.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 18.117.165.66
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




У Чернівцях відбулася VI зустріч "Майстерні IPv6"

В історичному центрі прекрасного міста Чернівці, у Червоній залі Червоного корпусу Чернівецького Національного університету ім. Юрія Федьковича за технічної підтримки компанії "Юнітрейд Про" пройшла VI зустріч Майстерні IPv6 - вперше за межами Києва. Вона продемонструвала не лише велику зацікавленність чернівецьких спеціалістів до нових технологій в Інтернет, але й перші вагомі успіхи. Так, колеги з провайдерської компанії OPENSVIT навчилися не лише розгортати IPv6, але й зробили новий протокол повноцінною послугою для користувачів.

Багато учасників зустрічі звернули увагу на виразний контраст: обговорення завтрашнього дня Інтернет відбувався у давній резиденції буковинських митрополитів, у колишній Синодальній палаті, стіни якої пам'ятають відомих священиків та вчених. 24 квітня 2012 року у ній зібралися понад сорок фахівців та студентів, а компанія "Хостмайстер" висадила неабиякий лекторський "десант".

Базою шостої "Майстерні" в Університеті виступив Інженерно-технічний факультет ЧНУ, а організаційно-технічну підтримку надала компанія "Юнітрейд" Про". Вона також забезпечила в Червоному залі бездротовий доступ в Інтернет з увімкненим протоколом IPv6. IP-транспорт було надано академічною мережею Університету.

Чернівецьку "Майстерню" відкрив Юрій Чалий, директор ТОВ "Юнітрейд Про". Зустріч проходила у дві секції – перша була цілком присвячена новому адресному протоколу IPv6, друга - іншим технічним та організаційним питанням функціонування Інтернету, таким як впровадження специфікації DNSSEC.

Вступну доповідь зробив адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк. Потім Максим Благонравін ("Хостмайстер") ознайомив учасників зустрічі з динамікою розгортання IPv6 у світі та в Україні, а керівник департаменту департаменту розробки та експлуатації "Хостмайстра" Світлана Ткаченко розвинула цю тему та розповіла про практичні кроки впровадження та використання нового адресного протоколу.

Особливий інтерес викликали виступи самих чернівчан. Комерційний директор чернівецького провайдера OPENSVIT (ВПП "Фенікс ВТ") Антоніна Ясинська посвятила слухачів у тонкощі та результати успішної кампанії зі створення попиту користувача на IPv6, а провідний інженер сектора змінних інженерів OPENSVIT Віталій Єрмістов розповів про технічні аспекти розгортання та надання цієї послуги абонентам. Чернівецькі колеги дуже чітко локалізували області найбільших труднощів на цьому шляху. З погляду Антоніни це "інертність тих, кого начебто все влаштовує", а найбільш складним завданням у Віталія стало налаштування роутерів. Зате плоди такої праці буквально говорять самі за себе: після конференції, знайомлячись із чудовими куточками більш ніж 600-річного міста, фахівці "Хостмайстра" заглянули у "Найкраще кафе на розі". Там "подавали" Wi-Fi зі свіжим IPv6.

Першу секцію завершила Ірина Бохно з розповіддю про те, де "водиться" не лише загальна інформація про IPv6, але й регулярно оновлювані матеріали про найкращі практики регіональних реєстрів та цільових груп ентузіастів.

У другій секції Максим Благонравін представив огляд основних подій у історії та сьогоднішньої роботи ccTLD .UA, а керівник департаменту роботи з користувачами компанії "Хостмайстер" Тетяна Форсюк посвятила колег у статистику, логіку розвитку та плани щодо вдосконалення доменного ринку у .UA.

Дмитрій Кохманюк прочитав коротку оглядову лекцію про DNSSEC як специфікацію, призначена для захисту DNS. Він також продемонстрував DNSSEC у дії і відповів на цілу низку питань.

Світлана Ткаченко звернула увагу присутніх на роль міжнародних організацій з управління Інтернет та їх завдання щодо створення та практичного застосування нових технологій. Розповівши про те, які міжнародні заходи ними проводяться, Світлана наголосила, що у 2012 році в українських спеціалістів буде унікальна можливість зустрітися із закордонними колегами та обговорити впровадження IPv6 та інші питання безпосередньо в Україні - на конференції в Одесі 22-23 травня.

Потім, розглядаючи концепцію "Майстерень" як середовища відкритого обміну знаннями, учасники зустрічі обговорили можливі шляхи розвитку цього інженерної спільноти, а також залучення студентів до освоєння новітніх мережевих технологій.

...Отже, "Майстерня" вирушила в дорогу Україною. Перша ж регіональна зустріч показала, що Інтернет-громадськість ще не дуже добре знає можливості та досягнення фахівців з різних областей. Компанія "Хостмайстер" запрошує колег із регіонів приєднуватися до спільноті, розповідати про свої успіхи та проблеми, можливо - планувати нові подібні зустрічі.

.UA - наш дім. Дім співробітництва, дім знань!

27.04.2012