк не регулює питання про те, чи може реєстратор стягувати плату за розгляд запитів щодо прихованих реєстраційних даних.

Згодом реєстратор Tucows опублікував статтю, в якій пояснив, що комісія необхідна для покриття вартості «тисяч» автоматизованих запитів, отриманих за останні чотири роки. При цьому Tucows підкреслює, що реєстратор не бере плату для одноразових звернень з боку приватних сторін.

DomainIncite
Популярність .SOCIAL завдяки Маску
Угода по поглинанню Twitter Ілоном Маском призвело до різкого зростання кількості реєстрацій доменів .SOCIAL минулого місяця, - вважає гендиректор реєстру домену компанії Identity Digital Акрам Аталла.

«Нестабільність соціальних платформ, на які покладаються люди, спонукає користувачів вживати заходів, щоб отримати й зберегти свою цифрову ідентичність. А це часто починається з пошуку доменного імені», - сказав він.

За даними компанії, за перші два тижні листопада кількість реєстрацій в .SOCIAL зросла на 435% у порівнянні з минулим місяцем. В абсолютних цифрах це зростання не особливо велике, приблизно на 5 тисяч доменів у листопаді, а загальна кількість реєстрацій складає близько 35 тисяч.

SPEKA
Зв'язок між пропагандою та обстрілами
Перед активними обстрілами у російських пропагандистських Telegram-каналах зростають об’єми пропаганди, що дозволяє прогнозувати наступні масовані обстріли.

Таке дослідження зробила команда Valkyrie, яка перемогла у хакатоні National Defense Hackathon 2022. Організували хакатон Міністерство оборони України та Генеральний штаб ЗСУ.

Під час хакатону його учасники намагались знайти ефективні способи використання інформації, отриманої з різних наборів даних.

DEV.UA
Мінцифри та розвідувальна компанія
Найбільша розвідувальна компанія у світі Recorded Future домовилася про співпрацю із міністерством цифрової трансформації України та обіцяла допомогу із захистом критичної інфраструктури в Україні від військової та кіберагресії з боку Росії.

Компанія Recorded Future пообіцяла доступ до розвідувальної платформи, аналітиків та інженерів, а також створювати нові продукти й технології для захисту критичної інфраструктури. Компанія раніше надавала розвідувальні дані для захисту критичної інфраструктури України, в тому числі, відкрила доступ до програмної платформи Intelligence Cloud.