.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.140.185.147
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




1 лютого 2024 відкривається реєстрація доменних імен у географічних публічних доменах zakarpattia.ua uzhhorod.ua

/ 1 лютого 2024 відкривається реєстрація доменних імен у географічних публічних доменах:

  • zakarpattia.ua
  • uzhhorod.ua

Для Закарпатської області існували такі публічні домени:

  • uzhgorod.ua (назва обласного центру) та
  • короткий домен uz.ua

Оскільки назва області не збігається з назвою обласного центру (міста Ужгорода), виникла необхідність відобразити це і в назві публічного домену для всієї Закарпатської області.

Назва uzhhorod.ua є офіційною транслітерацією назви міста Ужгород і в подальшому має на меті замінити старий домен, який був створений як калька з російської мови.

З 1 лютого 2024 всі домени третього рівня, які зареєстровані в домені uzhgorod.ua, резервуються за реєстрантами однойменних доменів у новому домені uzhhorod.ua. Реєстрація в доменах uzhhorod.ua та uzhgorod.ua буде відбуватися за принципом дзеркальності, тобто зареєструвавши один домен, реєстрант автоматично отримає резерв цього ж імені в другому домені.

Відкриття публічних доменів zakarpattia.ua та uzhhorod.ua анонсував Адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк під час проведення конференції UADDOM наприкінці 2023. Дмитро Кохманюк підкреслив, що: "Відкриття домену Zakarpattia.ua є знаковою подією - активовано весь український резерв доменів, тепер всі публічні домени в українській транслітерації відкриті для реєстрації".

Загалом в домені .UA для реєстрації доступні 67 географічні публічні домени (див. інформацію про Публічні домени другого рівня)

29.01.2024