.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.15.235.196
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У доменах Житомира впроваджено технологію EPP. На черзі – домени Чернігова

Публічні домени Житомира zhitomir.ua та zt.ua з 10 грудня використовують технологію EPP (Extensible Provisioning Protocol) – сучасний протокол обміну даними між доменними реєстрами та реєстраторами. Таким чином, зараз в домені .UA технологію EPP використовують п'ятнадцять публічних доменів, що становить приблизно чверть від їх загальної кількості.

Регіональний публічний домен zhitomir.ua був створений у 1992 році. Через п'ять років інтернет-громадськість Житомира отримала також коротший домен zt.ua. У цих публічних доменах небагато імен, приблизно 1,4 тис. (зокрема 1,1 тис. – у zt.ua). Тим не менш, у них розташовані сайти, що мають велике значення для регіону, зокрема сайт облради (oblrada.zhitomir.ua), обласний архів (www.archive.zt.ua), інформаційні проекти та багато інших.

Перехід на новий протокол супроводжується значними змінами у схемі взаємодії реєстраторів доменних імен із адміністраціями публічних доменів. Зокрема, доменні реєстри працюють у пасивному режимі: всі операції з доменними іменами здійснюють реєстратори, а відповідні реєстри лише фіксують зміни. Таким чином, реєстратори отримали ширші повноваження, але на них покладено й більшу відповідальність, ніж раніше.

Впровадження EPP в українських доменах здійснюється поетапно, відповідно до рішень робочої групи, що складається з реєстраторів та адміністраторів публічних доменів. На наступному етапі у січні 2013 року на нову технологію перейдуть домени Чернігова. На конференції UAdom на початку грудня адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк повідомив про плани щодо переведення всіх публічних доменів на технологію EPP до кінця 2013 року.

15.12.2012