.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.218.127.141
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Доменна статистика .UA за підсумками другого кварталу 2023 року

/ На кінець другого кварталу 2023 в домені .UA нараховується 612.778 домени, з них 26.936 домени другого рівня. Порівнюючи з даними першого кварталу загальна кількість доменів збільшилася на 1.5%

Однак на кінець кварталу проявилась тенденція на зменшення кількості доменів (за червень 2023 домен .UA зменшився на 709 доменів). Це відбувається через те, що від початку повномаштабної війни домени, які не були продовжені, не видалялися. Проте з червня 2023 почалося видалення з реєстру непродовжених доменів (див. розділ "Відновлення доменів"). В наступні місяці зменшення домену UA стане ще більш помітним.

В домені .UA реєструються домени другого рівня (за наявності прав на використання відповідного знаку для товарів та послуг) та домени третього рівня. Для реєстрації доступні 64 публічних домени: 58 географічних, 3 загального призначення на 4 спеціальні домени.

Не зважаючи на тенденцію до зменшення загальної кількості доменних імен, протягом другого кварталу щодня реєструвалося 182 нові домени (в першому кварталі, додавалось 150 доменів щодня). Також збільшився процент продовження в основних доменах:

Процент продовження доменів збільшився порівняно з першим кварталом 2023 року та другим кварталом 2021

  2 кв 2023 1 кв 2023 2 кв 2021
ua 93.34 89.67 95.55
com.ua 81.78 74.57 81.43
kyiv.ua 84.37 74.25 -
kiev.ua 81.4 72.53 81.81

Серед публічних доменів особливо виділяється домен столиці KYIV.UA. Домен почав приймати реєстрантів у 2015 році, проте радше як запасний до kiev.ua. З 2022 року спостерігається різке зростання кількості доменів та збільшення його популярності (40%). За другий квартал 2023 домен kyiv.ua зріс на 12.5%

Відновлення доменів


В перші дні повномасштабної війни, в березні 2022 Хостмайстер та багато адміністраторів прийняли рішення не видаляти домени з реєстрів, навіть після закінчення строку реєстрації. Домени, які в 2022 році не було своєчасно продовжено, будуть залишатися в статусі RedemptionPeriod до листопада 2023. Це ж стосується доменів з датою закінчення до 30 квітня 2023.

Для інформування реєстрантів Реєстр домену .UA, адміністратори публічних доменів, реєстратори провели велику роботу з пошуку контактів реєстрантів та роз'ясненню можливості відновити домен, навіть після того, як понад рік він не використовував.

В результаті значна кількість доменів була відновлена та "повернулась до життя" і продовжать наповнювати інтернет-простір України новою інформацією та сервісами.

З 1 травня 2023 строк очікування відновлення після видалення був скорочений до стандартного: 30 днів. Тобто у реєстранта є 30 днів на те, щоб поновити свій домен. З червня 2023 непродовжені домени почали видалятися з реєстру, 12% з них було знову зареєстровано іншими реєстрантами.

Реєстратори


В домені .UA працюють та надають послуги з реєстрації доменів 124 реєстратори. Серед них 12 іноземних реєстраторів, з Німеччини, США, Чехії та інших країн. В другому кварталі 2023 кількість реєстраторів не змінилася, проте збільшилась кількість запитів на укладання реєстраторського договору, особливо від іноземних компаній.

Протягом другого кварталу продовжувалися консультації з реєстраторами в робочих групах. Якщо в лютому-квітні основна увага учасників таких груп була зосереджена на збереженні доменів тих реєстрантів, які на початку повномасштабної війни залишили свої підприємства, сайти та домени, то в другому кварталі реєстратори приділили увагу питанням гармонізації українського доменного простору.

Зокрема, є великий суспільний запит на українізацію інтернету та географічних назв, популяризації та "ребрендингу" публічних доменів з українським написанням (таких як Kyiv.ua, Rivne.ua, Chernivtsy.ua тощо.) Для запобігання "фішінгу" такі домени реєструються в парі зі старим написанням назви міста (так звані "дзеркальні домени"). Проте в ході обговорення досвіду використання дзеркальних доменів реєстратори вказали на процедури та операції, які потребують вдосконалення. Владнавши і погодивши всі деталі нової процедури "регламенту дзеркальності", Реєстр домену .UA підготував оновлену версію регламенту, яка вступила в дію з 1 липня 2023.

Також були підготовлені документи для відновлення процедури позасудового вирішення спорів UA-DRP з урахуванням обставин, пов'язаних з воєнним станом. Центр арбітражу та посередництва Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO) з першого липня поновив розгляд доменних спорів у домені .UA.

DNSSEC


/ Реєстр .UA та більшість реєстраторів надають можливість своїм клієнтам убезпечити домен за допомогою DNSSEC (DNSSEC - протокол, який допомагає запобігти підробці DNS та іншим зловмисним діям, підвищуючи загальну безпеку та надійність доменного простору). Наразі небагато реєстрантів користуються можливістю підвищити безпеку свого домену. Всього 176 доменів в домені .UA та публічних доменах підписані за допомогою DNSSEC.

Домен верхнього рівня .UA використовує DNSSEC-ключ, заснований на алгоритмі еліптичних кривих, - ECDSA Curve P-256 with SHA-256.

Ротація ключів підписання ключів домену .UA ZSK відбувалася щомісяця (відповідно до графіку).

Інцидентів не зафіксовано.

Джерело: “Хостмайстер”