.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 52.14.126.74
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: відкладений тендер на .EU; домен Бангладеш заблокований; $5 млн за три імені; сто імен за $14,6 млн; фінал Net 4 India; інститут вивчення зловживань...

DomainIncite.com
ЄС відклав тендер на оператора реєстру домену .EU
Конкурс на нового оператора реєстру доменів Євросоюзу відкладений через те, що до участі в тендері були допущені організації з Великобританії, яка вийшла з ЄС. Єврокомісія визнала, що "включення в умови конкурсу положення про заявників, зареєстрованих в Сполученому Королівстві, було помилкою".

Через цю помилку оголошений в жовтні минулого року тендер був скасований, але найближчим часом комісія обіцяє відновити його на нових умовах.

Домен .EU на даний час управляється реєстром EURid, який також може взяти участь в конкурсі і спробувати продовжити свій контракт.

DomainIncite.com
Facebook судовим позовом заблокував домен Бангладеш
Реєстр географічного домену верхнього рівня Бангладеш .BD призупинив усі реєстрації, після того, як Facebook зажадав анулювати доменне ім'я facebook.com.bd і відшкодувати збиток у розмірі $50 тис.

Як повідомив реєстратор CSC, реєстр географічного домену країни, "ввів тимчасове припинення заявок на реєстрацію і передачу імен в зв'язку з триваючим юридичним розглядом" і "працює над розробкою нових правил і процедур для заявок на реєстрацію".

Доменне ім'я було зареєстровано у 2008 році. Facebook звернулася до суду після того, як реєстрант в минулому році виставив його на продаж за $6 млн. Це хрестоматійний приклад кіберсквоттингу, але в домені .BD немає механізмів позасудового вирішення спорів, а рішення суду міста Дакка поки не виконано.

DomainNameWire.com
Три доменних імені за $5 млн
Учасник доменного аукціону Right of the Dot придбав доменні імена Bird.com, Fish.com і Tattoo.com за $2,5 млн, $1,6 млн та $0,75 млн відповідно.

Учасник торгів, який використовує IP-адресу з Квінстауну, штат Меріленд, поки невідомий.

DomainNameWire.com
Сто імен за $14,6 млн, - підсумки 2020 року
Сукупна сума 100 найбільших доменних угод року, про які було оголошено публічно, склала $14,6 млн., - повідомляється в звіті Global Domain Report, підготовленому торговим майданчиком Sedo спільно з великим реєстратором та хостинг-провайдером InterNetX.

За даними звіту, частка географічних доменів на світовому ринку склала 34%, при цьому в країнах Європи цей показник виявився майже вдвічі вищим і досяг 68%. Найпопулярнішим європейським географічним доменом залишається домен Німеччини .DE, в якому зареєстровано близько 16,72 млн імен.

За кількістю реєстрацій в географічних доменах на 100 тис. населення лідером є домен Нідерландів. Тут на 100 тис. людей припадає 35,3 тис. реєстрацій в домені .NL.

DomainNameWire.com
ICANN заблокувала реєстратора Net 4 India
Корпорація ICANN розірвала угоду з реєстратором Net 4 India Limited після трьох попереджень про порушення ним угоди.

У період з 5 червня 2019 року по 30 вересня 2020 року ICANN отримала 400 скарг на реєстратора, багато з яких стосувалися невиконання ним дій з продовження доменів, а також на неможливість їх перенесення до інших реєстраторів.

ICANN вперше зв'язалася з Net 4 India з приводу скарг клієнтів у квітні 2019 року. У червні 2019 року корпорація направила реєстратору Повідомлення про призупинення діяльності. Призупинення було відкладено через процеси, що тривали в індійських судах. Наприкінці 2020 року ICANN продовжила відправляти повідомлення про порушення реєстратору. У січні цього року ICANN направила своє третє повідомлення про порушення в Net 4 India, зазначивши, що суд в Індії попросив її відкласти припинення дії реєстратора до тих пір, поки Net 4 India дотримується умов договору про акредитацію.

І тепер ICANN приступає до процедури позбавлення реєстратора акредитації та передачі його реєстрацій іншим компаніям (De-Accredited Registrar Transition Procedure).

DomainNameWire.com
Реєстр PIR створив Інститут вивчення протиправного використання DNS
Реєстр Public Interest Registry (PIR), який управляє загальним доменом верхнього рівня .ORG, оголосив про заснування нової дослідницької організації - Інституту вивчення протиправного використання DNS (DNS Abuse institute).

Як свідчить назва, Інститут має намір проводити власні дослідження, а також фінансувати вивчення проблем протиправного використання системи DNS. До них відносяться поширення шкідливого ПЗ і спаму, створення бот-мереж, фішинг і фармінг (поширення спеціального ПО, яке таємно підміняє дані і перенаправляє користувачів замість легітимних на шкідливі сторінки). Нова організація також має намір створювати інструменти для розпізнавання шкідливого використання системи DNS і регулярно публікувати матеріали на цю тему, які, як передбачається, будуть дуже затребувані реєстрами і реєстраторами.

Пост директора Інституту займе Грем Бантон (Graeme Bunton), який до останнього часу був одним з топ-менеджерів великої компанії-реєстратора Tucows. Свою першу конференцію Інститут вивчення протиправного використання DNS має намір провести вже 16 березня. Її тема позначена як "Стан протиправного використання системи DNS: тенденції трьох останніх років і поточний стан справ".