.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.17.181.21
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: два домени в одні руки; Google продав реєстраторський бізнес; Європа ділить Google та регулює штучний інтелект.

“Хостмайстер”
Один реєстрант у дзеркальних доменах
У “дзеркальних” регіональних доменах Києва (kyiv.ua і kiev.ua), Кропивницького (kropyvnytskyi.ua і kirovograd.ua), Рівного (rivne.ua і rovno.ua), Черкас (cherkasy.ua і cherkassy.ua), Чернівців (chernivtsi.ua і chernovtsy.ua) та Чернігова (chernihiv.ua і chernigov.ua) з 1 липня однойменні доменні адреси (такі, як назва.kyiv.ua та назва.kiev.ua) матимуть одного реєстранта.

Виняток із цього правила - "дзеркальні" доменні імена, які вже зареєстровані та мають різних реєстрантів. Вони і надалі будуть існувати незалежно.

Нові правила захищають інтернет-користувачів від можливих зловживань, пов'язаних із використанням схожих доменних імен, що знаходяться у таких “дзеркальних” доменах.

DomainWire
Squarespace купила бізнес по реєстрації доменних імен у Google
Платформа для створення веб-сайтів Squarespace купила Google Domains – бізнес по реєстрації доменних імен, що належав Google. За даними компанії, ціна покупки становить $180 млн.

Google відкрив бізнес по реєстрації імен у 2014 році, спочатку назвавши це експериментом. Відтоді техногигант став одним із найбільших реєстраторів, який обслуговує приблизно 10 млн імен. Більше половини з них зареєстровані в домені .COM, завдяки чому Google є п’ятим за величиною реєстратором доменних імен у цьому домені.

Рішення компанії про продаж цього бізнесу стало несподіванкою. У ньому сказано, що це рішення «відповідає нашим зусиллям зосередитися», ймовірно, на профільних для себе напрямках.

Google Domains є дуже вигідним придбанням для Squarespace, враховуючи його клієнтську базу. Компанія зосередилася на продажу імен кінцевим користувачам, і Squarespace сподівається перетворити деяких із них на клієнтів своїх інструментів для створення сайтів та інших інструментів.

Squarespace застосовуватиме ціни поновлення Google Domains для поточних клієнтів щонайменше на найближчі 12 місяців. Протягом перехідного періоду клієнти залишатимуться на платформі реєстратора Google. Squarespace також стане ексклюзивним постачальником доменних імен для будь-якого клієнта, який придбає домен разом із підпискою на Workspace напряму від Google протягом мінімум трьох років.

SPEKA
Європа регулює штучний інтелект
Європарламент ухвалив закон, який регулює штучний інтелект, який став першим у світі інструментом контролю за штучним інтелектом.Водночас це найбільша спроба подолати потенційні шкідливі впливи нової технології.

Однією з головних вимог до AI-інструментів стане прозорость їхньої роботи. До прикладу, генеративні мовні мережі повинні будуть публікувати матеріали, на яких вони навчаються. Окрім того, AI-інструменти повинні завадити створенню фейків з їх допомогою.

Загалом європейський закон використовує «ризик-орієнтований» підхід і визначає рішення та інструменти з найбільшим рівнем потенційних ризиків для людини та суспільства. Будь-яке впровадження штучного інтелекту повинно починатись із оцінки ризиків цього інструменту.

Окремим моментом у законі зафіксовано заборона розпізнавання облич в режимі реального часу. Проте європарламентарі наразі залишили відкритим питання щодо використання таких інструментів у роботі спецслужб.

AIN
Антимонопольні органи Європи мають намір розділити Google
Антимонопольні органи Європейського союзу вимагатимуть розділення рекламного бізнесу Google. Ці вимоги є продовженням претензій до техногіганту в тому, що компанія не лише є монополістом на ринку онлайн-реклами, але й використовує своє монопольне становище й на додачу знищує конкурентів.

Глава антимонопольного комітету ЄС Маргрете Вестагер впевнена, що звичайні зміни політики Google будуть недостатні для припинення антиконкурентної практики, тому найбільш очевидним виходом з ситуації повинен стати продаж частини рекламного бізнесу Google. Натомість техногігант не погоджується із звинуваченням і готується до слухань з цього питання.

Штраф за порушення антимонопольного законодавства у ЄС може досягти 10% від глобальних продажів компанії, проти якої висунуті звинувачення.