.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.131.13.37
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: "помічна" пандемія; домен .DAY для подій; .MUSIC "укоренився"; "доменна пандемія" пішла на спад; другий шанс для .CASE...

DomainNameWire.com
Домени Канади та Австралії повідомили про продовження зростання
Доменна індустрія продовжує отримувати вигоду від переходу бізнесу та користувачів в онлайн під час пандемії.

Реєстри географічних доменів Канади та Австралії повідомили про гарні показники у третьому кварталі поточного року.

Канадський домен .CA на кінець вересня мав під управлінням трохи менше 3,2 млн реєстрацій, що на 7,7% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. З червня зростання дещо сповільнилося, але все ще набагато перевищує допандемічний рівень.

Австралія повідомила, що на кінець 3 кварталу під управлінням доменного реєстру знаходилося 3,4 млн доменів, що на 5% більше, ніж роком раніше. Реєстр auDA повідомив, що приріст нових реєстрацій виявився трохи нижчим, ніж за той же квартал минулого року, але вищим, ніж у другому кварталі 2021 року.

У третьому кварталі було зареєстровано 171846 нових доменів, що на 22% більше, ніж у другому кварталі. Липень, у якому було зареєстровано понад 60 500 нових імен, став другим місяцем за кількістю реєстрацій за всю історію домена.

У реєстрі зазначають, що послідовне зростання домену збіглося з посиленням обмежень Covid-19 в окремих регіонах Австралії.

DomainIncite.com
Google готує .DAY
Реєстр нових загальних доменів верхнього рівня Google Registry готується наступного місяця відкрити реєстрацію доменних імен у домені .DAY. Це один із понад 100 доменів, на які компанія подавала заявку в 2012 році.

Google має намір на основі домену запропонувати користувачам створювати та організовувати події, які відбуватимуться у певний день.

Минулого тижня реєстр запустив програму Qualified Launch Program, в рамках якої обмежену кількість доменів буде передано обраним "якорним орендарям".

Google має намір 14 грудня відкрити пріоритетну реєстрацію для власників торгових марок. Загальнодоступна реєстрація в домені стартує 25 січня 2022 з семиденного періоду раннього доступу, протягом якого імена можна буде зареєструвати за підвищеною ціною, яка знижуватиметься щодня. Реєстрація за звичайною ціною розпочнеться з 1 лютого.

DomainIncite.com
.MUSIC з'явився в доменній системі
Новий загальний домен верхнього рівня .MUSIC включений до кореневої зони DNS, інформує реєстр домену DotMusic. За інформацією компанії, повноцінний запуск домену та відкриття реєстрації у ньому намічено на наступний рік.

У 2012 році домен .MUSIC розглядався як один з найперспективніших доменів, заявку на цей домен подали вісім компаній. Після тривалого періоду апеляцій та розглядів, в результаті приватного аукціону права на домен отримала кіпрська компанія DotMusic, обійшовши таких конкурентів як Amazon та Google.

ICANN
Доменна пандемія пішла на спад
З початку 2020 року до серпня 2021 року було зареєстровано 324 тис. доменних імен, які використовують слова, асоційовані з пандемією (наприклад, covid, mask, virus, corona, vaccine тощо).

Такі дані наводить корпорація ICANN у рамках проекту з вивчення та поширення інформації про загрози безпеці доменної системи (DNSTICR).

Пік подібних реєстрацій припав на перші три місяці 2020 року з максимумом у квітні, коли щодня з'являлося по 3 тис. таких імен. Надалі тенденція пішла на спад. У липні поточного року було лише 6 тис. реєстрацій, тоді як роком раніше їх налічувалося 26,7 тис.

Разом з тим, не підтвердилися побоювання, що пандемічні доменні імена будуть широко використовуватися в протиправних цілях. Випадки шахрайств, поширення спаму, шкідливого ПЗ та недостовірної інформації з сайтів на таких доменах, звичайно ж, існують і вони не поодинокі. Однак, більшість доменів є припаркованими або взагалі не відповідають на DNS-запити. Оцінка шкідливості доменних імен коливається в залежності від кількості та достовірності повідомлень про протиправну активність, асоційовану з тим чи іншим доменом. Але так чи інакше частка шкідливих пандемічних імен від загальної кількості зареєстрованих знаходиться в межах від 1,8% до 6,1%.

DomainIncite.com
CentralNic "рятує" брендовий .CASE
Домен .CASE був переданий лондонській компанії Helium TLDs, яка є дочірньою компанією CentralNic. Раніше ця компанія називалася FANS TLD і використовувалася CentralNic для придбання доменів .FANS у Asiamix Digital у 2018 році.

Домен .CASE був брендовим та належав компанії CNH Industrial, але ніколи не використовувався. Його власник - американо-голландсько-британсько-італійська компанія, що займається виробництвом та продажем сільськогосподарської та будівельної техніки. CNH також управляла доменами .CASEIH, .NEWHOLLAND і .IVECO, що відповідали назвам її брендів, але їх реєстраційні контракти були розірвані ще на початку року.

Компанія також попросила ICANN розірвати угоду щодо .CASE, але, схоже, домен зацікавив операторів реєстрів, і запит на його видалення було відкликано.