.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.226.96.61
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: тисяча в kyiv.ua; знову нові домени; глобальне квартальне зростання 3,3 млн реєстрацій; в .COM і .NET хочуть ввести швидке блокування URS; зростання європейських доменів прискорилося...

"Хостмайстер"
Тисячне доменне ім'я в kyiv.ua
У публічному домені столиці kyiv.ua кількість доменних імен перевищила тисячу. Тисячним стало доменне ім'я stroysam.kyiv.ua (реєстратор Started.ua). У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість імен в домені збільшилася майже у два рази.

Реєстрація імен у домені kyiv.ua була відкрита в лютому 2015 року. Домен працює спільно з більш старим публічним доменом Києва kiev.ua.

Реєструючи нове ім'я в будь-якому з цих доменів, реєстрант отримає бронювання аналогічного імені в іншому домені (більш докладно про особливості роботи доменів у регламенті). У kiev.ua в на сьогодні налічується 38,6 тис. доменних імен, їх чисельність за рік зменшилася майже на 4%. Сумарна кількість імен в двох столичних доменах за рік зменшилася на 3%, проте останні два місяці має тенденцію до невеликого зростання. Це зростання в першу чергу викликане активністю реєстрантів в домені kyiv.ua.

У 1992 році в домені .UA були створені публічні регіональні домени для усіх областей України. Так, наприклад, rovno.ua для Рівненської області, kiev.ua - для Києва та області та інші. Пізніше уряд затвердив правила написання українських географічних назв, в яких уточнив написання регіонів країни на латиниці. Після цього були делеговані відповідні публічні домени, засновані на офіційній транслітерації: kyiv.ua, rivne.ua і т.д.

DomainIncite.com
Політики для наступного раунду нових доменів
До 30 жовтня триватиме громадське обговорення проекту політик і рекомендацій для наступного раунду нових доменів верхнього рівня. Ці документи підготовлені робочою групою GNSO, відомої як SubPro, до складу якої увійшли понад 200 добровольців та спостерігачів, які працювали над ними з січня 2016 року.

Якщо рекомендації будуть затверджені, в цілому наступний раунд буде майже аналогічний раунду 2012 року, хоча майже всі фази і етапи процесу подачі заявки, від початкової програми обміну інформацією до заперечень та апеляцій, зазнають змін в більшій чи меншій мірі.

З рекомендацій не можна з упевненістю припустити, коли відкриється наступний раунд або скільки буде коштувати заявка на домен. Основними бенефіціарами змін в політиці, очевидно, стануть оператори реєстрів і претенденти на використання доменів-брендів, які отримають суттєве зниження бар'єрів для входу та, ймовірно, зниження витрат.

Після завершення періоду коментарів і розгляду їх на рівні SubPro, звіт про рекомендації буде переданий на затвердження Раді GNSO, а потім на схвалення радою директорів ICANN.

OnlineDomain.com
У світі 370,1 млн доменних імен
Кількість доменних імен, зареєстрованих у другому кварталі у всіх доменах верхнього рівня досягла позначки 370,1 млн, збільшившись за рік на 4,3%. У порівнянні з попереднім кварталом зростання склало 0,9%, - інформує компанія VeriSign.

У доменах .COM і .NET загальне число реєстрацій склало 162,1 млн, що на 3,8% більше аналогічного показника 2019 року (148,7 млн реєстрацій в .COM і 13,4 млн в .NET). Загальна кількість реєстрацій в географічних доменах склала 160,0 млн (зростання 0,9%). Нові домени за рік зросли на 37,3%, до 31,6 млн реєстрацій.

За станом на 30 червня 2020 року найбільшими загальними доменами верхнього рівня за кількістю зареєстрованих доменних імен були .COM, .TK, .CN, .DE, .NET, .UK, .ORG, .NL, .ICU і .RU.

DomainNameWire.com
Verisign запропонувала ввести процедуру швидкого блокування (URS) в своїх доменах
Швидко блокувати доменні імена на прохання правовласників, поширивши дію процедури URS (Uniform Rapid Suspension) на всі домени верхнього рівня, запропонував представник компанії Verisign Девід Маколей (David McAuley).

Про це він повідомив під час онлайн-конференції учасників робочої групи ICANN по виробленню механізмів захисту прав інтелектуальної власності 25 серпня. Такий крок, на його думку, буде сприяти зміцненню захисту зареєстрованих торгових марок і в цілому позитивно вплине на боротьбу зі зловмисним використанням доменних імен, включаючи фішинг, поширення шкідливого ПЗ і т.д.

URS передбачає негайне блокування доменного імені, на яке подано скаргу. І, в разі, якщо реєстрант не в змозі довести легітимність своїх дій, блокування автоматично продовжується на весь термін реєстрації, після чого домен видаляється. Процедура URS спочатку була введена ICANN тільки для нових доменів як відповідь на побоювання правовласників, що поява сотень нових доменів стане причиною потужної хвилі кіберсквотингу.

Нова процедура дешевша і зручніша для правовласників, ніж арбітражний розгляд в рамках Єдиної політики розв'язання доменних спорів (UDRP).

При продовженні контрактів з "старими" доменами процедура URS вводиться і в них. Однак вона не включена в оновлені договори по доменах .COM і .NET.

Нинішня ініціатива представника Verisign не зустріла одностайної підтримки з боку учасників робочої групи.

CENTR
Пандемія прискорила темпи зростання європейських доменів майже втричі
У другому кварталі медіанне зростання європейських доменів верхнього рівня склало 1,3%. За той же період минулого року медіанне зростання європейських доменів досягло лише 0,5%, інформує асоціація CENTR, в яку входять реєстри доменів європейських країн, в звіті Global TLD Market Report за другий квартал поточного року.

Найвище зростання в другому кварталі показали домени Ірландії (.IE), Франції (.FR), Іспанії (.ES) і Румунії (.RO). Це може свідчити як про максимальну активність малого та середнього бізнесу цих країн з переведення своєї діяльності в онлайн, так і про максимальну суворість карантинних обмежень, прийнятих в цих країнах. Медіанна вартість річної реєстрації доменного імені в доменах європейських країн склала протягом другого кварталу 9,6 євро (з урахуванням податків).