.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.138.69.45
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: NewgTLD стало менше; півмільйона доменів .GR; китайський блокчейн-DNS; потрійна поразка spase; Байнету 27 ...

DomainNameWire.com
Нові домени втратили 29% імен
Загальна кількість імен в нових доменах з жовтня 2020 року по травень 2021 року скоротилася майже на 29%, до 25 млн, - інформує ресурс nTLDStats.com.

Домен .ICU втратив понад 4 млн імен, скоротившись до 1,3 млн. Домен .TOP зменшився з 3,3 млн до 1,2 млн, а .SITE втратив третину реєстрацій і налічує зараз 1,2 млн імен. Домени .CLUB, .VIP і .BUZZ втратили по 250-350 тис. кожен. Всі ці домени надавали реєстрантам знижки при реєстрації нового доменного імені, а продовження здійснювалося за повною вартістю.

OnlineDomain.com
У домені .GR півмільйона імен
Домен Греції .GR 21 квітня 2021 року досяг нового рубежу в півмільйона реєстрацій, - інформує реєстр домену. За останні 10 років кількість реєстрацій доменів .GR збільшилася майже вдвічі.

Реєстр підтримує реєстрацію доменних імен як в латинському, так і в грецькому алфавітах.

Окрім латинського домену .GR і інтернаціоналізованого .ΕΛ, для реєстрації в Греції доступний ряд доменів другого рівня, включаючи .com.gr, .gov.gr, .net.gr, .edu.gr та .org .gr.

DomainNameWire.com
Децентралізований блокчейн-DNS від Китаю
Китайський інформаційний центр мережі Інтернет (CNNIC) подав заявку на патент США для децентралізованої DNS на основі блокчейну, яка могла б конкурувати з існуючою системою доменних імен, яка контролюється ICANN.

CNNIC є підрозділом Міністерства промисловості та інформаційних технологій Китаю. Свій винахід він назвав "багатосторонньою системою загального управління на основі блокчейну для зберігання інформації про доменні імена".

У заявці CNNIC пояснює недоліки існуючої системи, називаючи головною з них її централізованість.

"На даний час система кореневого сервісу доменних імен централізовано управляється і підтримується ICANN та пов'язаними з нею агентствами, що в деякій мірі призводить до неефективного і незручного застосування, обслуговування та використання доменного імені. Крім того, ієрархічний режим централізованого управління системою DNS являє собою недоліки щодо справедливості і стабільності, а також найбільш важливу проблему - ризики безпеки, такі як DDoS і забруднення кеша DNS. Оскільки всі дані зберігаються централізовано на центральному сервері, існує висока імовірність, що власник доменного імені або навіть вся система зазнають збитків через операційні помилки або атаки на інформацію про доменне ім'я. У традиційній системі обслуговування DNS, що використовує централізований підхід, нормальна робота всієї системи буде порушена, і система буде мати низьку стабільність і безпеку після того, як центральний сервер буде атакований або не буде функціонувати належним чином".

Рішенням, на думку CNNIC, є кореневий блокчейн, утворений первинними мережевими вузлами, в яких розташовані реєстри доменів верхнього рівня, а також обробка і зберігання інформації про доменні імена з використанням блокчейн-технології.

Перевагами такого підходу CNNIC називає те, що "завдяки децентралізованому методу збереження інформації про доменне ім'я кінцевий стан не буде порушено помилкою або атакою на один з мережевих вузлів. Це дозволить забезпечити більш високий ступіть безпеки та кращу стабільність усієї системи в порівнянні з централізованим методом обслуговування. Крім того, вся інформація про роботу доменного імені зберігається в кожному першому мережевому вузлі в кореневому ланцюжку блоків для запобігання зловмисного втручання, а для поновлення доменного імені надається надійне джерело даних".

Більшість прихильників децентралізованих систем доменних імен стверджують, що вони ускладнять цензуру доменів і пов'язаних з ними веб-сайтів, що, безсумнівно, може суперечити цілям самої CNNIC, що представляє китайську владу.

DomainNameWire.com
Триразова поразка Spase Inc.
Підприємець Сахил Гупта (Sahil Gupta), який управляє компанією spase.io, в третій раз зазнав невдачі в спробі заволодіти доменом spase.com, використовуючи політику UDRP.

Компанія Mrs Jello LLC зареєструвала доменне ім'я spase.com у 2005 році, тоді як заявник Spase Inc. почав використовувати торговельний знак Spase у 2019 році. Таким чином, реєструючи домен Mrs Jello LLC не мала на меті зашкодити Spase Inc. або порушити її авторські права.

Перша скарга на кіберсквоттинг була подана Spase Inc. в минулому році до Світової організації інтелектуальної власності, і комісія виявила в діях позивача спробу зворотного захоплення доменного імені (reverse domain name hijacking) і відмовила в задоволенні скарги.

У тому ж році аналогічна скарга була направлена до Національного арбітражний форум і знову Spase Inc. була викрита в спробі зворотного захоплення доменного імені.

Втретє Spase Inc. звернулася в Арабський центр вирішення спорів. І знову програла. Правда на цей раз обійшлося без звинувачення в зворотному захопленні.

MinskNews.by
.BY святкує 27-річчя
Білоруський географічний домен .BY 5 травня відсвяткував своє 27-річчя. З урахуванням кириличних імен .БЕЛ на даний час він налічує майже 150 тис. імен.

Протягом останніх років білоруський домен утримував перше місце за темпами зростання в Європі, проте в минулому році зростання сповільнилося.

У минулому році на доменному аукціоні .BY (на аукціон виставляються доменні імена, від яких відмовилися реєстранти) було зібрано понад 241 тис. білоруських рублів (близько $95 тис.) Найдорожчим доменом 2020 року стало ім’я metaratings.by ($6,7 тис.), а абсолютний рекорд зберігається з 2012 року, коли за ім'я casino.by було заплачено близько $30 тис. За весь час існування торгів на благодійні рахунки надійшло понад $730 тис., а усі виручені від аукціонів кошти спрямовуються в дитячі будинки.