.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 44.222.242.27
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: новий голова GNSO; гендерний баланс в керівництві ICANN; відповідальність за контент; обсяг доменних угод зменшується...

DomainIncite.com
Філіп Фукар очолить GNSO
Француз Філіп Фукар (Philippe Fouquart), ймовірно, очолить Generic Names Supporting Organization (GNSO). Він номінований Палатою неконтрактних сторін (Non-Contracted Parties House) і є єдиним кандидатом на цей пост, оскільки Палата контрактних сторін (Contracted Parties House) свого кандидата не виставила.

Голосування відбудеться на щорічних загальних зборах ICANN в кінці цього місяця.

Будучи старшим технічним фахівцем в телекомунікаційній компанії Orange, Фукар останні три роки входив до Ради як представник групи інтернет-провайдерів.

На цій посаді Фукар замінить віце-президента Verisign Кейта Дразека (Keith Drazek), який головував в Раді останні два роки.

Заступником голови від "контрактних сторін" ще на рік повторно призначена Пем Літтл (Pam Little) з китайського реєстратора Alibaba, а від "неконтрактних сторін" замість Рафіка Даммака (Rafik Dammak) затверджена експерт з політики кібербезпеки з Лейденського університету Тетяна Тропіна (Tatiana Tropina) .

DomainIncite.com
Сара Дойч і Аврі Доріа залишилися в Раді директорів ICANN
Два кандидата від номінаційного комітету (NomCom) - Сара Дойч (Sarah Deutsch) і Аврі Доріа (Avri Doria), обрані до ради директорів ICANN в 2017 році, повторно затверджені на своїх посадах після першого трирічного терміну повноважень, який закінчується наприкінці цього місяця.

Дойч - юрист з інтелектуальної власності в Winterfeldt IP Group. Більшу частину своєї кар'єри вона пропрацювала юристом в Verizon. Вона також є директором фонду Electronic Frontier Foundation.

Доріа - консультант, яка більшу частину свого часу в ICANN присвятила некомерційної сфері.

Обидва кандидати представляють регіон Північної Америки відповідно до квот географічного розмаїття ICANN.

Експерти називають повторне призначення членів правління прогнозованим, оскільки вони є надзвичайно досвідченими членами спільноти. До того ж, ICANN дала NomCom чіткий сигнал про те, що організація прагне збільшити гендерну різноманітність в раді директорів.

На даний час лише п'ять з 16 директорів з правом голосу - жінки. З урахуванням чотирьох членів без права голосу це число зростає до семи. З повторним призначенням Дойч і Доріа гендерне співвідношення в раді директорів залишиться незмінним як мінімум протягом року.

DomainIncite.com
ICANN хоче зняти з себе частину відповідальності
В майбутньому раунді нових загальних доменів верхнього рівня корпорація ICANN може добровільно відмовитися від своєї ролі в забезпеченні дотримання заборон на такі речі, як кібербулінг, поширення порнографії та порушенні авторських прав.

Рада директорів організації поінформувала голів SubPro, групи спільноти, яка працює над політикою нових доменів для наступного раунду, що в майбутньому її здатність забезпечувати дотримання так званих зобов'язань щодо забезпечення громадських інтересів (Public Interest Commitments або PIC) може бути обмежена.

PIC - це договірне зобов'язання діяти в інтересах суспільства, яке забезпечується ICANN за допомогою процесу вирішення спорів по PIC. Вони закладені в угодах усіх нових доменів раунду 2012 року, але у деяких є додаткові умови, пов’язані з конфіденційним характером доменів.

Вони були розроблені і введені через наявність серед заявок на домени назв, що мають однозначно негативне забарвлення.

Яскравим прикладом такого домену є .SUCKS. Завдяки PIC реєстраційною угодою на реєстр домену Vox Populi покладено певні зобов'язання, спрямовані на боротьбу з кібербулінгом, поширенням порно, тощо.

Якщо ICANN отримає скарги на порушення такого роду в домені .SUCKS, вона може задіяти процедуру PICDRP і, принаймні теоретично, розірвати договір про реєстрацію з Vox Pop.

Але усі ці зобов'язання стосуються обмеження на контент, а ICANN прагне зняти з себе функції регулятора контенту.

Можливо, що поняття PIC збережеться і в майбутніх реєстраційних угодах, але буде застосовуватися лише у випадках, пов'язаних з безпекою і стабільністю DNS.

TheDomains.com
Обсяг доменних угод скоротився
За три квартали 2020 року загальний обсяг укладених угод на доменному ринку склав $84,1 млн, що майже в два рази нижче торішнього показника в $150,9 млн. До кінця року загальний обсяг укладених угод прогнозується в 108-111 млн доларів, що можна порівняти з результатами 2018 року.

Експерти пов'язують такий стан справ насамперед з пандемією коронавірусу COVID-19, яка завдала відчутного удару по всій світовій економіці. Крім того, в минулому році була зафіксована одна з рекордних угод: домен Voice.com був проданий за $30 млн. У поточному році ще жодна угода не перевищила рівня в $1 млн.