.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.144.253.161
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: доменний простір виріс на 3,9%; Microsoft проти ботнету; коронавірус корегує плани зустрічей; Facebook судиться з реєстратором; Франція бореться з торрентами...

DomainPulse.com
У світі 362 млн доменних імен
За результатами 2019 року доменний простір досяг позначки в 362,3 млн реєстрацій доменних імен у всіх доменах верхнього рівня, збільшившись на 0,7%, у порівнянні з третім кварталом 2019 року і на 3,9% в річному численні.

За даними Domain Name Industry Brief компанії Verisign, в доменах .COM і .NET загалом було зареєстровано 158,8 млн доменних імен (зростання 0,9% у порівнянні з попереднім кварталом і 3,9% по відношенню до 2018 року), в тому числі 145,4 млн в .COM.

У географічних доменах верхнього рівня за кодом країни налічується 157,6 млн реєстрацій (падіння 2,6% і зростання 2,1% відповідно).

У нових доменах загальна кількість реєстрацій склала 29,3 млн (зростання 22,2% і 23,2%), а частка цього сегменту в глобальному доменному просторі досягла 8,1%. На перші 10 нових доменів припадає 63,3% всіх реєстрацій доменних імен в сегменті.

DomainPulse.com
Microsoft з партнерами знищили найбільшу в світі злочинну мережу в Інтернеті
Компанія Microsoft та її партнери з 35 країн повідомили про ліквідацію одного з найбільш розгалужених в світі ботнетів під назвою Necurs, який заразив понад дев'ять мільйонів комп'ютерів по всьому світу і за 25 місяців використовував шість мільйонів унікальних доменів в різних доменах верхнього рівня.

Підрозділ цифрових злочинів Microsoft, BitSight та інші учасники спільноти в 2012 році вперше виявили ботнет, що поширював кілька видів шкідливих програм, включаючи банківський троян GameOver Zeus.

Ботнет Necurs є однією з найбільших мереж, що спеціалізуються на спамі, жертвами якої є практично всі країни світу. Наприклад, протягом 58 днів розслідування Microsoft було виявлено, що один комп'ютер, заражений Necurs, відправив біля 3,8 млн спам-повідомлень більш ніж 40,6 млн потенційних жертв.

Імовірно, Necurs експлуатується злочинцями з Росії. Він також використовувався для атак на інші комп'ютери, крадіжки даних облікових записів і крадіжок особистої інформації та конфіденційних даних людей. Зловмисники, які стоять за Necurs, продають або здають в оренду доступ до заражених комп'ютерних пристроїв іншим кіберзлочинцям в рамках оренди ботмережі (botnet-for-hire). Necurs також мав функцію DDoS, яка, щоправда, не була активована.

Згідно з рішенням Окружного суду США по східному округу Нью-Йорку від 5 березня Microsoft отримала право контролювати інфраструктуру на території США, яку Necurs використовував для поширення шкідливих програм і зараження комп'ютерів-жертв.

У розслідуванні діяльності ботнету Microsoft співпрацювала з інтернет-провайдерами, реєстрами доменів, підрозділами CERT і правоохоронними органами в Мексиці, Колумбії, Тайвані, Індії, Японії, Франції, Іспанії, Польщі, Румунії та інших країн.

RIPE NCC
Зустріч SEE 9 відкладена
Конференція SEE 9, яка повинна була відбудуться 7-8 квітня в столиці Словенії Любляні, була відкладена через поширення коронавирусу COVID-19 в Європі і по всьому світу.

Нова дата проведення SEE 9 буде названа виходячи з динаміки ситуації. Скасовано також RIPE NCC Day, який повинен був відбутися 29 квітня в Ташкенті. Розклад решти заходів під егідою RIPE NCC на поточний рік допоки залишається незмінним.

DomainPulse.com
Facebook вимагає від Namecheap розкриття даних про реєстрантів
Компанія Facebook подала позов проти реєстратора доменних імен Namecheap і його сервісу Whoisguard. Соціальна мережа оскаржує реєстрацію імен, які можуть ввести в оману користувачів, змусивши їх вважати, що вони пов'язані з додатками Facebook. Ці доменні імена, на думку Facebook, можуть використовуватися для фішингу та шахрайства і завдати шкоди репутації компанії.

Юристи Facebook регулярно сканують доменні імена і додатки, які порушують права компанії на торгові марки. Вони виявили, що проксі-служба Namecheap, Whoisguard, зареєструвала або використовувала 45 доменних імен, які видавали себе за ресурси Facebook та сервісів компанії, такі як instagrambusinesshelp.com, facebo0k-login.com і whatsappdownload.site.

В період з жовтня 2018 року по лютий 2020 року було відправлено повідомлення в Whoisguard, але, незважаючи на зобов'язання реєстратора надавати інформацію про доменні імена, що порушують авторські права, він відмовився від співпраці.

Це вже другий позов Facebook до доменного реєстратора. У першому випадку порушником прав інтернет-гіганта виявився доменний реєстратор OnlineNIC.

У відповідь на звинувачення реєстратор Namecheap зазначив, що він серйозно ставиться до конфіденційності клієнтів і їх прав, а також суворо дотримується належної процедури, в той час як Facebook намагається обійти юридичний захист та суворі заходи захисту клієнтів, встановлені реєстратором.

У Namecheap відзначають, що Facebook подала позов проти реєстратора, оскільки вони "не стали без судового рішення розголошувати особисті дані власників доменів (захищені WHOIS-проксі Whoisguard)".

TorrentFreak.com
Франція блокує торренти
Паризький суд задовольнив позов кількох представників кіноіндустрії і виніс рішення, яке пропонує провідним інтернет-провайдерам країни заблокувати своїм клієнтам доступ до 36 торрент-сайтів.

Уже більше п'яти років інтернет-провайдери у Франції блокують піратські сайти в інтересах музичної та кіноіндустрії, а в минулому році в "чорний список" потрапили 57 доменних імен, пов'язаних з піратськими науковими бібліотеками LibGen і Sci-Hub.

Як і в випадку аналогічних блокуючих рішень по всій Європі, французький суд розглянув не тільки права кінокомпаній, як власників інтелектуальної власності, а й права постачальників інтернет-послуг на ведення бізнесу та права їх клієнтів на відправку та отримання інформації в Інтернеті. У підсумку авторські права контент-компаній переважили інтереси інших сторін.