.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 44.206.227.65
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: підготовка до віртуальної зустрічі; Verisign продовжила "карантинну" акцію; .ICU вийшов у лідери; .SS - домен Південного Судану...

ICANN
Почалася реєстрація на підготовчу сесію до ICANN68
Відкрито реєстрацію на вебінари, які Інтернет-корпорація з присвоєння імен і номерів (ICANN) проведе для підготовки спільноти до форуму ICANN68.

Щоб взяти участь в будь-якому з одинадцяти вебінарів, учасникам необхідно зареєструватися (http://input.icann.org/app/survey/response.jsp) до п'ятниці 5 червня 2020 року.

Усі вебінари будуть проводитися англійською мовою. Вебінар з питань політики буде доступний в перекладі на французьку та іспанську мови за допомогою сервісу інтерпретації для двох пристроїв (two-device interpretation service).

Зустріч ICANN68 пройде в дистанційному режимі 22-25 червня поточного року.

DomainIncite.com
Verisign продовжив відмову від комісії при відновленні доменного імені
Компанія Verisign вирішила ще два місяці, до 1 серпня, не стягувати комісію при відновленні доменних імен .COM і .NET. Йдеться про імена, у яких закінчився термін оплаченої реєстрації, але саме ім'я ще не було видалено з реєстру. Зазвичай відновлення обходиться реєстранту в суму близько $80.

Компанія тимчасово відмовилася від комісії на початку квітня для того, щоб допомогти реєстрантам під час пандемії і карантинних обмежень зберегти доменні імена.

DomainIncite.com
У першому кварталі зростання доменного простору забезпечили нові домени
Станом на 31 березня 2020 року в світі було зареєстровано 366,8 млн доменних імен, що на 4,2% більше, ніж на аналогічну дату 2019 року, - звіт компанії Verisign Domain Name Industry Brief за перший квартал нинішнього року.

У порівнянні з попереднім кварталом зростання склало 1,2%. Більше третини всього приросту припадає на новий загальний домен верхнього рівня .ICU. За квартал він зріс на 1,6 млн нових реєстрацій, причому переважна більшість реєстрацій припадають на реєстрантів з Китаю. Бурхливе зростання .ICU дозволило домену зайняти восьму сходинку в списку десяти найбільших доменів верхнього рівня.

Інші нові домени на тлі .ICU виглядають скромніше - близько 300 тис. імен додав домен .TOP, на 200 тис. виріс .XYZ. Всього ж нові домени досягли обсягу в 32,3 млн реєстрацій.

Лідером традиційно залишається домен .COM, в якому число зареєстрованих імен протягом першого кварталу збільшилася на 1,9 млн і досягло 147,3 млн. В домені .NET, також керованому компанією Verisign, зростання було практично нульовим. Число зареєстрованих в ньому імен склало на кінець кварталу 13,4 млн.

Географічні домени продовжують переживати спад. У першому кварталі 2020 року обсяги реєстрацій в них знизилися на 200 тис. у порівнянні з 4 кварталом минулого року. Загальний обсяг цього сегмента доменного ринку склав 157,4 млн реєстрацій. Проте, в річному численні географічні домени виросли на 600 тис. доменних імен.

DomainIncite.com
Південний Судан запускає свій домен
З 1 червня відкривається реєстрація в географічному домені Південного Судану, - наймолодшої незалежної держави (існує з 2011 року).

Міжнародна організація зі стандартизації ISO присвоїла країні двобуквений код SS (від англійської назви країни South Sudan). Відповідно, таким став і національний домен держави.

Таке рішення викликало бурхливі суперечки: на думку критиків, абревіатура SS асоціюється перш за все з нацистськими штурмовиками Schutzstaffe. Висловлювалися також побоювання, що домен .SS може виявитися досить привабливим для тих, хто сповідує неонацистські погляди. Так чи інакше, корпорація ICANN не мала підстав для відмови в делегуванні .SS як географічного домену Південному Судану.

З 1 червня в домені .SS починається період пріоритетної реєстрації, коли правовласники зможуть зареєструвати імена, що відповідають їх захищеним торговим маркам і товарним знакам. Він триватиме до 15 липня, після чого, з 17 липня, стартує період преміальної реєстрації.

Загальнодоступна реєстрація в .SS почнеться у вересні. Спочатку буде доступна реєстрація імен третього рівня в доменах .com.ss, .net.ss, .biz.ss, .org.ss, .gov.ss, .edu.ss, .sch.ss і .me.ss. При цьому, лише три з них будуть загальнодоступними - .com.ss, .net.ss та .biz.ss. Для реєстрації у всіх інших піддоменах будуть необхідні додаткові підтвердження належності реєстранта до тієї чи іншої категорії.