.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.145.111.183
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест IT подій

/ У випуску: ринок скорочується; Марбі залишив посаду; belem.music; .linde буде видалено; атаки на DELTA; LEGO отримала лего.com.

DomainIncite
Доменний ринок скорочуватиметься, - прогнозує ICANN
ICANN очікує зменшення доходу у 2024 фінансовому році на 1,6% до $145,5 млн. Це пов'язано зі зменшенням транзакцій на доменному ринку, а також зі скороченням кількості реєстрів, - випливає із проекту бюджету корпорації на 2024 фінансовий рік, який триватиме з липня 2023 року до червня 2024 року.

Причинами цього будуть глобальні економічні умови, серед яких постковідна рецесія та висока інфляція, які переживають багато країн.

ICANN очікує, що кількість реєстрацій у доменах загального призначення скоротиться на 1,1% до 185,8 млн, а у нових доменах верхнього рівня – на 6% до 24,2 млн транзакцій. Також прогнозується, що кількість реєстрів зменшиться з 1146 до 1127, а кількість реєстраторів збільшиться з 2447 до 2452.

ICANN
Йоран Марбі залишив посаду гендиректора ICANN
Йоран Марбі залишив посаду гендиректора ICANN. Як повідомляє корпорація, 21 грудня рада директорів прийняла відставку.

Марбі очолював ICANN шість з половиною років.

 

Правління ICANN проведе пошуки нового генерального директора на початку 2023 року. Тим часом Саллі Костертон, старший радник президента ICANN і старший віце-президент із залучення глобальних зацікавлених сторін, була призначена тимчасовим президентом і генеральним директором.

DotMusic
Перший сайт у домені .MUSIC
Хоча новый домен верхнего уровня .MUSIC ще офіційно не запущений, але цього тижня він отримав свого першого партнера. Це відбулося після того, як реєстр DotMusic став частиною ініціативи під назвою BELEM, спрямованої на «Підвищення європейської лірики та її підприємницької монетизації».

Проект, який фінансується 2 мільйонами євро з коштів Європейського Союзу, має Live-сайт, яким керує DotMusic. Цей сайт доступний за адресою belem.music. Це перший сайт в домені .MUSIC, який почав працювати, крім обов’язкового центру реєстрації nic.music.

У BELEM є 14 інших партнерів, включаючи канадську компанію з ліцензування текстів пісень LyricFind і французький стрімінговий сервіс Deezer.

DomainIncite
Домен-бренд .linde буде видалено
Німецька хімічна компанія Linde запропонувала ICANN розірвати договір про реєстрацію домену верхнього рівня.

Незвичайним є той факт, що цей домен фактично використовувався, і багато імен .linde все ще існують та проіндексовані пошуковими системами.

Speka
Атаки на інформаційну військову систему DELTA
Нові кібератаки на користувачів системи DELTA зафіксувала урядова команда CERT-UA. DELTA — це військова система ситуаційної обізнаності,створена за стандартами НАТО, яку використовують українські сили оборони. Це система обміну інформацією та отримання відомостей про противника.

Атака на DELTA була реалізована у вигляді повідомлень щодо необхідності оновлення сертифікатів. Повідомлення розсилалися у месенджерах та по електронній пошті. На додачу, зловмисники використовували раніше зламану електронну пошту одного зі співробітників оборонного відомства.

У таких повідомленнях розміщувалися вкладення у вигляді PDF-файлів, які, в свою чергу, містили посилання на ZIP-архів, який запускав на комп'ютері шкідливі програми.

DevUA
Українець вимушений був віддати лего.com компанії LEGO
Компанія LEGO оскаржила факт володіння доменним іменем лего.com, зареєстрованим 31 жовтня 2021 року. Доменне ім’я належало громадянину України і не використовувалось для розміщення сайту. Претензію було подано до арбітражного центру Всесвітньої організації інтелектуальної власності (WIPO).

На думку компанії LEGO, що володіє зареєстрованими товарними знаками LEGO та “Лего”, ім’я повинне належати їй. Реєстрант у свою чергу пояснював, що назва лего.com означає «Логістично економічна галузева обробка». Він висловив готовність віддати ім’я компанії LEGO, але просив компенсувати витрати, пов’язані з цим – від розробки логотипу до створення сайту, та озвучив суму у $4740.

Проте арбітр WIPO вирішив передати доменне ім’я компанії LEGO.