.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 13.59.236.219
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: оптимізація управління ICANN; кожній мові свій індонезійський домен; .AMAZON "влився" в доменний океан; домени на службі у блокчейна...

DomainIncite.com
Головний операційний директор покидає ICANN
Старший віце-президент і головний операційний директор ICANN Сюзанна Беннетт (Susanna Bennett) покине корпорацію 1 липня після семи років роботи. Як інформує ICANN, її функції будуть розподілені між фінансовим директором Ксав'є Кальвезом (Xavier Calvez), старшим віце-президентом з персоналу Джиною Вільявісенсіо (Gina Villavicencio) та головним юристом Джоном Джеффрі (John Jeffrey).

Корпорація також повідомила про призначення Терези Свайнхарт (Theresa Swinehart) на пост глави відділу глобальних доменів. Тереза виконувала ці обов'язки на тимчасовій основі, замінивши Сайруса намазі (Cyrus Namazi), який звільнився кілька місяців тому.

Вона також залишиться, як і до цього призначення, заступником генерального директора Йорана Марби (Göran Marby) і старшим віце-президентом зі стратегії мультистейкхолдеризму і стратегічних ініціатив, передавши частину своїх обов'язків Ксав'є Кальвезу.

en.antaranews.com
Індонезія хоче домени на шести мовах
Управління доменами Індонезії, або PANDI, подало заявку в ICANN на реєстрацію IDN-доменів верхнього рівня на сунданській, балийскій, бенгкулінскій, баджакезскій, бугінскій та макассарскій мовах.

Індонезія планує делегувати інтернаціоналізовані доменні імена (IDN) на всіх традиційних алфавітах країни, вважаючи цей крок частиною збереження культурної ідентичності в цифровому світі.

DomainIncite.com
Домен .AMAZON вже в кореневій зоні
В кореневу зону DNS внесені три нових загальних домени верхнього рівня: .AMAZON, а також .アマゾン (.xn--cckwcxetd) та .亚马逊 (.xn--jlq480n2rg), які є інтернаціоналізованими версіями AMAZON японською та китайською мовами.

Всі три домени є доменами-брендами і реєстрація доменних імен в них може здійснюватися лише компанією Amazon. Ця подія ставить крапку в семирічному конфлікті. Amazon з самого початку мала намір використовувати .AMAZON та його інтернаціоналізовані версії в якості доменів-брендів. Формальних приводів для відмови з боку ICANN не було: ні в одній з південноамериканських країн немає ні населеного пункту, ні адміністративно-територіальної одиниці з назвою Amazon. Але проти делегування доменів різко виступили країни так званого Амазонского пакту (Організація договору про співпрацю в басейні річки Амазонки - ACTO) - Болівія, Бразилія, Венесуела, Гайана, Колумбія, Перу, Сурінам та Еквадор.

Багаторічні переговори, посередником на яких в минулому році виступав вже сам президент ICANN Йоран Марбі (Göran Marby), не привели до яких-небудь результатів. Компанія Amazon готова була розглядати різні компроміси, проте відмовлялася від спільного управління доменами, на якому і наполягали країни ACTO. Зіграли свою роль і внутрішні протиріччя між країнами-учасниками ACTO, через які переговори на фінальній стадії нескінченно відкладалися і переносилися. В результаті ICANN оголосила про підписання контракту з Amazon. Напередодні делегування доменів, 21 травня, країни ACTO зробили останню спробу вплинути на ситуацію: генеральний секретар організації Олександра Морейра (Alexandra Moreira) направила в ICANN лист, в якому висловила готовність нарешті відновити переговори з того моменту, на якому вони були перервані. Однак момент був вже упущений.

Не можна сказати, що держави ACTO зазнали повної поразки. Згідно з умовами контракту Amazon і ICANN, кожна з країн, що входять в ACTO, отримає в управління власний домен в .AMAZON. Крім того, компанія Amazon зарезервує за ними до 1500 доменних імен, які пов'язані з культурним надбанням цих країн.

CoiniDol.com
Alibaba буде використовувати доменні імена для зв'язку між блокчейнами
Китайський гігант електронної комерції Alibaba заявив, що запатентована компанією "уніфікована система доменних імен" спростить і поліпшить зв'язок між блокчейнами.

У патенті, виданому Бюро з реєстрації патентів і товарних знаків США (USPTO), Alibaba стверджує, що розроблена фірмою система доменних імен може забезпечити зв'язок між блокчейнами. Така комунікація буде простіша і ефективніша, ніж в існуючих рішеннях щодо взаємодії між блокчейнами, наприклад, в проекті Cosmos.

За словами компанії, привласнення блокчейнам або частинам блокчейна універсально розпізнаваних доменних імен може забезпечити кращу ідентифікацію і взаємодію з іншими ланцюжками в більш широкій мережі. Багато в чому це буде відбуватися за аналогією з тим, як об'єкти розпізнаються і комунікують один з одним, використовуючи доменні імена.

У патенті передбачається, що проблема існуючих систем в тому, що вони можуть стати занадто громіздкими. Наприклад, Cosmos вимагає, щоб кожен блокчейн зберігав окремі ідентифікатори для кожного з'єднання, що зв'язує його з іншим блокчейном. Їх не можна використовувати повторно, і це означає, що система ідентифікації має тільки "локальний контекст".

Alibaba заявляє, що в її системі блокчейнам потрібне тільки одне уніфіковане доменне ім'я блокчейна (UBCDN), розпізнаване і дійсне в усіх без винятку взаємодіях з іншими ланцюжками.

Це також означає, що блокчейн може обмінюватися даними з іншими системами, без необхідності постійно розширювати адресну книгу конкретними ідентифікаційними даними.

Отримання патенту ще не означає, що компанія буде його використовувати. Поки неясно, чи є у Alibaba будь-які конкретні плани по запуску системи доменних імен. Можливим реальним місцем для впровадження нової запатентованої системи Alibaba може стати блокчейн-платформа її дочірньої компанії Ant Financial, яка була запущена в квітні.