.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.141.244.201
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Досудове вирішення спорів та інші анонси на конференції UADOM-2018

На конференції доменної індустрії UADOM, яка пройшла у Києві, було зроблено відразу кілька анонсів. Зокрема, в домені .UA розглядається можливість відкриття у 2019 році реєстрації кириличних імен (IDN) другого рівня, очікується початок промислової експлуатації технології захисту доменної системи DNSSEC. Крім того, вже у першому півріччі наступного року реєстранти отримають можливість вирішувати доменні спори в досудовому порядку на основі UDRP (Єдиної політики розв'язання доменних спорів).

"У цьому році ми підготували одразу кілька новацій. Нас радує, що ініціаторами роботи над впровадженням UDRP стали реєстратори доменних імен", сказав у своєму вітальному слові директор компанії "Хостмайстер" Олег Левченко. За його словами, "Хостмайстер" разом з реєстраторами працює над тим, щоб досудове вирішення спорів відбувалося за участю Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO).

/ Учасників конференції також привітав заступник голови Держагентства з питань електронного урядування Валерій Бакал. Він розповів, що уряд України має намір підписати з ICANN меморандум про співпрацю. За його словами, відповідна домовленість була досягнута кілька місяців тому під час конференції ICANN-63.

Керівник ICANN по зв'язках з країнами Східної Європи і Центральної Азії Олександра Куликова в своєму вітальному слові зазначила, що представники України все активніше беруть участь в роботі структур, що визначають розвиток інтернету. За її словами, все активніше в цих процесах беруть участь представники реєстру домену .UA компанії "Хостмайстер". Крім того до некомерційної групи стейкхолдерів приєдналася Ольга Кирилюк, а в групі з інтелектуальної власності активно працює Катерина Олійник. Олександра Куликова закликала учасників конференції брати посильну участь в роботі міжнародних організацій.

Розв'язання доменних спорів від WIPO

/ Процедура UDRP стала центральною темою юридичної секції конференції. Про саму процедуру розповіла представник Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO) Шарлотта Спенсер. Вона також поінформувала, що в домені .UA розгляд суперечок за цією процедурою може початися вже у першому півріччі 2019 року.

"WIPO надає послуги, пов'язані з розв'язанням доменних спорів 76 доменам верхнього рівня. Щороку ми починаємо роботу в нових країнах. У 2018 році ми розпочали працювати в Грузії і Парагваї. Можливо, в 2019 році ми станемо працювати і в домені .UA", - сказала вона.

За її словами, відповідний договір з реєстром домену .UA компанією "Хостмайстер" буде підписаний спочатку для доменних імен другого рівня .UA. Пізніше буде вирішуватися питання про можливість застосування цієї процедури до імен третього рівня.

"UDRP швидше, ніж розгляд справи в суді: два місяці замість року. Як правило, це до того ж дешевше, ніж розгляд у суді", - сказала Шарлотта. Представник сербського реєстру RNIDS Дежан Дукіч поділився досвідом вирішення доменних спорів в Сербії. Арбітр ВОІВ Тарас Кислий повідомив про те, як виглядає процедура UDRP "зсередини", розповів про особливості та переваги цього методу врегулювання суперечок на прикладах зі своєї практики. А юрист холдингу "Інтернет Інвест" Олена Сказко присвятила свій виступ проблемам, з якими стикаються українські реєстратори при розгляді позовів у вітчизняних судах.

Ще одна доповідь в юридичній секції була присвячена іншому важливому юридичному питанню - захисту персональних даних. Представник Smartsolutions Law Group Галина Дмитриченко-Кулеба у своїй презентації зробила порівняння вимог українського і європейського законодавств у сфері захисту персональних даних відносно послуг з делегування доменних імен.

Кириличні домени: за і проти

/ У секції, присвяченій інноваціям, адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк розповів про плани щодо впровадження в домені кириличних доменних імен (IDN) другого рівня. Він нагадав, що в домені .UA вже зараз існує 8,5 тис. кириличних доменних імен третього рівня. Але на другому рівні IDN досі не було, оскільки багато програм не сумісні з цією технологією.

"Ситуація змінюється, завдяки зусиллям ICANN і міжнародних робочих груп збільшується кількість сумісних програм. Ми готові до впровадження IDN в іменах другого рівня", - сказав Кохманюк і уточнив, що відповідне рішення буде прийматися після узгодження з реєстраторами.

При цьому він зазначив, що кириличні імена повинні будуть задовольняти дві умови: не допускати змішання кириличних і латинських символів, при цьому хоча б один символ повинен відрізнятися від латинських букв. За його словами, впровадження IDN буде відбуватися поетапно - спочатку пріоритет отримають реєстранти, які вже використовують доменні імена другого рівня на латиниці.

У той же час реєстратори доменних імен висловили думку, що наявність IDN може призвести до захоплення сквоттерами кириличних доменних імен брендів, які вже зареєстровані на латиниці. Крім того, якщо термін дії торгової марки закінчився, її власник, який користується латинським доменним ім'ям, не зможе зареєструвати кириличне ім'я. Все це може призвести до плутанини і очевидних репутаційних втрат.

Керівник програмного комітету конференції UADOM Світлана Ткаченко зробила огляд доменних інновацій, які в даний момент тестуються в доменах верхнього рівня. Так, реєстр німецького домену .DE запропонував використовувати доменні імена в якості універсального мережевого ідентифікатора. Такі домени-паспорта доступні, безпечні, а сама система легко масштабується.

Реєстр домену .luxe запропонував використовувати домени в якості гаманців для криптовалют. А домен .art вирішив використовувати доменну систему для організації каталогу творів мистецтва. Ще одна новація - домени-емоджі, реєстрація яких доступна в 17 доменах верхнього рівня. На жаль, у таких доменних імен багато недоліків, наприклад багато емоджі незначно відрізняються один від одного, що може призвести до плутанини. З цієї причини ICANN не вітає домени-емоджі, і, за словами Світлани Ткаченко, в домені .UA емоджі не буде.

Технологічні інновації: IPv6 і DNSSEC

Технологія IPv6 все частіше зустрічається в українських мережах, однак поки що не використовується вітчизняними операторами мобільного зв'язку. Компанія Netassist вирішила це виправити. "Ми довго шукали з ким працювати, нам назустріч пішов оператор Life", - розповів представник компанії Максим Тульєв в своїй презентації.

За його словами, використання IPv6 дозволяє знизити навантаження на обладнання провайдера і істотно збільшити час роботи телефону. На даний момент компанія продовжує тестування.

/ Керівник технічного департаменту компанії "Хостмайстер" Тарас Гейченко розповів про безпеку в DNS. За його словами, компанія має намір найближчим часом почати промислову експлуатацію технології DNSSEC в домені .UA (зараз ця технологія працює в тестовому режимі).

Підсумкам зміни якоря довіри DNSSEC була присвячена презентація Олександри Куликової. Вона нагадала, що ця подія відбулася 11 жовтня, із запізненням на 1 рік від початкового плану. За її словами подія пройшла гладко, однак досі залишаються резолвери, які не впоралися зі зміною ключа.

Всі аспекти безпеки

/ Дискусію про кібербезпеки продовжив старший директор ICANN по глобальній взаємодії із зацікавленими сторонами ICANN Патрік Джонс. У своїй презентації він детально висвітлив боротьбу ICANN зі зловживаннями в доменній галузі і, зокрема, проект Domain Abuse Activity Reporting. В рамках проекту збирається інформація, необхідна для боротьби з порушниками і зловмисниками.

Представник компанії "Кріптоком" Павло Белявський розповів про нову версію протоколу TLS, який забезпечує захищену передачу даних між вузлами в Інтернеті. Безпечній маршрутизації присвятив свою презентацію директор із зовнішніх зв'язків, технічний радник RIPE NCC Олексій Семеняка.

Експерт в питаннях інформаційної безпеки Костянтин Корсун поділився з учасниками конференції ідеєю створення в Україні альтернативної системи кібербезпеки. Представник компанії ROMAD Ігор Козаченко представив створений в Україні антивірус нового покоління.

Свій погляд на захист інтернету представив Олександр Ісавнін з російського "Товариства захисту інтернету". Він розповів про те, як в Росії під приводом боротьби з кіберзагрозами і тероризмом правоохоронні органи отримали можливості з блокування сайтів. За його словами, це призвело до обмеження свободи слова, але ніяк не поліпшило ситуацію з безпекою.

Домен .UA як швейцарський годинник

/ Під час секції, присвяченій реєстраторській діяльності, відбулася панельна дискусія за участю реєстраторів доменних імен. Найбільш жвавий діалог викликало питання про причини покупки реєстрантами доменів другого рівня в домені .UA. "Процедура реєстрації складна, домен дорогий, але кількість доменів збільшується. Чому вони готові платити в десять разів більше і довго чекати реєстрацію торгової марки?"- поставив запитання модератор дискусії президент холдингу "Інтернет-інвест" Олександр Ольшанський. "UA вибирають для того, щоб захистити свою торгову марку", - вважає Петро Власенко.

На думку реєстратора доменних імен Олександра Седінкіна, домен .UA є сформованим брендом. "Це свого роду елітний клуб, члени якого пройшли довгу процедуру реєстрації" і в який хочуть увійти нові реєстранти.

/ "Домен .UA купують в якійсь мірі з тієї ж причини, з якої люди купують швейцарські годинники", підвів підсумок дискусії Олександр Ольшанський. За його словами, за 17 років сформувалася традиція, спосіб показати клієнту свою приналежність до еліти. Олександр Ольшанський зазначив, що існує ще одна причина. Реєстранти "хочуть принципово іншого рівня захисту. Вони розуміють, що складність при реєстрації дає їм додаткову безпеку. Зараз ми підпишемо договір про процедуру UDRP і люди, які вкладали кошти в торговельні марки зможуть ще раз переконатися в тому, що ці гроші вони вкладали не дарма".

Організатор форуму - реєстр і спонсорська організація домену .UA компанія "Хостмайстер". Генеральним партнером конференції виступила міжнародна корпорація ICANN. Платиновим спонсором став реєстратор доменних імен Imena.ua. Золотими спонсорами форуму виступили реєстри публічних доменів ORG.UA і IN.UA, а також реєстратор "Хостинг «Україна»". Срібним спонсором стала компанія LanTec.

Відеотрансляцію забезпечив генеральний інтернет-партнер конференції компанія "Адамант". Презентації учасників конференції, відеозаписи і фотографії доступні на сайті uadom.cctld.ua.

Організатори конференції висловлюють вдячність спонсорам та партнерам форуму UADOM, завдяки яким форум став цікавим, корисним і насиченим; спікерам та учасникам за інформативні презентації та жваву дискусію. Завдяки таким зустрічам, обміну думками та досвідом домен .UA стає кращим і безпечнішим!

UA - наш спільний дім! Зробимо його кращим!

13.12.2018