.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.138.204.208
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: новий Whois чекає відповідь Єврокомісії; Йоран Марбі працюватиме до 2024 року; боротьба з коронавірусом; ЄС шукає заміну EURid; "хмарні" імена подорожчають; афіша NamesCon; нові домени в .XYZ...

DomainIncite.com
Майбутнє Whois в руках Європи
ICANN просить Єврокомісію роз'яснити, чи будуть звільнені реєстри та реєстратори від юридичної відповідальності у разі неналежного розкриття даних їх клієнтів в централізованій і в основному автоматизованій системі Whois.

Актуальність даного питання пов'язана з обговоренням в інтернет-співтоваристві системи стандартизованого доступу / розкриття інформації (SSAD).

Суть питання полягає в тому, хто стане "контролером" даних в новій централізованій системі. При цьому, контролер ризикує отримати величезні штрафи в разі порушення конфіденційності. Існує поняття "послідовні контролери", коли дані передаються через ланцюжок обробників. ICANN хоче внести ясність щодо того, чи повинен реєстратор відправляти дані на центральний шлюз ICANN, знімаючи з себе відповідальність за прийняття остаточного рішення про розкриття інформації.

Від того, наскільки швидко ICANN отримає відповідь від Європейської комісії залежать терміни затвердження SSAD.

domainnamewire.com
ICANN продовжила повноваження Йорана Марбі на два роки
Рада директорів ICANN продовжила контракт з генеральним директором організації Йораном Марбі на два роки до 23 травня 2024 року.

Попередній контракт Марбі діяв з травня 2016 року по травень 2021 року, але в 2018 році термін його дії був продовжений на один рік.

У резолюції йдеться, що Марбі висловив свою згоду з продовженням повноважень на цій посаді ще на два роки.

DomainIncite.com
.EU: "коронавірусні" доменні імена заблоковано
Тисячі доменних імен .EU, що містять слова, пов'язані з пандемією коронавирусу, були або припинені, або заморожені через підозри у використанні в зловмисних цілях.

Як повідомляє реєстр домену EURid, в результаті моніторингу за ключовими словами, пов'язаними з вірусом, було виявлено 3489 таких імен, зареєстрованих в першому кварталі поточного року. Дія 1709 імен призупинена, оскільки реєстранти не змогли довести, що реєстрація була проведена сумлінно.

З квітня по кінець вересня під підозру потрапили 4656 доменних імен. Їх запуск був відкладений до до завершення перевірки EURid. На даний момент чверть з цих імен пройшли перевірку.

DomainIncite.com
.EU: конкурс на оператора реєстру
Європейська Комісія, вищий орган законодавчої влади ЄС, оголосила про початок прийому заявок від претендентів на управління доменом країн Європейського Союзу .EU.

Делегування домену було схвалено корпорацією ICANN в 2005 році, а повноцінна реєстрація доменних імен в ньому почалася в квітні 2006. До теперішнього моменту .EU входить в число найбільших географічних доменів, в ньому зареєстровано близько 3,6 млн імен і він використовується всіма офіційними організаціями Євросоюзу .

Обов'язковою умовою, що пред'являється до претендентів, є те, що реєстр домену .EU повинен бути некомерційною організацією. Це не виключає можливості подачі заявок від комерційних компаній, але означає, що вони можуть стати лише частиною некомерційного консорціуму з управління доменом. Серед інших вимог до кандидатів - просування цінностей Європейського Союзу, підтримка мультикультуралізму, прозорість роботи, забезпечення безпеки, добросовісної конкуренції тощо

На даний момент реєстром домену .EU є консорціум EURid, який був створений ще в 2003 році - до делегування самого домену. Спочатку в нього увійшли реєстри географічних доменів Бельгії, Італії та Швеції, а потім і Чехії. Реєстр EURid управляє доменом з моменту його запуску і Єврокомісія вже неодноразово продовжувала контракт з EURid на управління доменом .EU.

DomainNameWire.com
.CLOUD подорожчає вдвічі
Реєстр нового загального домену верхнього рівня .CLOUD з 1 квітня 2021 року його подвоює оптову ціну продовження реєстрації з $7,50 до $15.

Ймовірно, збільшиться і вартість для реєстрантів (зараз стандартна ціна складає в середньому близько $15).

Проте, .CLOUD залишиться дешевшим, ніж багато інших нових доменів верхнього рівня.

DomainIncite.com
NamesCon планує очну зустріч влітку
Найбільша доменна конференція NamesCon планує повернутися до очних зустрічей в липні 2021 року. За словами організаторів, в наступному році будуть проведені три заходи: перший буде віртуальним, другий - очним, а третій - гібридним.

Перша конференція пройде з 27 по 29 січня наступного року. Цей "глобальний" захід NamesCon Online як і у цьому році пройде у віртуальному форматі.

Конференція з особистою участю відбудеться в Будапешті, Угорщина, з 14 по 17 липня наступного року.

Третя зустріч 2021 року відбудеться в Північній Америці приблизно через рік. Це буде "гібрид" фізичної зустрічі і онлайн-трансляцій.

DomainNameWire.com
Реєстр .XYZ придбав партію нових доменів
Компанія .XYZ оголосила про придбання портфеля нових загальних доменів верхнього рівня .AUTOS, .HOMES, .BOATS, .YACHTS і .MOTORCYCLES у Dominion Domains.

У всіх цих доменах спочатку була введена обмежена модель реєстрації, яка передбачала підтвердження реєстрантами приналежності до сфери, асоційованої з назвою домену. Також передбачалися досить високі внески, що сплачуються реєстратором за право реєструвати імена в цих доменах. Все це призвело до того, що запуски виявилися не дуже вдалими - у всіх доменах, окрім .HOMES, на сьогоднішній день зареєстровано в цілому менше 1000 імен.

Компанія .XYZ планує в майбутньому році здійснити перезапуск доменів.

Засновник .XYZ Даніель Негарі (Daniel Negari), коментуючи угоду, заявив: "2021 рік стане найважливішим для нас. Ми з нетерпінням чекаємо запуску або перезапуску 10 відмінних доменів, які розширять можливості вибору для користувачів у всьому світі".

Влітку нинішнього року компанія .XYZ вже придбала домени .CAR, .CARS і .AUTO. На сьогоднішній день в портфоліо реєстру зібрано найбільшу колекцію нових загальних доменів верхнього рівня, тематично пов'язаних з великими і дорогими покупками.