.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 23.20.51.162
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: DNS-симпозіум; Digital Marketing Act; 174,2 млн у .COM і .NET; Web Summit; вторинний доменний ринок.


ICANN
DNS-симпозіум у Бельгії
П’ятий симпозіум DNS (IDS 2022) відбудеться 15-16 листопада 2022 року в Брюсселі. Тема заходу — “Дослідження ефектів як централізації, так і диверсифікації в DNS”. Можлива як очна, так і дистанційна участь у заході. Реєстрація для очної участі завершується 12 листопада. Одразу після симпозіуму, 17 листопада, відбудеться день спільноти IANA.
Ars Technica
В ЄС вступив у силу Digital Marketing Act
У листопаді в Євросоюзі почав діяти Закон про цифрові ринки (Digital Marketing Act - DMA). Серед норм нового закону – можливості вибору різних способів оплати при купівлі мобільних додатків або вибір магазинів мобільних застосунків не лише серед тих, які пропонують розробники мобільних операційних систем Apple та Google. Серед норм нового закону є й деякі революційні, до прикладу, можливо нові правила заставлять мобільні месенджери організувати можливість обміну інформацією між користувачами різних платформ. Це означає, що можна буде надсилати повідомлення з Telegram у WhatsApp й навпаки безпосередньо з однієї програми в іншу. Додатковий контроль новий закон передбачає і для великих компаній, яких можна назвати монополістами. Проте перед тим, як вони будуть застосовані, влада ЄС повинна визначити таких великих монополістів – «гейткіперів». Після цього протягом півроку вони повинні будуть привести свою діяльність у відповідності до нового законодавства. А далі їх чекатимуть активні перевірки їх діяльності, в тому числі – перелік кроків, які вони повинні застосувати для того, щоб забезпечити можливість роботи на ринку менших конкурентів.
The Domains
174,2 млн реєстрацій .COM і .NET
У доменах верхнього рівня .COM і .NET сумарно налічується 174,2 млн. реєстрацій. Це на 1,2% більше, ніж на кінець третього кварталу 2021 року, - інформує реєстр доменів компанія Verisign. Дохід Verisign зріс на 6,8% порівняно з третім кварталом минулого року до $357 млн, а чистий прибуток збільшився до $169 млн порівняно з $157 млн рік тому.
DEV.UA
Українська спільнота «заблокувала» проросійських спікерів на Web Summit
На Web Summit 2022, найбільшій конференції, присвяченій ІТ та діджиталу, мали виступати декілька проросійськи налаштованих спікерів. Серед них - Макс Блюменталь, Аарон Мейт та Ноам Чомскі, які виправдовували вторгнення та поширювати проросійські наративи. Після звернення української ІТ-спільноти – офіційного листа до організаційного комітету Web Summit 2022 й за підтримки Мінцифри та МЗС, Блюменталь та Мейт були виключені з програми, а Чомскі виступив лише онлайн.
The Domains
$75 млн інвестицій у домени
Загальна вартість транзакцій на вторинному доменному ринку в третьому кварталі 2022 року, виміряна сервісом Escrow.com, зменшилися на 28% порівняно з аналогічним періодом 2021 року, до показника у $75 млн. Квартал став найгіршим для продажів доменів на Escrow.com після другого кварталу 2020 року, коли ринок зупинився через пандемію. «Зменшення продажів у третьому кварталі стало результатом нещодавнього обвалу ІТ-ринку та кризи у сфері криптовалют», - вважає виконавчий директор Escrow.com Метт Баррі. Середня ціна доменних імен з контентом знизилася з $8 тис у 2 кварталі 2022 року до $5 тис в 3 кварталі 2022 року Середня ціна доменних імен без контенту практично не змінюється і залишається на рівні $4,5 тис. Середня ціна імен у домені .COM із двох і трьох літер зберігається на рівні $371 тис., чотирьохбуквених - зросла до $138 тис. Середня ціна доменних імен з п’яти літер у третьому кварталі 2022 року зросла до $64 тис.