.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.118.164.151
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: успіхи української ІТ-армії; $3,3 млн за Whois; MarkMonitor за $302,5 млн; підсумки року ICANN.

Міністерство цифрової трансформації України
Успіхи ІТ-армії
Українська ІТ-армія за два тижні – з 29 серпня по 11 вересня заблокувала більше 2400 російських онлайн-ресурсів, - інформує Міністерство цифрової трансформації України.

Серед заблокованих - найбільші банки (Газпромбанк, Московський КредитБанк, Совкомбанк), онлайн-сервіси автосалонів, системи електронного документообігу та ряд пропагандистських ЗМІ. До цих успіхів додалася найсвіжіша атака, проведена 14 вересня – українські хакери змогли заблокувати сайт ОДКБ (Організації Договору з колективної безпеки).

DomainIncite
Дорогий Whois
Створення системи розкриття інформації Whois займе дев’ять місяців і коштуватиме до $3,3 млн. Імовірний план щодо розгортання системи опублікувала корпорація ICANN напередодні відкритої зустрічі ICANN 75 у Куала-Лумпурі.

Система розкриття інформації Whois (Whois Disclosure System), раніше відома як SSAD Light, — це механізм, за допомогою якого будь-хто з обліковим записом ICANN (в першу чергу, практикуючі юристи з питань інтелектуальної власності) може запитувати невідредаговані особисті дані Whois у реєстраторів.

Проектний документ ICANN, який містить макети ймовірного інтерфейсу користувача, описує нову систему так: «Користувач, який запитує дані, має перейти на веб-сторінку WHOIS Disclosure System, зайти до свого облікового запису ICANN і подати запит. При цьому він зможе бачити нерозглянуті та минулі запити, а також метадані (мітки часу, статус тощо), пов’язані з цими запитами, а також запити, які очікують на розгляд, включаючи усю інформацію, пов’язану з цими запитами. Запити, отримані системою, будуть направлені до відповідного реєстратора через Naming Services Portal. Система не змінює того факту, що реєстратори мають право на власний розсуд приймати рішення щодо запиту».

Вартість цієї системи становитиме $2,7 млн на оплату роботи персоналу, $90 тис. на зовнішнє ліцензування та ще $500 тис. на непередбачені витрати. Оскільки ICANN не передбачила це в бюджеті, кошти надійдуть із Додаткового фонду для впровадження рекомендацій спільноти, який, за деякими підрахунками, наразі містить близько $20 млн.

Це набагато дешевше, ніж вартість SSAD, запропонованої GNSO. За оцінками ICANN, оприлюдненими у січні, SSAD може коштувати до 27 мільйонів доларів, а час на її створення зайняв би біля п’яти років. Незважаючи на те, що Whois Disclosure System дешевша, все ще залишаються серйозні питання щодо того, чи буде вона широко використовуватися та наскільки вона буде корисною.

DomainIncite
Newfold Digital купує MarkMonitor за $302,5 млн.
В результаті угоди компанія Newfold, новий власник MarkMonitor, зможе розширити свій реєстраторський бізнес у корпоративному сегменті. Newfold також володіє компаніями Register.com, Web.com і Domain.com. MarkMonitor має близько 2 тис. клієнтів по всьому світу.

Нинішній власник компанії, Clarivate, купила доменного реєстратора MarkMonitor за неоголошену суму в 2017 році.

DomainIncite
Попит вищий за очікування
ICANN у 2022 фінансовому році отримала дохід $150 млн, що на 4% більше, ніж планувалося, - повідомляє корпорація у звіті за підсумками фінансового року (закінчився 30 червня 2022 року).

За даними звіту, реєстратори продали більше доменів, ніж передбачала ICANN. Окрім того, менше ніж очікувалось реєстрів і реєстраторів скасували свої контракти. Майже третину доходу склали комісійні відрахування компанії Verisign, оператора реєстрів .COM і .NET. Реєстратор GoDaddy вніс понад $11,2 млн. Внесок GoDaddy фактично є трохи вищим, ніж добровільні пожертви всіх 131 реєстрів географічних доменів, які склали $11 млн.

Витрати ICANN склали $125 млн проти бюджету в $143 млн. Це сталося здебільшого через те, що дві з трьох зустрічей проводилися виключно онлайн, тому ICANN не довелося оплачувати витрати на відрядження свого персоналу та волонтерів. За рік організація витратила $3 млн на зустрічі проти запланованої суми у $10 млн. Коли в травні 2021 року ухвалювали бюджет, ICANN очікувала, що всі три зустрічі відбудуться «в живу», а міжнародні поїздки будуть «необмеженими», незважаючи на пандемію.