.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.21.248.119
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: .AF: небезпечний Whois; .AU: на другий рівень; призначення в правлінні ICANN; Пуерто-ріканські мрії; NamesCon Global переноситься...

DomainIncite.com
Whois несе небезпеку для афганців
Дані сервісу Whois в Афганістані можуть використовуватися талібами для пошуку та репресій відносно прихильників колишньої влади, правозахисних груп і засобів масової інформації, - вважають експерти.

Географічний домен верхнього рівня Афганістану .AF раніше керувався Мережевим інформаційним центром під керівництвом Міністерства зв'язку та інформаційних технологій країни. Оператором реєстру безкоштовно виступала компанія NetNames з Лондона з контактною особою в Кабулі. Політика домену .AF, прийнята в 2002 році, яка включає положення про відкриту, вільно доступну базу даних Whois, діє досі.

Це означає, що імена, адреси, номери телефонів і адреси електронної пошти власників доменів .AF доступні для запиту через різні інтерфейси Whois, включаючи власний реєстр, яким керує компанія CoCCA, сервери якої базуються в Новій Зеландії.

Використовуючи комбінацію веб-пошуку і запитів Whois, можна знайти особисту інформацію про власників реєстрацій, включаючи імена і адреси. Легка доступність особистих даних може стати серйозною проблемою для представників місцевих правозахисних груп, засобів масової інформації та постачальників технологій, що підтримують борців за права людини.

В значній мірі Афганістан може бути прикладом того, про що завжди попереджають захисники конфіденційності в співтоваристві ICANN - відкритий доступ до даних Whois дає репресивним режимам інструмент для боротьби з їх опонентами.

В домені .AF менше 7 тис. реєстрацій. На даний час домен .AF відкритий для реєстрантів з будь-якої точки світу, без будь-яких складних обмежень і за цінами, порівнянними з цінами на домени .COM.

DomainNameWire.com
У домені Австралії реєстрація імен другого рівня відкриється в березні 2022 року
В австралійському географічному домені .AU починаючи з 24 березня 2022 року стануть доступними реєстрації доменних імен другого рівня. Це означає, що компанії і приватні особи зможуть використовувати такі домени, як example.au, а не example.com.au.

Протягом півроку власники доменних імен третього рівня будуть мати пріоритет при реєстрації аналогічних імен другого рівня. Якщо ж ім'я виявиться зареєстрованим в декількох публічних доменах (наприклад, example.com.au, example.net.au і example.org.au), то пріоритетне право на домен отримає реєстрант, який зареєстрував ім'я до 4 лютого 2018 року.

Якщо обидва претенденти зареєстрували свої домени третього рівня до 4 лютого 2018 року, то їм доведеться вести між собою переговори, щоб визначити, кому дістанеться домен.

У 2014 році реєстрації на другому рівні були відкриті в домені Великобританії .UK. Однак доменні імена третього рівня як і раніше залишаються більш популярними: імена другого рівня склали лише 10% нових реєстрацій.

DomainIncite.com
Едмонд Чанг увійде до правління ICANN
Генеральний директор компанії DotAsia, реєстру домену .ASIA Едмонд Чанг (Edmon Chung), ймовірно, ввійде в правління ICANN, замість Лито Ібарра (Lito Ibarra), який представляє реєстр географічного домену Сальвадора .SV.

Відповідні номінації оголосив Комітет з призначень ICANN. Ібарра входив до складу правління два трирічних терміни поспіль. Свої місця в правлінні можуть зберегти Данко Евтовіч (Danko Jevtović) і Тріпті Синха (Tripti Sinha), у яких закінчується перший трирічний термін.

DomainIncite.com
Пуерто-Ріко очікують понад 2 тисячі учасників ICANN 73
У Пуерто-Ріко очікують, що 73-я відкрита зустріч ICANN, яка повинна пройти в Сан-Хуані в березні майбутнього року, збере приблизно 2100 учасників.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ, посилаючись на представника мережевого інформаційного центру NIC.pr Пабло Родрігеса (Pablo Rodríguez). За оцінками Родрігеса, проведення конференції принесе економіці Пуерто-Ріко від 8 до 10 млн доларів.

Щоправда, аналітики оцінюють прогнози пана Родрігеса як надмірно оптимістичні, оскільки остаточного рішення щодо формату проведення зустрічі ICANN 73 ще не прийнято. Уже другий рік усі заходи ICANN проводяться виключно в форматі онлайн через викликані пандемією обмеження. Раніше голова правління корпорації ICANN Маартен Боттерман (Maarten Botterman) говорив про те, що зустріч ICANN 73 може пройти в "гібридному" форматі - з можливістю як особистої присутності, так і участі онлайн. Але офіційного рішення з цього приводу поки немає.

Однак навіть якщо допустити, що Пабло Родрігес володіє якоюсь надійною інсайдерською інформацією, то і в цьому випадку озвучені ним цифри не виглядають занадто достовірними. Досить згадати, що два роки тому березнева конференця ICANN також проводилася в Пуерто-Ріко, коли ніяких карантинних обмежень просто не існувало. І тим не менше, зустріч відвідали менше 2000 чоловік - тисяча п'ятсот шістдесят чотири, якщо бути точними. І тільки 37% з них прибули з-за меж обох Америк.

DomainNameWire.com
Терміни проведення NamesCon Global зсуваються
Організатори конференції NamesCon Global, одного з найбільших заходів доменного ринку, оголосили про перенесення термінів її проведення.

Традиційно конференція проводиться на самому початку року, а в її рамках проводиться аукціон доменних імен, на який виставляються досить цінні домени, а угоди регулярно поповнюють рейтинги найбільших доменних покупок року.

В останній раз конференція NamesCon Global в своєму звичайному форматі була проведена в січні 2020 року в Остіні, штат Техас. У поточному році захід був скасований через пандемію, але багато хто очікував, що NamesCon Global 2022 пройде, як і належить, в січні.

На жаль, ці очікування не виправдалися. Організатори NamesCon Global вирішили, що ситуація з поширенням коронавируса COVID-19 залишається складною і не дозволяє гарантувати безпечного проведення конференції в форматі особистої зустрічі у січні 2022 року. Але і про скасування NamesCon Global майбутнього року не йдеться - передбачається, що конференція все ж відбудеться "наприкінці весни". Також організатори підтвердили, що 22-24 вересня нинішнього року буде проведена віртуальна конференція NamesCon Online.