.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.137.192.3
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: індійські IDN в "навантаження"; черговий раунд NewTLD на крок ближче; Fuji Xerox відмовилася від домену; брекзіт: мінус 80 тис. імен; Donuts "погладшав"; третє порушення Net 4 India...

DomainIncite.com
Індія: IDN "причепом" до .IN
Власники нових реєстрацій в домені Індії .IN до кінця січня зможуть отримати безкоштовне ім'я в одному з нелатинських доменів.

Як інформує Національна інтернет-біржа Індії (NIXI), таким чином вона прагне стимулювати розвиток контенту на місцевих мовах. В Індії налічується понад 100 мов, і NIXI управляє 15 географічними інтернаціоналізованими доменами (IDN), які представляють 22 офіційні індійські мови, такі як хінді, бенгалі і гуджараті, що на сьогоднішній день є найбільшою кількістю IDN в одній країні.

У 2017 році Індія видала урядовцям п'ять мільйонів адрес електронної пошти на хінді.

DomainIncite.com
Нові домени: готується новий раунд
Черговий раунд нових загальних доменів верхнього рівня буде в цілому схожий на попередній раунд 2012 року, з деякими змінами і новими концепціями, - вирішила відповідна робоча група ICANN. Група сформувала звіт, який буде направлений на затвердження ради GNSO в кінці цього місяця.

Одне з нововведень передбачає попередню оцінку постачальників послуг реєстру. Це дозволило б кандидатам уникнути додаткових витрат на оцінку їх технічної готовності для кожного домена, на який вони подають заявку.

У той же час, ціна подачі заявок може бути штучно завищеною, щоб перешкодити надмірному розширенню раунду. З цією метою також буде рекомендовано заборонити реєстрацію заявок на варіанти одного і того ж слова в однині та множині.

Звіт знаменує собою завершення одного з попередніх етапів, однак подальша підготовка нового раунду може зайняти ще декілька років.

DomainIncite.com
Fuji Xerox відмовилася від свого домену
Спільна японо-американська компанія Fuji Xerox вирішила вирішила розділитися на дві незалежні компанії, тому й відмовилася від домену .fujixerox.

Домен ніколи не використовувався, за винятком реєстрації обов'язкового доменного імені nic.fujixerox.

Fuji Xerox є найстарішим у світі японсько-американським спільним підприємством, якому вже 59 років з річним доходом в розмірі $11 млрд. У 2020 році американська фірма Xerox і японська Fujifilm вирішили припинити спільну діяльність, що призвело до ребрендингу їх спільної компанії.

У Xerox також є власний домен - .xerox, який компанія не використовує. А ось домени .fuji або .fujifilm не реєструвалися.

Домен .fujixerox став першим в цьому році доменом-брендом, що припинив існування, і вже 86-м загалом.

DomainIncite.com
Брекзіт позбавив європейський домен 80 тисяч імен
З самого початку 2021 року EURid, реєстр об'єднаного домену Європейського Союзу .EU, призупинив роботу приблизно 80 тис. імен, що належали британським громадянам і організаціям, в зв'язку з виходом Великобританії з Євросоюзу.

Ще два роки тому EURid оголосив про те, що після завершення процедури брезкіту (виходу Великобританії зі складу Євросоюзу) британські юридичні та фізичні особи втратять зареєстровані ними імена в домені .EU. З тих пір кількість британських реєстрантів в домені неухильно знижувалася.

В останні дні 2020 року процедура брекзіту була формально завершена і введені EURid обмеження для британських реєстрантів вступили в силу. Поки їх доменні імена мають статус "заблокованих" (асоційовані з ними сайти і адреси електронної пошти не функціонують). У реєстрантів є час до півночі 31 березня, щоб виправити ситуацію. Для цього необхідно або переоформити реєстрацію на юридичну чи фізичну особу однієї з країн Євросоюзу, або надати суду докази того, що реєстрант є громадянином ЄС, який проживає у Великій Британії. В іншому випадку з 1 квітня статус доменних імен буде змінений на "видалений", а з 2022 року ці імена стануть доступними для нової реєстрації.

За результатами третього кварталу минулого року в домені .EU налічувалося 130 114 доменних імен, що належать британським реєстрантам. З огляду на кількість припинених 1 січня доменних імен, за останні три місяці близько 50 тис. доменів все ж були переоформлені відповідно до вимог реєстру.

DomainNameWire.com
Donuts завершила поглинання доменних активів Afilias
Компанія Donuts, що володіє найбільшим портфелем нових загальних доменів верхнього рівня, оголосила про закриття угоди з придбання доменних активів компанії Afilias.

До недавнього часу Afilias була реєстром понад 20 загальних доменів верхнього рівня і технічним оператором ще понад 200 доменів верхнього рівня, включаючи .ORG. Таким чином, тепер Donuts в тій чи іншій формі контролює понад 450 доменів.

Близько двох тижнів тому питання про цю операцію було включено до порядку денного засідання ради директорів корпорації ICANN. Імовірно, причиною став можливий конфлікт інтересів. Справа в тому, що контрольний пакет Donuts належить компанії Abry Partners, радником якої до недавнього часу був попередній президент ICANN Фаді Шехаде (Fadi Chehadе). Крім цього, нинішнім керівником Donuts є Акрам Аталла (Akram Atallah), який займав раніше пост глави Департаменту загальних доменів верхнього рівня корпорації ICANN. Але в результаті рада директорів ICANN не знайшла підстав заперечувати проти укладання угоди, і вона, як і планувалося, була закрита до закінчення року. Сума покупки як і раніше залишається нерозкритою.

DomainIncite.com
ICANN в третій раз попередила Net 4 India
Індійський реєстратор доменних імен Net 4 India отримав третє повідомлення про порушення контракту з ICANN.

На цей раз Net4 ставляться в провину імовірні порушення політики щодо передачі доменів і щодо доменів з вичерпаним терміном дії. Повідомлення про порушення дуже схоже на те, яке було відправлено всього двома тижнями раніше, яке стосувалося окремих доменів.

ICANN вважає, що Net4, колись найбільший незалежний реєстратор в Індії, в деяких випадках передавала домени партнеру-реєстратору, OpenProvider, без згоди або відома регистрантів.

Корпорація вимагала у компанії надати записи, що підтверджують відповідність дій реєстратора правилам ICANN, які Net4, мабуть, так і не надала. В цьому і полягає можливе порушення, яке закидають реєстратору.

Протягом декількох місяців клієнти Net4 скаржилися на невірно виставлені рахунки, проблеми з продовженням доменів і відсутність належного обслуговування клієнтів, особливо, в умовах обмежень, викликаних пандемією коронавирусу.

Останнє повідомлення про порушення дає Net4 термін до 14 січня, щоб передати в корпорацію відповідні записи, в іншому випадку контракт з реєстратором може бути розірвано.