.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.220.66.151
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




"Домен і крапка" на iForum

/ Доменна секція наймасштабнішої української конференції iForum запам'яталася цікавими презентаціями та жвавою дискусією. Учасники обговорили нові можливості, інтернет-технології та пов'язані з цим ризики.

Відкрив секцію Михайло Якушев, віце-президент ICANN - міжнародної організації, яка розподіляє адресний простір інтернету і адмініструє так звану "точку" - корінь усієї світової доменної системи. У своїй презентації він розповів про те, як змінилася корпорація ICANN за останній рік: вона вийшла з-під опіки американського уряду і тепер залежить лише від міжнародної інтернет-спільноти. Віце-президент також повідомив про найбільш актуальні питання, пов'язані з управлінням інтернетом. Він закликав українських інтернет-користувачів брати активну участь в обговоренні, не тільки в рамках регулярних зустрічей ICANN, які проходять три рази на рік, а й віддалено, а також на регіональних форумах. Програма felliowship дозволяє фахівцям і студентам приєднатися до співтовариства (ICANN виділяє кошти на проїзд і перебування на конференції).

/ Один з напрямків діяльності ICANN - впровадження технології DNSSEC, яка полягає в підписанні відповідей доменної системи цифровим підписом. Ця технологія вже використовується в багатьох доменах верхнього рівня (у тому числі й в домені .UA), однак кількість підписаних доменних імен наразі невелика. Президент холдингу Internet Invest Group Олександр Ольшанський раніше висловлював сумніви в перспективах цієї технології, оскільки вона збільшує навантаження на сервери. Однак зараз, на думку Ольшанського, технологія отримала шанс на впровадження завдяки тому, що потужності серверів постійно збільшуються.

Відповідаючи на запитання із залу, президент холдингу також висловив думку, що після виходу ICANN з-під опіки американського уряду постала загроза того, що інтернет стане менш вільним. Цей ризик пов'язаний, в першу чергу, з тим, що ряд країн хотіли б посилити свій вплив на управління інтернетом.

/ Представник RIPE NCC Олександр Семеняка свою презентацію присвятив поширенню шостої версії IP-протоколу (IPv6). За його словами, вже через кілька років IPv6 буде поширений так само широко, як і IPv4. Він докладно розповів про переваги, які отримують компанії, впроваджуючи цю технологію. Наприклад, для все більш популярного "інтернету речей" характерне збільшення кількості підключених до мережі пристроїв, а сумарний трафік при цьому майже не змінюється. При використанні старого протоколу підключення великої кількості пристроїв може призвести до відмови мережі. На додаток, впровадження IPv6 дозволяє компаніям у ряді випадків спростити адміністрування мереж і таким чином зменшити витрати.

/ Представник України в Урядовому консультаційному комітеті ICANN Олександр Царук у своїй презентації розповів про важливість впровадження DNSSEC в державних органах. На його думку, ця технологія може стати основним елементом захисту критичної інтернет-інфраструктури. Він також припустив, що лідерами по впровадженню DNSSEC в державному секторі України стануть держреєстри.

/ Зразу три доповіді представила компанія "Хостмайстер", реєстр домену .UA. Адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк розповів про впровадження DNSSEC, керівник маркетингового відділу Максим Благонравин повідомив про те, що в домені відновилося зростання доменних імен (2% за підсумками 2016 року), а керівник технічного департаменту Тарас Гейченко розповів про те, як працює доменна система.

/ Юрист компанії "Арцингер" Катерина Олійник у своїй презентації зробила огляд юридичних ризиків, з якими стикаються українські ресурси. Так, за її словами, Україна нещодавно надала публічний доступ до інформації державних реєстрів, проте обробка цієї інформації трактується держорганами, як втручання в роботу інформаційних систем. Крім того, відкриті дані можуть бути об'єктом авторського права. На закінчення своєї презентації Катерина згадала ще про одну загрозу - в тому випадку, якщо громадянин Євросоюзу скористався українським інтернет-сайтом, останній може бути оштрафований європейськими регуляторними органами.

Майже кожна доповідь супроводжувалася питаннями і живим спілкуванням, в якому учасники зустрічі розповідали про можливості нових технологій, ділилися своїм досвідом роботи з IPv6 і DNSSEC. Інтерес та активність учасників секції говорять про те, що в дискусіях про подальші можливості доменної системи ставити крапку поки рано. Зустріч показала необхідність продовжувати обговорення різних аспектів доменної тематики в різних форматах і на різних дискусійних майданчиках.

07.06.2017