.UA ccTLD
.UA - наш дiм. Зробимо його кращим!
Ваша IP-адреса: 3.235.139.122
 
 Інформація щодо nic-handle
 -UANIC
 Інформація щодо epp-contact
 Транслітерація
 Публічні домени

Міжнародне співробітництво




Дайджест доменних подій

/ У випуску: п'ятиріччя "передачі"; DropZone на "підхваті"; недоступний .CLUB; нові правила видалення доменів; 5 DDoS за тиждень ...

ICANN
П'ять років під керуванням спільноти
П'ять років тому, першого жовтня 2016 року Міністерство торгівлі США і Національне управління з телекомунікацій і інформації (NTIA) передали глобальній інтернет-спільноті координацію і управління унікальними ідентифікаторами Інтернету.

Цей формальний перехід управління глобальною мережею до приватного сектора став заключним етапом в процесі, який почався більше 20 років тому з заснування у 1998 році Інтернет-корпорації з присвоєння імен і номерів (ICANN).

Як п'ять років тому заявило Правління ICANN: "Ця спільнота підтвердила модель управління Інтернетом за участю зацікавлених сторін. Вона показала, що модель управління, яка визначається участю всіх голосів, включно з представниками бізнесу, вчених, технічних експертів, громадянського суспільства, уряду і багатьох інших - кращий спосіб гарантувати, що Інтернет завтрашнього дня залишиться таким же безкоштовним, відкритим і доступним, як Інтернет сьогодні".

DomainIncite.com
DropZone "підхопить" доменні імена
Корпорація ICANN схвалила сервіс DropZone, запропонований компанією Donuts, і призначений для "підхоплення" доменних імен, у яких закінчився термін реєстрації. При цьому може збільшитися вартість доменного імені.

Згідно із записами ICANN, 29 вересня реєстр Donuts, що відповідає за дві сотні доменів верхнього рівня, вніс поправки в свої реєстраційна угоди, що передбачають використання DropZone.

Dropzone - це окрема система, яка дозволяє реєструвати імена, які недавно звільнилися. У цій системі реєстр буде розподіляти кожне доменне ім'я між заявниками за принципом "перший прийшов - перший обслужений".

Раніше компанія TurnCommerce, яка управляє мережею реєстраторів DropCatch.com, звернулася в ICANN, заявивши, що DropZone є неконкурентною і її запуск може підняти ціну на звільнені доменні імена. Але ICANN не знайшла порушень.

Donuts поки не оголосила свої плани по запуску DropZone.

Практично ідентична послуга була раніше схвалена для Afilias, оператора реєстру, придбаного Donuts на початку року.

DomainIncite.com
Недоступний .CLUB
Всі доменні імена в домені .CLUB, яким керує GoDaddy Registry, протягом майже трьох годині 7 жовтня були недоступні. При спробі звернення до будь-якого з них браузер повідомляв про помилку NXDOMAIN, а реєстр - про те, що він робить все можливе для усунення проблеми.

Проблеми відзначили реєстратори Namecheap, Cloudflare і Tucows.

Експерти пов'язують проблему з некоректною роботою шести серверів доменних імен. Подібні проблеми відчував і домен .HSBC - брендовий домен банку HSBC. Він також працює на серверній частині GoDaddy. Інші домени в тій же інфраструктурі не відчували збоїв в роботі.

Усі домени, включаючи .CLUB, мають угоди про рівень обслуговування DNS, що передбачає 100% безвідмовну роботу. Ці норми записані в Угоді про реєстр з ICANN, і які реєстру в цьому місяці не вдалося виконати.

Домен .CLUB був придбаний GoDaddy у компанії .CLUB Domains на початку цього року. До збою домен нормально працював на старій серверній частині Neustar, яку GoDaddy придбала в минулому році. У реєстрі .CLUB зареєстровано понад мільйон імен.

DomainNameWire.com
Нові правила видалення географічних доменів
Організація національних доменів (ccNSO) розробила і представила для затвердження Раді директорів ICANN оновлену процедуру видалення географічних доменів верхнього рівня.

Процедура видалення доменів використовувалася при розпаді Югославії: домен .YU був закритий, а новоутворені країни, включаючи Сербію і Чорногорію, отримали власні домени .RS і .ME відповідно до своїх кодів ISO.

У той же час при розпаді Радянського Союзу домен .SU ні вилучений і досі використовується.

Оновлений план формулює процедуру і терміни процесу виведення. При виникненні ініціюючої події оператор функцій іменування IANA (IANA Naming Functions Operator - IFO) проінформує менеджера географічного домену про те, що домен буде видалений з кореневого каталогу через 5 років. Менеджер може запросити продовження ще на 5 років і IFO може затвердити цей запит.

Експерти називають одним з кандидатів на видалення популярний домен .TV - домен Тувалу, країни в центрально-західній частині Тихого океану. Очікуване підвищення рівня світового океану може привести до зникнення островів, на яких розташовано це держава.

ГССС і ЗІ
За тиждень 5 DDoS-атак на українські інформресурси
В період з 29 вересня по 5 жовтня було заблоковано 56 тис. атак, - інформує Держслужба спецзв'язку і захисту інформації. За інформацією служби, зафіксовано і заблоковано 5 DDoS-атак.

Системою виявлення вразливостей і реагування на кіберінциденти і кібератаки на об'єктах моніторингу зафіксовано 336,4 тис. підозрілих подій (на 30% менше ніж тижнем раніше).