.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.145.191.22
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: .COM знову подорожчає; новий борець зі зловживаннями в DNS; "пернатий" рекордсмен; CentralNic купила .RUHR; тотальний контроль у РФ...

DomainIncite.com
Подорожчання в домені .COM
Компанія Verisign 1 вересня збільшить вартість імен для реєстраторів у домені .COM на 7% до $8,97. Це друге подорожчання за останній час, у вересні минулого року вартість імен була збільшена також на 7%.

Поточний контракт щодо домену .COM, підписаний адміністрацією Трампа та ICANN, допускає ще два щорічні підвищення цін на 7%, за винятком щойно оголошеного. Якщо це станеться, ціна реєстрації підніметься до $10,26 і залишиться на цьому рівні як мінімум до жовтня 2026 року.

DomainIncite.com
Група topDNS за участю Verisign та PIR боротиметься зі зловживаннями у DNS
До групи topDNS, створеної німецькою асоціацією інтернет-індустрії Eco для боротьби зі зловживаннями в доменній системі, увійшли компанії Verisign (реєстр доменів .COM та .NET) та PIR (.ORG), які разом обслуговують близько половини всіх існуючих у світі доменних імен.

Серед програмних цілей групи - обмін передовим досвідом, стандартизація звітів про зловживання, розробка надійної системи повідомлень та інформаційні кампанії для політиків, осіб, які приймають рішення та експертних груп.

До групи входить велике об'єднання реєстраторів CentralNic, постачальник внутрішніх послуг для деяких з найбільших нових доменів верхнього рівня.

Водночас критики, такі як Electronic Frontier Foundation, вважають такі програми інструментами цензури і, отже, небезпечними для свободи слова.

Особливий інтерес і, можливо, привід для розбіжностей з іншими учасниками екосистеми у майбутньому є плани роботи над "розробкою надійної системи повідомлень", які вже діють у кількох реєстрах доменів верхнього рівня. Вони дозволяють організаціям, як правило, правоохоронним органам або структурам, що займаються великим контентом (Big Content), спростити видалення доменів, коли контент, який на них розміщений, виглядає незаконним.

CentralNic та PIR є також членами ініціативи DNS Abuse Framework, яка створена з аналогічними цілями. Крім того, PIR розвиває власний проект під назвою Інститут зловживань DNS.

DomainInvesting.com
Bird.com за $10 млн
У $10 млн оцінюють експерти угоду з продажу доменного імені Bird.com, що робить це доменне ім'я абсолютним чемпіоном доменного ринку.

Ще рік тому угода щодо його продажу на аукціоні Right of the Dot за $2,5 млн зірвалася.

Дані нового власника домену приховані. Відома лише його реєстрація в Нідерландах, на підставі чого експерти висловили припущення, що ним стала нідерландська компанія MessageBird. Вона є лідером на своєму ринку, надаючи компаніям єдину хмарну платформу маркетингових комунікацій із клієнтами з можливістю використання голосових чатів, SMS, повідомлень WhatsApp та ін. MessageBird є лідером цього молодого ринку, серед її клієнтів такі компанії як Facebook (Meta), Uber та Airbnb, а обсяг залучених нею інвестицій вже перевищив $1 млрд.

Ресурс Tech.eu, посилаючись на свої джерела, підтвердив, що домен Bird.com був придбаний компанією MessageBird, а сума угоди перевищила $10 млн. Монте Кан (Monte Cahn), голова компанії Right of the Dot, яка супроводжувала угоду, відповідаючи на запитання про неї сказав: "На жаль, я не можу говорити про ціну. Однак це одна з найбільших угод не лише за минулий рік, а й усю історію".

Найбільшою угодою минулого року за версією ресурсу DN Journal стало придбання домену Hippo.com за $3,3 млн.

DomainIncite.com
CentralNic купила .RUHR та "давню" пошукову систему
Компанія CentralNic придбала новий загальний домен верхнього рівня .RUHR і досить "стародавній" сайт пошукової системи Fireball, заплативши за них 600 тис. євро ($678 тис.).

.RUHR - це географічний домен, що охоплює регіон Рурської долини на заході Німеччини, однією з найбільших у Європі міських агломерацій з населенням понад 5 млн осіб, що включає кілька великих міст, зокрема Дортмунд та Ессен.

За даними CentralNic, у домені на сьогодні зареєстровано близько 10 тис. імен.

Хоча домен є географічним, він не вважається географічною назвою відповідно до правил ICANN щодо нових доменів і не має державного спонсора. Проте угода, ймовірно, вимагатиме схвалення ICANN.

CentralNic заявила, що здійснюватиме операції з доменом .RUHR самостійно.

Сайт та пошукова система Fireball були популярні у Німеччині у 1990-х роках. В даний час це звичайний сайт, який використовує для своїх результатів пошуку сервіс Bing та рекламу Google.

rg.ru
У РФ реєстрація доменів здійснюватиметься через портал держпослуг
У Російській Федерації планують змінити процедуру реєстрації імен у російських доменах. Для володіння доменами .RU і .РФ потрібно буде прив'язати обліковий запис у реєстратора домену до порталу держпослуг.

Цей крок, за заявою Мінцифри, покликаний скоротити кількість шахрайських сайтів у Рунеті.

Очікується, що це підвищить достовірність відомостей про власників доменних імен та знизить кількість шахрайських ресурсів у Рунеті. Внести законопроект до Держдуми планується у листопаді 2022 року. Механізм обов'язкової реєстрації Мінцифри опрацьовує спільно з АНО "Координаційний центр національного домену мережі Інтернет", Банком Росії та іншими державними органами.

Спірним моментом у тому, що стосується авторизації через держпослуги завжди були обмежені можливості для нерезидентів – юридичних та фізичних осіб, які також можуть бути власниками доменів .RU та .РФ.

Після запуску авторизації вся інформація про домени та їх власників стане прозорою для держвідомств, тоді як зараз реєстратор розкриває дані на індивідуальний запит відомств або на адвокатський запит.