.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.144.248.24
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT событий

/ У випуску: ICANN-74; мапа руйнувань; малюнки від лелеки; аналіз кібервійни; ZOOM для освітян, інвестиції Vesna.Capital; робот-сапер; Medic Tool.

domainincite
Дев'ятсот учасників ICANN-74
Перша після довгої перерви очна зустріч ICANN 74 зібрала 1817 учасників, з яких 917 особисто з’явилися в Гаазі, - інформує корпорація. Це найменша кількість особистих відвідувань будь-якої зустрічі з тих пір, як ICANN почала рахувати. Решта 900 брали участь віддалено через Zoom.

У попередній очній зустрічі в Монреалі у 2019 році взяли участь 3646 інтернет-фахівців, у тому числі 1894 - особисто. У 2020 та 2021 роках усі зустрічі проходили у форматі дистанційної участі.

Українська правда
Руйнування на мапі
Цифрова платформа «Карта Руйнувань», яка з’явилась минулого тижня, має вигляд інтерактивної карти, на якій зафіксовані руйнування-наслідки російського вторгнення. На даний момент на мапі уже зафіксовано більше 1,5 тисяч об’єктів з боку.

Розробник проекту ГО «Антикорупційний штаб» закликає всіх бажаючих допомагати у створенні мапи. Доповнити карту можна через форму на сайті. Варто обрати місце на мапі, заповнити всі поля, вказати посилання на ресурс, на якому вказується інформація про руйнування. Окрім того, для цього можна на електронну адресу громадської організації надіслати фотографії зруйнованого об’єкта. Після того, як передану інформацію оброблять модератори, вона відобразиться на сайті. На сайті доступний пошук по регіонам та типам руйнувань. Автори проекту планують використати ці світлини як докази воєнних злочинів Росії. Для зручності автори проекту зробили його англомовним.

Українська правда
Малюнки українських дітей
Платформа LELEKA призначена для українських дітей, які на ній можуть продавати свої малюнки. Діти можуть надсилати свої малюнки команді проекту, ті перетворять його в цифровий файл, який власне й продаватиметься на сайті. Вартість одного малюнку – 7 євро. Після купівлі команда проекту надсилає .PNG та .PDF-файли, які покупець може роздрукувати самостійно. Отримані кошти команда проекту перерахує на банківський рахунок батьків, які надіслали малюнки.
Microsoft Blog
Перші атаки кібервійни
Гуманітарні організації стають цілями кібервійни поряд із державними, - йдеться у доповіді «Захист України: перші атаки кібервійни». У документі фахівці корпорації Microsoft проаналізували кіберзагрози, з якими зустрілась Україна та якими були зусилля Росії щодо кібернападу.

Експерти виділили такі особливості кібератак: розподілення операцій та активів в інші країни (уникнення централізації), посилення кіберрозвідки, націлення російських спецслужб не лише на державні, але й на гуманітарні організації. Окремо автори звіту виділяють глобальні операції з кібервпливу, що проводяться росіянами для підтримки воєнних дій та, в якості відповіді, необхідність координації зусиль задля захисту від кібероперацій.

Telegram-канал міністра цифрової трансформації Михайла Федорова
Zoom для університетів
Zoom планує надати безкоштовний доступ до своїх сервісів відеоконференцій українським університетам та закладам професійної освіти. Це повинно допомогти українській освіті працювати навіть в часи війни, коли, можливо, доведеться повернутися до дистанційного навчання чи гібридної моделі – і в ситуації, коли викладачі та студенти захищають Україну, і за необхідності викладання в умовах повітряних тривог та перебуванні у сховищі.
SPEKA
Vesna.Capital шукає проекти
Новий венчурний фонд Vesna.Capital створили декілька українських підприємців задля підтримки вітчизняних проектів. Ініціаторами фонду стали засновники «Нової пошти» Володимир Поперешнюк та В'ячеслав Климов та підприємець Андрій Федорів. Фонд мав почати працювати 1 березня, проте його запуск було відкладено через початок війни. Уже декілька українських стартапів отримали фінансування від Vesna.Capital. Серед них - Kooperativ, doc.ua, REMO, SALO та GoodPlastic Company. У виборі об’єктів для інвестицій фонд використовує в якості головного критерію унікальність створюваного продукту.
Foreign Policy
Собака -сапер від Boston Dynamics
Робот-собака виробництва Boston Dynamics почне працювати в Україні уже найближчого часу. Модель Spot буде використовуватися для розмінування територій, в тому числі мінометних снарядів та касетних боєприпасів. Наразі відомо, що цей робот планується застосовувати в прилеглих до Києва районах. Робот Spot гарно себе показав під час такого роду робіт. Spot може переносити нерозірвані боєприпаси та касетні бомби в безпечне місце, подалі від цивільного населення, де вони будуть підірвані. Раніше Spot використовувався поліцією США для віддаленого спостереження за підозрілими ділянками.
AIN
Медичний додаток для ЗСУ
Мобільний додаток Medic Tool було створено українською компанією LANARS в колаборації з норвезькими військовими медиками. Додаток призначено для збереження медичних даних та фіксації нещасних випадків. Окрім того, додаток уміє обліковувати травми, моніторити стан хворих, фіксувати маніпуляції та прийом ліків. Наразі додаток існує для платформ iOS та Android. Розробник пропонують його ЗСУ на безкоштовній основі.