.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.188.61.223
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: Китай-аутсайдер; .ЕЮ скоротився; продовження карантину; заміна в раді директорів; захист горгонзоли...

VeriSign
У світі 363,5 млн доменних імен
За підсумками першого кварталу 2021 року світовий доменний простір скоротився на 0,9% у порівнянні з аналогічним показником 2020 року, до 363,5 млн реєстрацій у всіх доменах верхнього рівня, - інформує компанія Verisign в квартальному звіті.

У порівнянні з попереднім кварталом скорочення склало 0,8%.

У доменах .COM і .NET в цілому зареєстровано 168 млн імен, що на 4,6% більше, ніж рік тому, в тому числі 154,6 млн імен в домені .COM.

Загальна кількість реєстрацій доменних імен в географічних доменах скоротилася на 0,6% до 156,5 млн. Найбільших втрат зазнав домен Китаю .CN, в якому кількість доменних адрес зменшилася на 16% до 20,7 млн.

У нових загальних доменах верхнього рівня за підсумками кварталу налічується 22,8 млн реєстрацій, що на 29,3% менше, ніж у 2020 році. Лідерами зниження серед нових доменів стали .ICU, .TOP і .WANG, які особливо популярні в Китаї. Так, .ICU в першому кварталі скоротився на 2,5 млн імен, .TOP - на півмільйона, а .WANG - на 86 тис.

DomainIncite.com
.ЕЮ скоротився на 20%
Кирилична версія домену країн Європейського союзу .ЕЮ за підсумками травня налічувала 1369 реєстрацій, скоротившись на 20% у порівнянні з аналогічнім показником 2020 року, повідомляє реєстр EURid.

Майже усі реєстрації в домені .ЕЮ припадають на Болгарію - єдину країну Європейського союзу, що використовує кирилицю. 51% всіх зареєстрованих в домені імен служать для сайтів болгарською мовою.

При цьому реєстрантами Болгарії зареєстровано 37 тис. імен в латинській версії домену .EU.

ICANN
ICANN продовжила заборону на поїздки і особисті зустрічі до 31 липня 2021 року
Організація ICANN продовжила діючу заборону на поїздки і особисті зустрічі з 30 червня 2021 року по щонайменше до 31 липня 2021 року через продовження впливу пандемії.

Заборона продовжена на один місяць, щоб дати організації ICANN достатньо часу для проведення ретельної оцінки ризиків та розробки процесів і процедур, необхідних для забезпечення здоров'я і безпеки спільноти та персоналу під час відряджень.

У своїй оцінці ICANN враховує всі фактори ризику, такі як рівень вакцинації та доступність медичної допомоги, рівень комфорту населення і персоналу, доступність рейсів і маршрутів, карантинні вимоги місцевих органів влади і багато іншого. Команда організації також продовжує активно відслідковувати ситуацію, працюючи з декількома експертами з подорожей, безпеки і охорони праці по всьому світу і виконуючи вказівки Всесвітньої організації охорони здоров'я та Центрів з контролю і профілактики захворювань.

DomainIncite.com
Заміна в директорській команді ICANN
Піонер Інтернету з Південної Африки Алан Барретт (Alan Barrett) повинен замінити Рона Да Сілва (Ron Da Silva) на посаді одного з членів Ради директорів ICANN від Організації підтримки адрес (Address Supporting Organization).

Це призначення відбулося в процесі відбору, а не виборів, оскільки відповідальним за нього є Рада з адрес (Address Council).

Передача повноважень відбудеться після 72-ї відкритої зустрічі ICANN, яка пройде в жовтні цього року або в Сіетлі, або віртуально. До цього часу завершиться другий трирічний термін повноважень Да Сілви в Правлінні.

Барретт був співзасновником першого комерційного інтернет-провайдера в Південній Африці на початку 1990-х років. Він працював консультантом з програмного забезпечення протягом останніх 14 років і був генеральним директором Afrinic до 2019 року.

На даний час в правління ICANN входять ще два директора на основі географічних регіональних квот, які представляють Африку. Да Сілва представляє регіон Північної Америки.

DomainNameWire.com
Битва за доменну горгонзолу
Італійська організація Consorzio per la Tutela del Formaggio Gorgonzola, (Товариство захисту сиру горгонзола), подала до Світової організації інтелектуальної власності (ВОІВ) декілька скарг в рамках Єдиної політики розв'язання доменних спорів UDRP.

Організація стежить за законністю використання найменування "горгонзола" в назвах сирів.

Захисників горгонзоли обурили доменні імена, в яких було використано слово gorgonzola. Організації вдалося виграти суперечки за доменні імена gorgonzola.blue і gorgonzola.best. В обох випадках юристи позивача змогли довести, що імена доменів мали на увазі саме сир горгонзола. Однак в той же час спільнота програла два інших спори - за домени gorgonzola.club і gorgonzola.city. У першому випадку захисникам сиру не вдалося надати докази реєстрації в США торгової марки gorgonzola. Що стосується другого випадку, то домен був зареєстрований разом з кількома іншими, і всі вони були назвами різних міст. На цій підставі представникам відповідача вдалося переконати арбітра ВОІВ, що доменне ім'я має стосунок не до сиру, а до міста Горгонзола.

Таке містечко (з населенням близько 20 тис. чоловік) дійсно існує в Італії - власне, саме воно і дало свого часу назву знаменитому сиру.