.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.119.255.94
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Майстерня IPv6: місяць із новим протоколом

Через місяць після світового включення шостої версії протоколу (IPv6) учасники сьомої зустрічі "Майстерні IPv6" підбили перші підсумки роботи нового інтернету.

"Війна між Китаєм та США може початися через IP-адреси", - вважає технічний адміністратор Української мережі обміну трафіком Сергій Поліщук. У своїй доповіді під час сьомої зустрічі "Майстерні IPv6" він, пославшись на лист зі списку розсилки RIPE, навів такі дані: США використовують приблизно 40% IP-адрес від загальносвітової кількості для 10% інтернет-користувачів. Тоді як на частку країн Азії, де проживає вчетверо більше інтернетчиків, припадає лише 10% адресного простору. Цю несправедливість можна усунути завдяки шостій версії інтернет-протоколу. В ній адрес вистачить для всіх, причому із запасом.

Глобальне включення IPv6 відбулося 6 червня цього року. У цей день багато інтернет-провайдерів та ресурсів стали надавати свої послуги на основі IPv6. Місяць, що пройшов з того часу, виявився досить "нудним": не було жодних глобальних аварій, пов'язаних із роботою шостого протоколу. Більшість користувачів навіть не відчули, що щось змінилося. Шостий протокол працює спільно з четвертим, причому анітрохи не гірше.

"Фактично, з новим протоколом розпочалася нова епоха розвитку інтернету", - зазначила у своїй доповіді Ірина Бохно, представник компанії "Хостмайстер", організатора "Майстерні". Вона нагадала, що інтернет є "мережею людей", а не "мережею речей". І якщо технічний перехід на новий протокол відбувся без ексцесів, то люди виявилися багато в чому не готові використовувати нововведення. Цим і пояснюється низьке проникнення IPv6, яке перевищує кількох відсотків.

Проте ці відсотки постійно збільшуються. Як повідомив адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк, на деяких серверах, які забезпечують роботу домену, частка запитів до IPv6 вже перевищила 5%.

Збільшується і кількість інтернет-сторінок, здатних працювати за шостим протоколом. Так, за даними керівника департаменту розробки та експлуатації компанії "Хостмайстер" Світлани Ткаченко, наразі тринадцять сайтів українських держорганів здатні до IPv6, тоді як рік тому - лише один. Цікаво, що серед цих тринадцяти переважають інтернет-представництва органів влади та місцевого самоврядування Броварського району Київської області.

Світлана також поінформувала, що за даними RIPE у нашій країні 51% великих провайдерів (LIR) отримали ресурси, необхідні для роботи з IPv6. Примітно, що значну позначку 50% українські провайдери "подолали" за кілька днів до сьомої "Майстерні".

Одна з причин, через яку IPv6 повільно впроваджується – відсутність підтримки цієї технології у комутаторах. Представник компанії Maximum-Net LLC Вадим Алімов у своїй презентації розповів про маршрутизацію за допомогою програмних рішень. За його словами, в деяких випадках комп'ютери можуть замінити спеціалізовані пристрої. При цьому комп'ютер виявляється більш універсальним інструментом, до нього можна додавати підтримку нових технологій (не тільки шосту, а й наступні версії інтернет-протоколу). І до того ж коштує чи не втричі дешевше.

У іншій презентації Вадим Алімов розповів про те, як можна більш ефективно використовувати існуючі волоконно-оптичні лінії зв'язку за допомогою технологій спектрального ущільнення.

Завершуючи зустріч, Дмитро Кохманюк розповів про роботу DNSSEC у домені .UA. За його словами, тепер генерація ключів ZSK буде проводитися щомісяця, тоді як раніше – один раз на тиждень. Під час майстерні відбулося перше підписання за новим розкладом.

10.07.2012