.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.224.149.242
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: DDOS-атака на Україну; грецькі "напівкровки"; друге китайське попередження; Коста-Ріка без реєстраторів; рекорди UDRP; NamesCon виходить із карантину; Ніуе побореться…

Хостмайстер
DDOS атака на gov.ua
Увечері 15 лютого на систему доменних імен (DNS) домену gov.ua було здійснено DDOS-атаку. Атака почалася 15 лютого о 20:21 і тривала понад п'ять годин. Її потужність перевищувала 150 Gbps. Джерелом атаки були як закордонні, так і українські IP-адреси.

Фахівці реєстру домену .UA компанії "Хостмайстер" ввели в роботу резервні сервери, що дозволило підтримати працездатність доменної системи.

Під час атаки фіксувалося також підвищене навантаження на DNS-серверах, які забезпечують роботу доменів com.ua та org.ua.

Держспецзв'язку України
Україна відобразила найбільшу в історії країни DDoS-атаку
Минулого вівторка, 15 лютого Україна відобразила найбільшу в історії країни DDoS-атаку, спрямовану на банківський сектор, офіційні сайти органів влади, енергетичний блок і портал Дія, - інформує Держслужба спецзв'язку та захисту інформації України.

За словами Віце-прем'єр-міністра – Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, такі атаки коштують мільйони доларів, і ключова їхня мета – посіяти паніку серед українців та дестабілізувати ситуацію в країні. Фактично, це був масштабний стрес-тест, який Україна витримала.

DomainIncite.com
Грецький алфавіт видалять із .EU
Доменні імена, що використовують грецьке кодування, 14 листопада буде видалено з європейського домену .EU, повідомляє реєстр домену компанія EURid.

За інформацією реєстру, використання кількох кодувань у написанні одного доменного імені завжди розглядалося як потенційна загроза безпеці. Раніше реєстр дозволяв реєстрацію доменних імен з використанням грецького алфавіту, проте з серпня 2019 року громадяни Євросоюзу мають можливість реєструвати доменні імена грецькою мовою в інтернаціоналізованому публічному домені .ΕΥ.

Експерти оцінюють кількість доменів, яких торкнеться це рішення, як незначне, адже станом на кінець 2021 року в грецькому європейському домені .ΕΥ налічувалося всього 2694 реєстрації.

DomainIncite.com
Черговий китайський реєстратор отримав попередження
Корпорація ICANN повідомила гонконзьку компанію DomainName Highway (входить до складу великого китайського реєстратора Xiamen DianMedia Network Technology Co) про порушення контракту, оскільки вона не передала домен 1ockheedmartin.com компанії Lockheed Martin, як того вимагало рішення за результатами UDRP розгляду.

Незважаючи на те, що рішення щодо домену було ухвалено ще 4 січня, на ньому досі розміщено сторінку з порнографічними посиланнями. Відповідно до правил UDRP реєстратори мають 10 днів на те, щоб передати спірний домен власнику товарного знаку, якщо його поточний власник не подав судовий позов на це рішення.

Місяцем раніше ICANN в аналогічній ситуації попередила реєстратора ThreadAgent.com у зв'язку зі спробою кіберсквотерства щодо бренду BMW. ThreadAgent також є частиною Xiamen DianMedia Network Technology Co.

DomainIncite.com
Єдиний реєстратор Коста-Ріки припинив існування
Коста-Ріке залишилася без акредитованих реєстраторів після того, як ICANN розірвала контракт із компанією Toglodo за несплату внесків. Акредитацію реєстратора буде анульовано 23 лютого.

Майже рік корпорація ICANN намагалася переконати компанію заплатити борги, але не змогла встановити з нею контакт.

DomainIncite.com
UDRP: зростання на 22%
У 2021 році власники товарних знаків подали 5,1 тис. скарг щодо процедури UDRP (єдина політика вирішення доменних суперечок), що на 22% більше у порівнянні з 2020 роком, - інформує Всесвітня організація інтелектуальної власності.

За даними організації, з 1999 року було зареєстровано майже 56 тис. скарг, які стосувалися понад 100 тис. доменних імен.

Щорічна кількість розглядів послідовно зростає з 2013 року, свідчить статистика.

ВОІВ припустила, що зростання минулого року може бути пов'язане з пандемією коронавірусу, яка триває. "Прискорення зростання кількості справ, пов'язаних з кіберсквотингом, поданих до Центру ВОІВ, можна значною мірою пояснити тим, що власники товарних знаків посилюють свою присутність в Інтернеті, пропонуючи автентичний контент та надійні торгові точки, при цьому все більше людей проводять більше часу в Інтернеті, особливо під час пандемії COVID-19", - йдеться у прес-релізі ВОІВ.

DomainNameWire.com
NamesCon у серпні повернеться до формату особистих зустрічей
Text: Організатори NamesCon оголосили, що цього року конференція пройде у форматі особистої участі.

Як повідомляється, NamesCon пройде у традиційному форматі в Остіні (штат Техас, США) з 31 серпня по 3 вересня. Вона проходитиме в готелі Omni у центрі міста, де пройшов останній перед пандемією захід.

DomainIncite.com
Стартувала боротьба за домен .NU
Верховний суд Швеції підтвердив можливість уряду острова Ніуе, самоврядної території у складі Нової Зеландії, оскаржувати в судах Швеції право шведського доменного реєстру IIS на управління доменом верхнього рівня .NU.

У 1990 роки підприємливий американський журналіст Білл Семіч зміг переконати владу острова передати йому права на управління доменом країни. У 2013 році він продав .NU реєстру IIS, який управляє географічним доменом Швеції .SE. Примітно, що у шведській мові слово "nu" означає "зараз", що й сприяло популярності доменних імен .NU в країні. Зараз кількість реєстрацій у домені .NU становить близько 250 тис., що забезпечує реєстру приблизно $5 млн прибутку на рік.

Влада Ніуе, усвідомивши свою помилку, у 2018 році подала позов до суду в Швеції. Суд першої інстанції відмовив владі острова, оскільки суддя вирішив, що влада іншої країни не може подавати позови до судів Швеції. Це рішення скасував апеляційний суд, а тепер рішення апеляційного суду підтримав і Верховний суд країни, відкривши таким чином можливість розгляду позову.