.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.117.76.7
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: слідами хакерів; "розумний" Шанхай; "День" від Google; європейський приріст 3,7%.

CERT-UA
Розслідування атаки на сайти держструктур
Під час кібератаки на українські урядові мережі 13-14 січня хакери вдавалися до шифрування або видалення даних. Як інформує команда CERT-UA, що функціонує у складі Держслужби спецзв'язку та захисту інформації України, зловмисники використовували щонайменше два різновиди шкідливих програм, зокрема BootPatch та WhisperKill, а також видаляли дані вручну.

За даними CERT-UA, хакери порушили цілісність веб-сайтів за допомогою дефейс-атаки, під час якої замінили головні сторінки веб-сайтів на інші і додали скрипт, який робить заміну контенту.

Найбільш ймовірним вектором реалізації кібератаки є компрометація ланцюга постачальників (supply chain), що дозволило використовувати наявні довірчі зв'язки для виведення з ладу пов'язаних інформаційно-телекомунікаційних та автоматизованих систем. У той же час не виключаються ще два можливі вектори атаки, а саме експлуатація вразливостей OctoberCMS та Log4j.

Як повідомлялося раніше, в Україні в ніч з 13 на 14 січня відбулася хакерська атака на сайти уряду та низки міністерств, зокрема, Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, сайт Дія та інші.

iotworldtoday.com
Шанхай "найрозумніший"
Китайський Шанхай, південнокорейський Сеул та іспанська Барселона очолили рейтинг "розумних" міст, складений компанією Juniper Research.

До п'ятірки увійшли також столиця Китаю Пекін та американський Нью-Йорк.

Рейтинг було складено з урахуванням кількох аспектів концепції "розумного міста", включаючи транспорт та інфраструктуру, енергію та освітлення, управління містом та зв'язок.

Шанхай отримав високу оцінку завдяки сервісу Citizen Cloud, який пропонує жителям міста єдину точку контакту для доступу до більш ніж 1000 послуг.

DomainNameWire.com
Google відкриває .DAY
Корпорація Google оголосила про відкриття 1 лютого періоду раннього доступу (Early Access) у новому загальному домені верхнього рівня .DAY.

На цьому етапі реєстранти мають можливість зареєструвати преміальні доменні імена за вищими цінами. Протягом тижня ціни на домени щодня знижуватимуться і до кінця періоду становитимуть близько $150 за річну реєстрацію імені. При цьому стандартна ціна загальнодоступної реєстрації буде, як передбачається, на рівні $10-15.

Домен був делегований корпорації Google ще в серпні 2014 року, але чекав на запуск майже сім з половиною років. Домен позиціонується як призначений для привернення уваги до дат, з тих чи інших причин важливих для реєстранта. Відомо, наприклад, що Всесвітній фонд дикої природи (World Wildlife Fund) вже зареєстрував домен wildlife.day, щоб наголосити на День дикої природи, який відзначається 3 березня. А Національна асоціація сприяння прогресу кольорового населення США (NAACP) обрала для себе домен MLK.day на честь Дня Мартіна Лютера Кінга (відзначається у Сполучених Штатах щороку третього понеділка січня). Компанія сподівається, що їх прикладу наслідують і інші. І все-таки аналітики вважають, що кількість реєстрацій в новому загальному домені верхнього рівня .DAY навряд чи виявиться значною.

CENTR
Європейський доменний ринок зріс на 3,7%
Медіанне зростання європейських географічних доменів у третьому кварталі 2021 року склало 3,7% по відношенню до аналогічного періоду 2020 року, - інформує асоціація CENTR, яка об'єднує реєстри географічних доменів 34 країн, переважно європейських.

При цьому відсоток продовження реєстрацій доменних імен вкотре зріс і досяг показника 85,4%.

Медіанна ціна доменних імен у європейських національних доменах у компаній-реєстраторів не зазнала особливих змін протягом усього 2021 року і до кінця вересня становила близько 10 євро за річну реєстрацію. Це трохи нижче, ніж ціна за реєстрацію в .COM – близько 12 євро.

За даними асоціації, близько 28% імен, зареєстрованих у європейських географічних доменах, не відповідають на DNS-запити, ще 27% є припаркованими. Ці показники також практично не змінювалися протягом 2021 року.