.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.191.171.235
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: звіти L-root; hoster.by продовжив акредитацію; новини нових доменів; пандемія на користь; 101 "домен-відмовник"; альтернатива на блокчейні; доменний комікс...

ICANN
L-root в серпні
За підсумками серпня в роботі кореневих серверів L-root відсутні невирішені проблеми, пов'язані з безпекою або незапланованими простоями, - інформує служба IMRS корпорації ICANN, яка керує роботою кореневих серверів.

Надалі такі звіти передбачається зробити щомісячними. Вони міститимуть інформацію про ефективність запитів DNS, про показники, пов'язані з безпекою, а також про місцезнаходження дзеркал кореневих серверів (наприклад, кількість дзеркал в різних регіонах).

IMRS є частиною системи кореневих серверів, що нараховує тисячі вузлів, розташованих по всьому світу. ICANN керує більш ніж 180 дзеркалами L-root, більшість з яких розміщені на серверах третіх сторін. Установка дзеркал покращує технічну стабільність і відмовостійкість доменної системи в регіоні, де вони встановлені.

В Україні партнером ICANN по розміщенню вузлів L-root є реєстр домену .UA компанія "Хостмайстер". В країні встановлено три такі вузли: в Києві, Харкові та Одесі.

hoster.by
ICANN продовжила акредитацію hoster.by до 2026 року
ICANN продовжила акредитацію білоруського реєстратора доменних імен hoster.by ще на 5 років, - інформує міжнародна корпорація. Таким чином, hoster.by як і раніше є єдиним в Білорусі акредитованим ICANN реєстратором і працює з 700 доменами верхнього рівня без посередників.

За словами директора hoster.by Сергія Повалішева, попит на міжнародні домени в Білорусі за останній рік виріс на 40%. За останні два роки hoster.by відкрив реєстрацію в 62 нових доменах, включаючи .AUTO, .BABY, .BEAUTY, .BEST, .BLOG, .CARS, .DESIGN, .LOVE, .ONLINE, .PRESS, .STORE, .TECH , .TICKETS, .WEBSITE, .WIKI, .XYZ та інших.

DomainIncite.com
Нові домени на новому етапі
У вересні рада директорів ICANN ухвалила рішення виділити $9 млн для підготовки до делегування нових загальних доменів верхнього рівня.

Зокрема, необхідно буде "оцінити потенційні ризики, очікувані витрати, потреби в ресурсах, терміни та інші питання, пов'язані з реалізацією програми", - йдеться в рішенні ради директорів.

На цей етап відведено десять місяців. Після цього ICANN розгляне розроблені спільнотою рекомендації, а потім правління корпорації прийме рішення, пов'язане з їх впровадженням. Експерти вважають, весь цей процес займе близько року, а заявки на нові домени ICANN почне збирати не раніше 2024 року.

DomainIncite.com
Пандемія допомогла ICANN накопичити півмільярда доларів
За підсумками липня загальний обсяг грошових коштів та інвестицій ICANN склав $521 млн, що на $40 млн більше, ніж у червні 2020 року. Більшу її частину корпорація отримала в результаті обмежень, пов'язаних з пандемією.

Тільки на проведенні трьох конференцій в онлайн-форматі ICANN заощадила близько $10 млн бюджету - кожна з них обійшлася організації близько півмільйона доларів, що приблизно на $3 млн менше, ніж при форматі особистих зустрічей. Бюджет ICANN передбачав проведення трьох відкритих зустрічей в 2021 році в очному форматі в різних місцях по всьому світу, але карантинні обмеження на поїздки не дозволили зробити цього.

DomainIncite.com
SC Johnson відмовилася від доменів-брендів
Американська корпорація з виробництва миючих засобів відмовилася від доменів верхнього рівня .AFAMILYCOMPANY, .DUCK, .GLADE, .OFF, .RAID і .SCJOHNSON.

Таким чином, загальна кількість доменів-брендів, від яких відмовилися їх власники, на сьогоднішній день становить 101.

DomainNameWire.com
Реєстратор Namecheap почав продавати доменні імена на основі блокчейну
Реєстратор Namecheap запропонував своїм клієнтам 11 альтернативних доменів верхнього рівня на основі технології блокчейн: .P, .PGP, .SOX, .ELITE, .ILL, .SAAS, .CREATOR, .OH, .OO, .OOT, .ORB.

Якщо звичайні домени доступні всім інтернет-користувачам, то альтернативні - лише тим, хто внесе відповідні технічні зміни в свої браузери. Крім того, ці домени містять загрозу майбутніх конфліктів імен, якщо будь-який з цих імен отримає "двійника" в основному корені.

Раніше інші компанії вже пропонували альтернативні домени, але, в кінцевому підсумку, вони всі виявилися нежиттєздатними.

TWNIC
Доменний комікс захоплює світ
Популярний в Японії комікс "Велика пригода Понти в Мережі", в якому пояснюється, як працюють доменні імена, переведений на китайську мову.

У японській культурі манга (комікси) має багатовікові традиції і є надзвичайно популярним художнім жанром. Манга широко використовується в навчанні. З 2010 року реєстр японського домену .JP компанія JPRS поширювала комікси про домени на японській і англійській мовах в освітніх установах по всій країні. Цим проектом було охоплено понад 1600 установ, всього було випущено 310 тис. буклетів.

Переклад коміксу на китайську мову був здійснений реєстром домену верхнього рівня Тайваню .TW компанією TWNIC, який високо оцінив оригінальний буклет і хотів надати користувачам освітні матеріали, пов'язані з Інтернетом, на традиційній китайській мові для освітніх установ Тайваню.