.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 35.170.64.185
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: продаж .ORG: протести в Давосі; забудькуватість K.IM; реальні віруси в доменному просторі; Іран використав "заборонений" прийом...

transparency.org
У Давосі протестували проти продажу .ORG
Виконавчі директори десяти міжнародних неурядових організацій опублікували відкритий лист, в якому закликали лідерів Internet Society (ISOC) і ICANN відмовитися від продажу домену верхнього рівня .ORG приватній інвестиційній компанії Ethos Capital.

Серед тих, хто підписав документ керівники Greenpeace International, Human Rights Watch, Міжнародної конфедерації профспілок, Amnesty International, 350.org, Transparency International, Access Now, Sierra Club, Американського союзу цивільних свобод (ACLU), Consumer Reports і Color of Change. Лист було офіційно опубліковано в Давосі на Всесвітньому економічному форумі.

Спільнота .ORG та інші зацікавлені сторони по всьому світу рішуче протестують проти продажу популярного домену, зокрема через недостатню прозорість угоди і відсутності гарантій збереження стабільності, безпеки та доступності домену.

Майже 700 організацій і понад 20 тис. чоловік підписалися під петицією SaveDotOrg, що закликає заборонити продаж домену.

Група американських законодавців також закликала ICANN заблокувати продаж, оскільки він не відповідає суспільним інтересам.

TorrentFreak.com
Кім Дотком намагається повернути k.im
Реєстр домену верхнього рівня острова Мен .IM вирішив повернути ім'я k.im скандально відомому підприємцю Кіму Дотком (Kim Dotcom), який володіє також відповідним товарним знаком. Ім'я було зареєстровано Кімом ще в 2013 році і використовувалося для одного з проектів.

Дотком став відомим завдяки популярному свого часу файлообмінному ресурсу Megaupload. Проект K.IM спочатку задумувався як нова версія Megaupload, але в останні роки Дотком проявляє все більший інтерес до блокчейн-технологій і криптовалюти, тому його ідея зазнала серйозних змін.

У грудні минулого року підприємець не продовжив своєчасно реєстрацію, в результаті чого доменне ім'я зареєстрував болгарський підприємець Калін Каракехайов (Kalin Karakehayov).

Кім Дотком подав до реєстру скаргу, звинувачуючи нового реєстранта у "доменному сквотинзі". Реєстр вирішив повернути домен Кіму, однак Калин Каракехайов має намір оскаржити це рішення.

DomainInvesting.com
Чи добереться китайський коронавірус до доменного простору?
Експерти очікують традиційного сплеску реєстрацій імен, пов'язаних з назвою нового коронавирусу.

Як правило, в подібних випадках деякі імена реєструються компетентними організаціями з метою поширення інформації про нову хворобу, її прояви, способи профілактики і лікування. Але в переважній більшості випадків "епідемічні" домени реєструються доменними інвесторами в спекулятивних цілях.

Відомий доменний інвестор і аналітик Елліот Сілвер (Elliot Silver) ставить під сумнів ефективність такої стратегії. Сілвер провів аналіз безлічі зареєстрованих раніше угод з доменними іменами, які включають в себе найменування хвороб і вірусів, які послужили джерелами світових новин в минулі роки. Найприбутковішим для інвесторів слід, мабуть, вважати пташиний грип: домен BirdFlu.com був проданий за $19,875 тис. $16 тис. приніс перепродаж домену Ebola.org (мова про лихоманку Ебола). Домен H1N1.co.uk (штам вірусу грипу, відомий також як "свинячий грип") був проданий за $4,225.

Всі ці угоди можна визнати успішними, проте вони поодинокі. У переважній же більшості випадків доменні імена подібного роду продавалися за суми близько $100- $200, а решта "епідемічних" доменів і зовсім залишилися непроданими. Тож інвесторам не варто поспішати поширювати епідемію нового коронавируса і на доменний простір, вважає експерт.

JPost.com
Отруєний DNS в Ірані
Влада Ірану вдалася до злому і внесення неправдивої інформації на сервера доменних імен (DNS-сервера) для того, щоб обійти блокування доменного імені Farsnews.com іранського інформаційного агентства "Fars", - повідомив в Twitter член Ради директорів компанії телекомунікаційних інфраструктур, що належить Міністерству зв'язку, Саджаді Бонаб (Sajad Bonabi).

Даний метод злому називають отруєнням кеша DNS або DNS-спуфінг. Зазвичай його використовують зловмисники з метою підміни IP-адреси.

Домен інформагентства був заблокований у зв'язку з санкціями Міністерства фінансів США (United States Department of the Treasury).

За словами Саджан, проблема Fars вирішена. На даний час будь-яка людина в Ірані, яка намагається отримати доступ до Farsnews.com, автоматично перенаправляється на національний домен Farsnews.ir.